DRAŽBA

Princesina pahljača je vredna več tisočakov

Objavljeno 17. avgust 2019 01.00 | Posodobljeno 19. avgust 2019 15.16 | Piše: B. K. P.

Leta 1978 jo je za 80 evrov kupila zbirateljica. Dali jo bodo na dražbo.

Princesa Mary se je rodila v Nemčiji, pri šestih letih pa se je z družino preselila v London. FOTO: Wikipedia
Viktorijanska pahljača, ki je nekoč pripadala britanski princesi Mary Adelaide Cambriški, mami kraljice Mary in prababici kraljice Elizabete II., bo kmalu na voljo na dražbi. Pred leti jo je kupila mama trenutnega lastnika, ki je bila strastna zbiralka pahljač. Prav zato, ker je Angležinja zanjo tako lepo skrbela, bila je del njene zbirke, je odlično ohranjena in še vedno spravljena v originalni škatli, moški, ki je reč našel in jo ponudil dražbeni hiši, je v škatli našel celo račun, ki ga je dobila njegova mama, ko je pahljačo kupila. Leta 1978 je zanjo odštela dobrih 80 evrov, a je zdaj vredna veliko več. Kot je dejal Notty Hornblower, strokovnjak za vintage kose pri dražbeni hiši Hansons Auctioneers, kjer so jo ocenili in jo bodo tudi ponudili na dražbi, bi lahko zanjo dobili nekaj evrskih tisočakov. »Res je lepa. Obrobljena je z bruseljsko čipko, ogrodje pa je iz biserovine. Na svetlobi se čudovito lesketa in ne le nekoč, tudi danes bi bila odličen modni dodatek vsake kraljeve dame,« je dejal Hornblower.
Princesa Mary je bila rojena leta 1833 v Nemčiji, kjer je preživela prva leta življenja. Njen oče je bil princ Adolphus, vojvoda Cambriški, mama pa princesa Augusta. V zgodovino se je Mary zapisala kot prva članica britanske kraljeve družine, ki ji je dobrodelnost pomenila izjemno veliko, bila je tudi pokroviteljica številnih dobrodelnih organizacij, kar je dandanes sicer nekaj običajnega za kraljeve, včasih pa ni bilo tako.
Pahljača je res lepa. Obrobljena je z bruseljsko čipko, ogrodje pa je iz biserovine.

image
GETTY IMAGES Kraljica Elizabeta II. je pravnukinja princese Mary. FOTO: Guliver/Getty Images

V Kensingtonsko palačo se je s starši preselila, ko je bila stara pet let. Kljub temu da je bila modre krvi, Mary ni imela veliko snubcev. Pri tridesetih je bila še vedno neporočena, kar je bilo za tiste čase neobičajno, a moški se zanjo niso pretirano zanimali, menda zaradi njene obilne postave, prav tako ni bila posebno premožna. A tudi izbire potencialnih mož Mary ni imela prav veliko. Ker je bila plemkinja, se ni smela poročiti z nekom, ki to ni bil. Končno se je zasmilila sestrični, kraljici Viktoriji, ki ji je poskušala najti primernega partnerja, in tako je Mary spoznala princa Francisa Teškega. Bil je princ, čeprav ni imel nikakršnih pravic do prestola, in to je bilo dovolj. Z Mary sta se poročila leta 1866, v zakonu pa so se jima rodili štirje otroci. Najstarejša, hči Victoria Mary, že eno leto po poroki, sledili so ji trije sinovi – leta 1868 princ Adolphus, dve leti pozneje princ Francis in leta 1874 še princ Alexander. Leta 1897 je morala Mary na nujno operacijo, med katero pa so nastali hudi zapleti in princesa je umrla. Pokopana je, kot večina članov britanske kraljeve družine, v grobnici v kapeli svetega Jurija v Windsorju.
Deli s prijatelji