NAGRAJEN

Nagrada za talent, ki ne pozna meja

Šerbedžija nagrajen za doprinos k filmu. V 50-letni karieri odigral več kot 150 vlog.
Fotografija: Šerbedžija igra v CBS-ovi seriji Strange angel. FOTO: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Šerbedžija igra v CBS-ovi seriji Strange angel. FOTO: Roman Turnšek

Poleg oskarjev in emmyjev dosežke ter zasluge v svetu filma in televizije nagrajujejo s še nekaterimi drugimi prestižnimi nagradami. Mednje se uvršča nagrada Mary Pickford, častna nagrada, ki jo za večstranski doprinos v svetovnem filmu podeljuje Mednarodna novinarska akademija v Los Angelesu.
Šerbedžija igra v CBS-ovi seriji Strange angel. FOTO: Roman Turnšek
Šerbedžija igra v CBS-ovi seriji Strange angel. FOTO: Roman Turnšek

Letos je njen prejemnik hrvaški igralec, režiser in glasbenik Rade Šerbedžija, za katerim je tudi uspešna ameriška filmska kariera. »Rade je igralec, ki ne pozna omejitev, njegov talent pa ne pozna meja. Zaradi tega je zares zaslužil nagrado Mary Pickford za posebni umetniški doprinos k industriji zabave,« je ob tej priložnosti strnila predsednica Mednarodne novinarske akademije Mirjana Van Blaricom.
 

V družbi legend


V že petdesetletni karieri je danes 72-letni Šerbedžija zaigral v več kot 150 vlogah v domačih in tujih filmih, med katerimi so hollywoodske uspešnice Široko zaprte oči, Misija nemogoče 2, Pljuni in jo stisni, Vesoljski kavboji, The Promise, Downton Abbey, First Class, Svetnik in druge. Nagrado, katere letošnji dobitnik je Šerbedžija, podeljujejo od leta 1996 za umetniško izvrstnost na področju filma, televizije in novih medijev, s poudarkom na novih, mednarodnih ali neodvisnih avtorjih, alternativni kulturi in multimedijih.
Nagrado Mary Pickford je prejela tudi Jodie Foster. FOTO: Guliver/Cover Images
Nagrado Mary Pickford je prejela tudi Jodie Foster. FOTO: Guliver/Cover Images

Izročili mu jo bodo na uradni podelitvi 22. februarja v Hollywoodu. Doslej so jo prejeli Rod Steiger, Alan J. Pakula, Francis Ford Coppola, Maximilian Schell, Karl Malden, Arnon Milchan, Robert Evans, Louis Gossett Jr., Kathy Bates, Jodie Foster, Susan Sarandon, Vanessa Williams, Gena Rowlands, Mitzi Gaynor, Martin Landau, Michael York, Terence Stamp, Mike Medavoy, Ellen Burstyn, Louise Fletcher, Edward James Olmos in Dabney Coleman.

Ime je dobila po hollywoodski filmski legendi Mary Pickford. Pickfordova, ameriško-kanadska igralka, je bila prva velika filmska zvezda in diva v pravem pomenu besede, bila je ljubljenka Amerike, zaslovela pa je tudi v svetu. Bila je filmska pionirka, med drugim je bila skupaj z legendarnim Charliejem Chaplinom, režiserjem D. W. Griffithom in možem Douglasom Fairbanksom, megazvezdnikom v dvajsetih letih preteklega stoletja, soustanoviteljica družbe United Artists, studiev Pickford Fairbanks in ena od 36 ustanoviteljev Academy of Motion Picture Arts and Science, ki že od začetka podeljuje nagrade oskar.
Mary Pickford je bila prva velika filmska zvezda in diva v pravem pomenu besede. FOTO: Guliver/Cover Images
Mary Pickford je bila prva velika filmska zvezda in diva v pravem pomenu besede. FOTO: Guliver/Cover Images

Pickfordova je bila druga prejemnica oskarja v zgodovini, za svoj prvi zvočni film, prejela je tudi oskarja za življenjsko delo. Nastopila je v 160 filmskih vlogah.
 

Bizarna zgodba


Šerbedžija se vrača v Ameriko, saj nadaljujejo snemanje TV-serije Strange angel v produkciji Ridleyja Scotta in studiev CBS, zatem pa ga čakajo vaje za novo predstavo Gledališča Ulysses, katerega ustanovitelj je. Serija je naletela na odlične odzive gledalcev. Po dosedanji statistiki je všeč 90 odstotkom uporabnikov googla, na IMDB pa ima oceno 6,8.

Igra uglednega judovskega profesorja Mešulama, mentorja mladega znanstvenika Jacka Parsonsa. Vloga, kar bo bržkone presenetljivo za marsikoga, ni negativna, čeprav se Šerbedžije, ki sicer pravi, da nepravilno in neobjektivno drži sloves igralca negativnih likov.


Zgodba o najbolj znanem učencu zloglasnega okultnega svečenika Alistera Crowleyja je zares bizarna, spričo česar je neverjetno, da je trajalo toliko časa, da je nastala teve serija. V njej je veliko prizorov spolnih ritualov, uživanja droge in črne magije, spremlja pa Parsonsovo življenjsko pot od nadarjenega znanstvenika, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja poskušal lansirati raketo, do učenca tako imenovanega najnevarnejšega človeka v zgodovini.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije