JAPONSKA

Po upokojitvi bo igral čelo in proučeval ribe

Nekdanji japonski cesar se veseli več prostega časa. Še vedno tu in tam igra tenis, vsak dan teče in hodi.
Fotografija: Jesen življenja želi preživeti z družino. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Jesen življenja želi preživeti z družino. FOTO: REUTERS

Zadnjega aprila se je upokojil japonski cesar Akihito, ki ga je nasledil njegov sin, ki se je z ženo že udeležil nekaterih uradnih dolžnosti. Akihito, ki je dolgo čakal na priložnost, da se umiri in posveti družini ter zaživi nekoliko mirneje, pa se kljub temu ne bo povsem umaknil iz javnosti. Z ženo Mičiko sta se tako pred dnevi s prijatelji udeležila odprtja teniškega kluba v Tokiu, a vidnejše vloge tam nista imela.
Cesar Akihito je odstopil 30. aprila. FOTO: Guliver/Getty Images
Cesar Akihito je odstopil 30. aprila. FOTO: Guliver/Getty Images

Približno uro sta se družila s prijatelji, za lopar pa 85-letni nekdanji cesar in njegova leto mlajša žena nista poprijela, čeprav sta bila v mlajših letih strastna tenisača, tudi spoznala sta se prav na teniškem igrišču. Morda bosta lahko zdaj, ko bo imel Akihito več časa, znova obudila ljubezen do tega športa, saj je par kljub zrelim letom v dobri formi, njuna vsakodnevna rutina med drugim vsebuje hojo in tekanje.


Akihito bo lahko več časa posvetil tudi svoji morda nekoliko nenavadni strasti – proučevanju rib gobi oziroma glavočev. O njihovi taksonomiji je nekdanji cesar objavil že mnogo raziskav v priznani japonski reviji ihtiološkega združenja, na to temo je napisal tudi več knjig, zato ne bo nič nenavadnega, če ga bodo v prihajajočih mesecih in letih Japonci opazili ob rekah in na obali morja, kako lovi te vrste rib.

Več časa za knjige pa bo imela tudi nekdanja cesarica Mičiko, ki je velika ljubiteljica literature in z zanimanjem prebira vse, kar ji pride pod roke. Poleg tenisa par druži tudi ljubezen do glasbe. Akihito namreč igra čelo, njegova žena pa ga pogosto spremlja na klavirju. V prostem času rada obiskujeta koncerte različnih izvajalcev in glasbenih zvrsti.


Najprej pa nekdanji cesarski par čaka selitev. Po treh desetletjih bosta namreč v naslednjih dneh morala zapustiti cesarsko palačo in začasno se bosta nastanila v palači Takavana, kjer je nekoč živel Akihitov stric, aprila naslednje leto pa ju čaka selitev v palačo Togu, kjer sta sicer že bivala od leta 1960, ko sta se poročila, do 1993.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije