NAPETO

Princ začasno na hladnem

Objavljeno 23. marec 2019 19.56 | Posodobljeno 23. marec 2019 19.56 | Piše: U. S.

Odnos med savdskim kraljem in princem je napet. Prestolonaslednik se ni udeležil srečanja ministrov.

Savdski princ Mohamed naj bi vseeno nasledil prestol. FOTO: Reuters
Na več pomembnih ministrskih in diplomatskih srečanjih v zadnjih dveh tednih ni bilo videti savdskega prestolonaslednika. Dobro obveščeni pravijo, da so mu odvzeli nekaj pooblastil. Omejevanje odgovornosti 33-letnemu savdskemu princu Mohamedu bin Salmanu, četudi začasno, je njegov oče kralj Salman prejšnji teden razkril nekaj ministrom.

Odnos med kraljem in prestolonaslednikom je pod drobnogledom od umora savdskega novinarja Džamala Kašogija na savdskem konzulatu v Istanbulu; CIA je sporočila, da je umor naročil princ, obtožbe je savdska vlada zanikala. Večina opazovalcev meni, da bo princ Mohamed nasledil prestol, toda nekateri pravijo, da si kralj prizadeva obrzdati kontroverznega sina, vsaj dokler je pozornost usmerjena v Savdsko Arabijo. Tako se prestolonaslednik v zadnjih 14 dneh ni udeležil vsakotedenskih srečanj ministrov, ki jih vodi kralj, prav tako se ni udeležil pogovorov s tujimi politiki, denimo prejšnji teden z ruskim zunanjim ministrom. V tem tednu ga ni bilo na sestanku z domačimi finančnimi in gospodarskimi strokovnjaki, zamudil je
image
GETTY IMAGES Kraljev odnos s sinom je napet od umora novinarja v Istanbulu. FOTO: Guliver/Getty Images
tudi srečanje kralja z muftijem pa s predstavnikom Svetovne zdravstvene organizacije, premierjem Libanona in ambasadorjema Indije in Kitajske, se je pa po telefonu pogovarjal z japonskim ministrskim predsednikom.

Čeprav dobro obveščeni vedo povedati, da se princ že kdaj prej ni udeleževal srečanj, njegova odsotnost v zadnjih tednih bode v oči, kralj je menda zlasti nezadovoljen, ker se ni udeležil srečanja z ministri. Za trenja v njunem odnosu je kriva tudi prinčeva odločitev o imenovanju princese Reme bint Bandar bin Sultan za savdsko ambasadorko v ZDA ter napredovanju brata Khalida bin Salmana na ministrstvu za obrambo: princ se je tako odločil samovoljno, brez kraljevega vedenja in odobritve. Poleg tega očeta ni pričakal na letališču ob vrnitvi iz Egipta, kot je sicer v navadi. 
Deli s prijatelji