Poklon Tomu Hanksu

Zvezdnik podelitve zlatih globusov eden najboljših igralcev. Oskarjevec je prejel častno priznanje Cecila B. DeMilla.
Fotografija: Eden najuspešnejših igralcev vseh časov
Odpri galerijo
Eden najuspešnejših igralcev vseh časov

Njegovi oboževalci glasno vpijejo, da je bil že skrajni čas, da se mu Združenje tujih dopisnikov Hollywooda pokloni z enim najbolj bleščečih priznanj v filmski industriji.
Z Rito Wilson sta že dolgo srečna v zakonu pa tudi v karieri. FOTOGRAFIJI: Reuters
Z Rito Wilson sta že dolgo srečna v zakonu pa tudi v karieri. FOTOGRAFIJI: Reuters

Tom Hanks, eden redkih igralcev, ki se skozi kariero prebijajo tako rekoč brezmadežno in imajo iz leta v leto le še več oboževalcev, si je prislužil še en laskavi poklon, častno nagrado Cecila B. DeMilla za izjemne dosežke v igralski karieri.
 

Uspeh za uspehom


Zapisal se je na seznam samih zvenečih imen svetovne filmske smetane: nanj so se že uvrstili velikani iz zlate dobe Hollywooda in junaki novejše dobe dobičkonosne industrije, nazadnje Jeff Bridges, ki je slavil lani. V elitno druščino nedvomno spada tudi Hanks, ki je z vsako novo vlogo potrjeval, da je njegova nadarjenost za igro brezmejna.

Med študijem je bil obseden z gledališčem, v tem se je dodobra seznanil z odrskim ustvarjanjem od A do Ž, pot pa ga je pozneje zanesla na filmsko platno, kjer je sprva zaigral v grozljivki, ki je bila ocenjena kot polomija, a je njegova igra vendarle prepričala druge ustvarjalce, da so ga vabili k obetavnejšim vlogam. Predvsem televizijskim, kjer se je izkazal v serijah Bosom Buddies, med snemanjm te je spoznal bodočo ženo Rito Wilson, in Družinske vezi ter se sčasoma uveljavil tudi na velikem platnu, najprej kot Veliki, potem pa v Njihovi ligi.


Sledila je večna romantična uspešnica Nespeči v Seattlu, kjer sta z Meg Ryan popravila vtis iz propadle komedije Joe proti vulkanu, nato pa je Hanks uprizoril vlogo svojega življenja v Filadelfiji, ki mu je prinesla prvega oskarja. Da ne bi kdo pomislil, da je zgolj muha enodnevnica, je igralec takoj zatem prepričal še v Forrestu Gumpu in se kot edini igralec poleg legendarnega Spencerja Tracyja dve leti zapovrstjo okitil z najprestižnejšo nagrado v Hollywoodu.

Uspehi, ki so jih potrjevale tako odlične ocene kritikov kot tudi kinematografske blagajne, se od takrat kar vrstijo, Tom Hanks je nedvomno eden najbolj vsestranskih igralcev vseh časov, se mu klanjajo oboževalci in poznavalci: kot nepopravljiv romantik se je izkazal v vnovičnem sodelovanju z Ryanovo v uspešnici Čaka te pošta, blestel je v Apollu 13, Zeleni milji, Reševanju vojaka Ryana; navdušil je v Morilcih stare gospe, Terminalu, Vojni Charlieja Wilsona, nepozabno se je igral mačko in miš z Leonardom DiCapriem v napeti zgodbi Ujemi me, če moreš.

Kapitan Phillips in Reševanje gospoda Banksa sta le še potrdila, da je Hanks eden najboljših igralcev svoje generacije, tako tudi Čudež na reki Hudson, zveste privržence pa si je pridobil z vlogo Roberta Langdona v seriji filmov, posnetih po knjižnih uspešnicah Dana Browna, začenši z rekordno brano Da Vincijevo šifro. Najmlajše je navdušil s franšizo Svet igrač in praznično uspešnico Polarni vlak, kot producent pa je večkrat združil moči z ženo, skupaj sta med drugim ustvarila oba dela Moje obilne grške poroke in muzikala Mamma Mia!.


Tudi letošnje leto je Hanks sklenil z dvema uspešnicama, za kateri mu mnogi že napovedujejo nove nagrade, in sicer Svet igrač 4 in A Beautiful Day in the Neighborhood, v kateri je upodobil legendo ameriške televizije Freda Rogersa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije