JAVNOST V ŠOKU

Placido Domingo osumljen spolnega nadlegovanja

Operne hiše slavnemu tenoristu že odpovedujejo nastope. Eni od žrtev je po seksu pustil desetaka.
Fotografija: Placido Domingo obtožbe zavrača. FOTO: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Placido Domingo obtožbe zavrača. FOTO: Guliver/Getty images

Zvenečim imenom šovbiznisa, ki so v minulih dveh letih pristali ob sramotilnem stebru in pod drobnogledom preiskovalcev zaradi obtožb spolnega nadlegovanja, se je zdaj pridružil tudi eden najslovitejših opernih pevcev vseh časov, Placido Domingo, ki je v svoji šestdesetletni karieri že 4000-krat stopil na oder in se od njega kljub častitljivim 78 letom še ne namerava posloviti. A vsaj z nekaterih bo moral sestopiti, saj mu, ker ga je (za zdaj) devet žensk obtožilo spolnega nadlegovanja, nekatere operne hiše in glasbene družbe že odpovedujejo poprej načrtovane koncerte. Povabilo za nastop sta mu zaenkrat preklicala simfonični orkester v Philadelphii ter Opera v San Franciscu, njegova matična hiša, Opera v Los Angelesu, ki jo Domingo vodi od leta 2003, pa je sprožila preiskavo.

Klical jih je sredi noči

Malokdo v svetu opera ima toliko veljave in vpliva kot Domingo, to pa je španski zvezdnik očitno poskušal izkoristiti za tešitev svojih spolnih potreb. »Tako ali drugače se te je venomer poskušal dotikati, vedno te je poljubljal,« je dejala anonimna ženska, ki pa je le ena izmed osmih pevk in ene plesalke, ki so po večletnem molku pretrgale tišino. Ena je povedala, da ji je segel pod krilo, tri, da jim je izsilil poljub, dve pa sta se pod občutkom prisile vdale seksu. Ob devetih, ki ga obtožujejo nadlegovanja, pa jih še približno pol ducata zatrjuje, da so se v njegovi bližini zaradi pomenljivih ponudb in namigov počutile neprijetno. To pa ni ušlo niti drugim, saj se jih je oglasilo že blizu štirideset, češ da so bi priča pevčevemu neprimernemu vedenju, v osrčju katerega je bilo lovljenje mladih deklet, po večini takšnih, ki so si pot v svet opere šele pričele utirati.

Ena izmed njegovih žrtev, edina znana z imenom, je mezzosopranistka Patricia Wulf.
Ena izmed njegovih žrtev, edina znana z imenom, je mezzosopranistka Patricia Wulf.

Zgodbe njegovih vseh devetih domnevnih žrtev so si podobne. Lovil in zasledoval jih je vztrajno, jih pogosto klical domov, tudi sredi noči, izražal zanimanje za njihovo kariero in jih vabil na zasebne sestanke, k sebi domov ali v hotel, vselej pod pretvezo, da jim želi svetovati in pomagati na njihovi glasbeni poti. Sedem jih trdi, da je njihova kariera, ko so ga zavrnile, nazadovala ali se ustavila, bodisi nenadoma niso dobile že obljubljenih vlog bodisi so morale delo iskati po drugih hišah, saj jih tam, kjer je pel Placido, niso več hoteli najeti. Dve sta priznali, da sta se uklonili zvezdnikovemu osvajanju, saj nista hoteli na kocko postaviti kariere; ena se je z njim dvakrat spustila v spolni odnos, on pa ji je po koncu na nočni omarici v hotelu pustil desetaka. »Nočem, da se počutiš kot prostitutka, a hkrati nočem, da bi morala sama plačati parkirnino za avto,« naj bi ji dejal.

Vse zanika

Obtožbe segajo 30 let v preteklost, v 80. leta. Večina jih trdi, da so jih glasbeni kolegi že od začetka svarili, naj se ogibajo temu, da bi z Domingom kje pristale same, celo v dvigalu ne, za vse sestanke naj se dogovorijo na obljudenih krajih. Več žensk je zatrdilo, da so šle že v skrajnosti v poizkusih, da bi se mu izognile v velikem loku, od tega, da niso uporabljale ženskih toaletnih prostorov blizu njegove pisarne ter so prosile sodelavke in sodelavce, naj se med delovnim časom držijo skupaj, do tega, da doma niso več dvigovale telefona. »Te obtožbe anonimnih ženk, ki segajo vsaj 30 let v preteklost, so skrb vzbujajoče in so, kot so bile predstavljene, netočne. Kljub temu pa je boleče slišati, da sem morda koga razburil ali da se je kdo zaradi mene počutil nelagodno – ne glede na to, kdaj in kljub mojim najboljšim namenom,« se je odzval Placido in dodal, da vsakdo, ki ga pozna in je kdaj delal z njim, ve, da nikoli ne bi nikomur namerno škodoval ali ga spravil v zadrego. »A priznavam, da so pravila in standardi, po katerih se – in bi se morali – ravnamo danes, zelo drugačni, kot so bili včasih.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije