DRUŽINSKO OKOLJE

Princesa že razmišlja o otrocih

Ajako bi rada ustvarila veselo družinsko okolje, kjer nasmehi nikoli ne zamrejo. Njen izbranec ni aristokratskega rodu, princesa bo po poroki ostala brez statusa.
Fotografija: Z bodočim možem že razmišljata o naraščaju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Z bodočim možem že razmišljata o naraščaju. FOTO: Reuters

PREJŠNJI mesec je 27-letna japonska princesa Ajako, hči princa Norihita in princese Hisako, oznanila zaroko. Njen izvoljenec je 32-letni uslužbenec ladjarja NYK Line Kei Moriya, in ker ni plemiškega rodu, bo princesa s poroko, ki bo 29. oktobra v tokijskem svetišču Meiji Jingu, ostala brez naziva. Po japonskih cesarskih zakonih mora princesa, ki se poroči z navadnim državljanom, zapustiti cesarsko družino in ostane brez statusa, to pravilo pa ne velja za moške člane družine.

A mladenka se s tem pretirano ne ukvarja, ampak z veseljem zre v prihodnost in med drugim razmišlja o otrocih. Pravi, da bi rada ustvarila »veselo družinsko okolje, v katerem nasmehi nikdar ne zamrejo«. »S smrtjo mojega očeta in matere gospoda Moriye sva oba z zaročencem nenadoma ostala brez nenadomestljivega dela družine. Zato se še kako zavedava, da to, kar je danes z nami, ni nujno tudi jutri. Ne da bi zapadla v vsakdanje vzorce bi rada naredila vse skupaj, z veseljem in srečo,« je povedala na novinarski konferenci. Moriya je dodal, da bi rada otroke vzgajala v veselem gospodinjstvu in še, da je »odnos, ki temelji na spoštovanju, pomembnejši od česar koli drugega«.

Princesa Ajako je najmlajša hči pokojnega princa, bratranca zdajšnjega cesarja Akihita, in je Keija spoznala lanskega decembra, predstavila ju je njena mati, ki njegove starše pozna prek dela pri lokalni nevladni organizaciji in je upala, da bo hči tudi z njegovo pomočjo postala aktivnejša na tem področju. A je par kmalu odkril, da imata skupnega še veliko več, zato jo je Kei zaprosil v neki restavraciji, a mu ni takoj odgovorila. »Bilo je zelo hitro, zato sem prosila, naj počaka na odgovor. Ko se je najin odnos poglabljal, sem se odločila in sprejela.« Dodala je, da se je zaljubila vanj, saj je prijazen, moder in odločen.
Tako kot bo Ajako, je tudi njena starejša sestra ostala brez cesarskega statusa, princesa Norika se je leta 2014 poročila z navadnim državljanom Kunimarom Sengejem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije