KNEZOVA VINSKA KLET

Poskusite lahko knezovo vino

V Liechtensteinu organizirajo pokušine v knezovi vinski kleti. Hans-Adam II. ima štiri hektare vinogradov.
Fotografija: Knez Hans-Adam II. in njegova žena Marie-Aglae FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Knez Hans-Adam II. in njegova žena Marie-Aglae FOTO: Guliver/getty Images

Liechtenstein je šesta najmanjša dežela na svetu in radi pozabimo, da jo imamo tako rekoč pred pragom, stisnjeno med Avstrijo in Švico. In njena geografska lega je kot nalašč za gojenje grozdja in pridelavo vina. Žepna deželica ima namreč blago podnebje, z gora tam pogosto piha topel fen, za trto pa je odlična tudi tamkajšnja prst.
Knez prideluje odličen modri pinot. FOTO: Wikipedia
Knez prideluje odličen modri pinot. FOTO: Wikipedia

Kar približno sto vinogradnikov se bori za prostor na dobrih 160 kvadratnih kilometrih, kolikor meri Liechtenstein. In eden od njih je tudi knez. Njegov vinograd se razprostira na štirih hektarjih nedaleč od prestolnice Vaduz, v bližini katere Hans-Adam II. tudi živi. Veliko obiskovalcev Liechtensteina pa ne ve, da je knezova vinska klet odprta za javnost. Ne le to. Nič nenavadnega ni, če v njegovem vinogradu opazite občane, ki se sprehajajo med trtami in pokušajo pridelek.


Vsi, ki bi si to želeli, se lahko med tednom ob določenih urah udeležijo pokušine vin v njegovi kleti. Za slabih 20 evrov ponudijo liechtensteinski slavni modri pinot, ki je menda najboljši v vsej zgornji dolini Rena. Tisti, ki imajo res srečo, pa lahko obiščejo spodnje prostore kleti, kjer so spravljeni sodi častitljivih starosti. Liechtensteinsko vino je sicer mogoče kupiti le tam in v izbranih prodajalnah v Švici, vino iz knežje kleti pa menda zgolj v njej. Seveda pa knez Hans-Adam II. sam ne prideluje vina, čeprav menda skrbno bdi nad procesom vse od trgatve do končnega izdelka.


Njegovo domovanje je nedaleč od vinogradov, v gradu Vaduz, ki so ga obnovili in razširili v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja in ki ni dobil imena po glavnem mestu, ampak je bilo obratno. Glede na to, da v njem biva knez z družino, ni odprt za javnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije