SLANE NOVICE

Ni da ni, še ena zvezda na dopustu pri južnih sosedih

Albert II. se je pridružil znanim imenom, ki dopustujejo na Hrvaškem. Za tedenski najem razkošne jahte je treba odšteti 600.000 evrov.
Fotografija: Prestižna jahta Arience za 600.000 evrov na teden FOTO: Charter
Odpri galerijo
Prestižna jahta Arience za 600.000 evrov na teden FOTO: Charter

SKRADIN – Kot poročajo iz sosednje Hrvaške, so si najemodajalci turističnih aparmajev in sob oddahnili, saj so prenočitvene kapacitete vzdolž jadranske obale dobro popolnjene. Pravijo, da trenutno na hrvaškem morju letuje 1,5 milijona turistov. A niso vsi domačini, za katere je turistični dohodek ključ preživetja, zadovoljni. Lastnik apartmajev s Korčule se javno pritožuje: »Kako je mogoče, da sredi turistične sezone v turističnem naselju že zjutraj začnejo brneti bagri in težka mehanizacija, s katero trgajo in lomijo star asfalt s ceste?« Kot dodaja, javna razsvetljava ne deluje, zato si morajo turisti ponoči po gradbišča s kanalizacijskimi jaški brez pokrovov do svojih prenočišč svetiti z mobiteli.
Princ Albert raziskuje hrvaško obalo. FOTO: Cropix
Princ Albert raziskuje hrvaško obalo. FOTO: Cropix

Poleg tega zlasti v trajektnih lukah Split, Zadar ... nastajajo nepregledno dolge kolone. Kljub vsemu je na Hrvaško pripotoval monaški princ Albert II. in po Hvaru in Trogirju v četrtek obiskal Skradin pri Šibeniku. To starodavno pristanišče s komaj 619 prebivalci je v celoti spomeniško zavarovano. V njem je sedež uprave nacionalnega parka Plitvice. Princ je pripotoval na razkošni 60 metrov dolgi jahti Arience, katere tedenski najem znaša 600.000 evrov. Fotografi so ga ujeli ob izkrcanju z barke v popolnoma neplemiški opremi z belim klobukom.

V dobri kondiciji

Limski kanal med Porečem in Rovinjem je Slovencem dobro znan. Malo starejšim tudi po tem, da so tam snemali najlepše prizore Vinetouja. Pred dnevi pa so dopustniki na čolnu sredi kanala zagledali plavajočo kozo, ki se ji očitno ni ljubilo steči naokoli po obali na drugo stran. Ko so se približali plavajočemu bitju, so ugotovili, da sredi kanala plava gams z rogovi in značilno belo liso na glavi. Očitno je bil v dobri kondiciji, saj je zlahka preplaval ožino in se spretno skobacal na strmo skalnato obalo.
Gams sredi Limskega kanala FOTO: Roko Kučina
Gams sredi Limskega kanala FOTO: Roko Kučina

Gams spada med votloroge divje koze, ki je prilagojen strmim skalnim pobočjem, čeprav ga najdemo tudi v nižjeležečih, bolj gozdnatih predelih. Pri nas, denimo, živi v gorah, poleg tega pa tudi na Pohorju in celo na Šmarni gori pri Ljubljani. Živi tudi v hrvaški Istri, a poznavalci pravijo, da ga blizu obale le redko opazijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije