KRONANE GLAVE

Kraljica Elizabeta si bo pri 99 letih morala najti nov dom

Objavljeno 13. oktober 2018 08.22 | Posodobljeno 13. oktober 2018 08.31 | Piše: B. K. P.
Buckinghamski palači se obeta prenova.
Na balkonu Buckinghamske palače se kraljevi zberejo ob pomembnejših dogodkih. FOTO: Reuters
Kraljica Elizabeta se bo čez sedem let, ko bo dopolnila 99 let, morala izseliti iz Buckinghamske palače. In kraljica, izjemno pragmatična gospa, ki ne mara sprememb, nad tem ni pretirano navdušena. Svetovalcem je menda že zabrusila, da nima kam in naj ji predlagajo, kam jo želijo preseliti. Čeprav ima nepremičnin, kjer bi lahko preživela dve leti, kolikor bo trajala prenova, na pretek, ima vsaka svoj prostor v njeni rutini, od katere Elizabeta ne odstopa.

Čeprav ima nepremičnin, kjer bi lahko preživela ti dve leti, na pretek, ima vsaka svoj prostor v njeni rutini, od katere Elizabeta ne odstopa.

Buckinghamska palača je njen dom, tam ima tudi pisarne, dvorec v Balmoralu je kraj, kjer preživlja poletja, razen prvi teden, ki ga raje preživi v škotski palači Holyrood. V windsorsko palačo se umakne ob koncih tedna, na posesti Sandringham pa prireja večerje in slovesnosti. Seveda ima Elizabeta grad tudi na Irskem, v katerem pa je nastanjena le, ko obišče to deželo.

image
Škotski grad Balmoral je rezerviran za poletja. FOTO: Wikimedia Commons

Buckinghamsko palačo bo morala zapustiti zaradi obsežne prenove, ki bo stala vrtoglavih 420 milijonov evrov. Z njo bodo poskrbeli, da bo stavba varnejša, obnoviti nameravajo predvsem dotrajano električno napeljavo, ki pomeni veliko tveganje za požar, vrniti pa se ne bo mogla kar dve leti. S princem Filipom, ki jih šteje že zavidljivih 97, trenutno bivata v sobanah v severnem krilu palače, dela pa bodo že ta teden začeli v vzhodnem krilu, na katerem je tudi sloviti balkon, s katerega kraljeva družina pozdravlja javnost ob pomembnih dogodkih, na njem sta se po poroki tudi prvič poljubila princ William in vojvodinja Kate. Bo pa Buckinghamska palača tudi med obnovitvenimi deli ostala odprta za državniške obiske in preostale tradicionalne dogodke.

image
REUTERS Na balkonu Buckinghamske palače se kraljevi zberejo ob pomembnejših dogodkih. FOTO: Reuters

Na kraju, kjer danes stoji Buckinghamska palača, je bila v začetku 18. stoletja zgrajena hiša, v kateri je bival vojvoda Buckinghamski. V 19. stoletju so jo razširili in ji dodali tri krila, ki obdajajo središčno dvorišče. Ko se je leta 1837 vanjo vselila takratna kraljica Viktorija, je palača postala uradna londonska rezidenca britanskih vladarjev.
Deli s prijatelji