JAPONSKA

Nekdanji cesarici operirali raka na dojki

Mičiko po posegu uspešno okreva. Zdravi se v tokijski bolnišnici.
Fotografija: Rada sta bila blizu ljudi.
Odpri galerijo
Rada sta bila blizu ljudi.

Nekdanja japonska cesarica Mičiko je od sobote v bolnišnici, odkrili so ji raka na dojkah, je sporočila cesarska palača in še, da so 84-letnico v univerzitetni tokijski bolnišnici v nedeljo že operirali. Rak je bil v zgodnjem stadiju, je povedal predstavnik palače, bulico v levi dojki so odkrili julija med pregledom, prejšnji mesec pa potrdili diagnozo, metastaz ni bilo.
Akihito je obiskal ženo Mičiko pred posegom. FOTOGRAFIJI: Reuters
Akihito je obiskal ženo Mičiko pred posegom. FOTOGRAFIJI: Reuters

Operacija je bila napovedana, so sporočili in dodali, da je trajala štiri ure in bila uspešna, odstranili so vse rakasto tkivo, dodali so, da ni bojazni, da bi se rak razširil. Zvečer se je nekdanja cesarica že vrnila v zasebno bolniško sobo, kjer bo ostala nekaj dni. Pred posegom sta Mičiko obiskala njen mož, nekdanji cesar Akihito, ki je s prestola v prid sina Naruhita odstopil aprila – to je bila prva abdikacija v 200 letih v najstarejši monarhiji na svetu –, ter hči Sajako Kuroda, nekdanja princesa, ki se je s poroko z navadnim državljanom odrekla cesarskim privilegijem in statusu.

Zdajšnji cesar matere ni obiskal, ker je bil z ženo cesarico Masako na uradnem obisku na severu države, sta pa z njo govorila in ji zaželela vse najboljše. Akihito in Mičiko sta precej modernizirala sicer tradiciji naklonjeno monarhijo, približala sta se ljudstvu in bila med Japonci precej priljubljena. Znana sta bila tudi po tem, da sta bila ob naravnih katastrofah vselej v podporo ljudem, s preživelimi sta bila tudi leta 2011, ko je cunami razdejal vzhodno Japonsko.


Mičiko je prva navadna državljanka, ki se je poročila s prestolonaslednikom. Rodila se je v Tokiu leta 1934, obiskovala katoliško dekliško šolo, na fakulteti pa študirala angleško literaturo. Avgusta 1957 je spoznala prestolonaslednika Akihita, aprila 1959 sta se poročila. Zdajšnjega cesarja Naruhita je rodila leta 1960, drugega sina, princa Akišina, pet let pozneje, leta 1969 še Sajako. Mimogrede: tudi Mičikin mož, nekdanji cesar Akihito, se je zdravil zaradi raka prostate, prestal pa je tudi operacijo srca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije