IME

Pomen imena Archie: pogumen in pošten, a tudi plešast

Vse to pomeni ime Archie, ki sta ga sinu nadela Susseška. Malček ne nosi nobenega plemiškega naziva.
Fotografija: Ponosna Meghan in Harry in mali Archie FOTOGRAFIJE: REUTERS
Odpri galerijo
Ponosna Meghan in Harry in mali Archie FOTOGRAFIJE: REUTERS

Britanski princ Harry in njegova žena Meghan sta v sredo neizmerno razveselila oboževalce, ko sta držala besedo in pred fotografske objektive prinesla dva dni starega sinka. Da je starševstvo čarobno, otroček pa miren in blag, sta povedala, a ime osmega pravnuka britanske kraljice je ostalo skrivnost. To sta mlada očka in mamica v zanju značilni in sodobni maniri predstavila nekaj ur pozneje na svojem uradnem profilu na instagramu.

Ob fotografiji mlade družinice, ki so jo obiskali kraljica Elizabeta II. in njen mož vojvoda Edinburški ter dečkova babica Doria Ragland, sta zapisala, da malček nosi močno ime Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Izbira je mnoge presenetila, saj Archie na stavnicah ni zasedel pomembnejšega mesta, a našla se je Britanka, ki se je odločila, da stavi nanj. Plačala je 140 evrov in jih zadela 21.000.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor
Archie Harrison Mountbatten-Windsor
Da bo prvi sin princa Harryja prav Archie, se je odločila, ker se je prav na dan, ko je bil rojen sedmi v vrsti za britanski prestol, torej 6. maja, pred leti rodil tudi njen vnuk, ki mu je ime Archie. Presrečna Britanka, njenega imena lokalni mediji niso razkrili, bo denar spravila in ga pozneje podarila vnukom. Ne nazadnje je prav zaradi enega od njih tudi obogatela.

Ime Archie je germanskega izvora, pot na Otok je našlo v času normanskega osvajanja Anglije v 11. stoletju. Priljubljeno je pri Angležih in Škotih, slednji ga sicer porabljajo kot okrajšavo imena Archibald, pomeni pa pogumen in pošten. Tudi plešast. Škoti so ime namreč razlagali kot menihova obrita glava. Drugo malčkovo ime Harrison pa povsem preprosto pomeni Harryjev sin. Uporablja se tudi kot priimek.


Da sta Harry in Meghan otroku namenila priimek Mountbatten-Windsor, pomeni, da sta držala besedo in se odločila, da za svojega prvorojenca ne želita plemiškega statusa in naziva. Mali Archie tako ne bo ne vojvoda ne princ, ampak zgolj gospodič (master). Mountbatten je priimek kraljičinega moža princa Filipa, Windsor pa kraljičin. Priimek Mountbatten-Windsor je rezerviran za vse moške potomce Elizabete II., ki nimajo plemiških nazivov, člani kraljeve družine priimkov praviloma ne uporabljajo, razen v redkih primerih, denimo ob podpisu poročne ali druge uradne listine. Takrat si tudi oni lahko izposodijo omenjeni priimek.


Po razkritju imena svet čaka še eno pomembno informacijo, in sicer kdo bodo malčkovi krstni botri in botre. Mnogi ugibajo, da bodo med njimi tudi slavni prijatelji Susseških, morda George Clooney, ki ima enako kot Archie rojstni dan 6. maja, in njegova žena Amal ali pa Meghanina dobra prijateljica Serena Williams. Med kandidatkami naj bi bila tudi Harryjeva sestrična princesa Eugenie, čeprav Susseška najverjetneje ne bosta izbirala med člani kraljeve družine. A Meghan in Eugenie sta, ko sta s Harryjem še živela ob Kensingtonski palači, postali zelo dobri prijateljici, zato poznavalci sklepajo, da bi lahko naredila izjemo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije