Nad samoizolacijo s filmi o karanteni

V izboru so Soba za paniko Davida Fincherja, Brodolom Roberta Zemeckisa, Svetilnik Roberta Eggersa in Izžarevanje Stanleyja Kubricka.
Fotografija: Tom Hanks se je lahko pogovarjal le s staro žogo. Mi imamo kup komunikacijskih sredstev.
Odpri galerijo
Tom Hanks se je lahko pogovarjal le s staro žogo. Mi imamo kup komunikacijskih sredstev.

Nesreča ima rada družbo, tudi v samoti. In čeprav morda ne zveni najbolj pohvalno, je vendar precej človeško, če nam je v samoizolaciji morda za odtenek lažje ob zavedanju, da v tem nismo sami. In da bi bilo lahko še precej hujše. Prav zato je britanski časnik The Guardian sestavil seznam filmov, v katerih so glavni junaki izolirani. S precej manj udobja, kot ga imamo zdaj mi.

Filmski ustvarjalci so si namreč zamislili kup samotnih in mučnih osamitev, sicer v izmišljenem svetu, a morda bo kateri izmed filmov v vas sprožil misel, da nam, dokler smo na varnem in zdravi med domačimi štirimi stenami, morda na kavču pred televizijo, še ni tako hudo.
Če se skozi samoizolacijo prebijate sami, lahko dve uri časa ubijete s filmom Brodolom, pri katerem sta moči združila oskarjevca, režiser Robert Zemeckis in Tom Hanks.
Kultni film Izžarevanje pokaže, da je še kaj hujšega kot biti sam ujet v hišo. FOTO: Warner Bros
Kultni film Izžarevanje pokaže, da je še kaj hujšega kot biti sam ujet v hišo. FOTO: Warner Bros

Slednji se znajde na samotnem otoku, kjer se mora naučiti preživeti in se soočiti s samoto, pri čemer mu je v oporo le stara žoga, ki postane njegova družabnica. Še bolj utesnjeno samotna, že klavstrofobična pa je zgodba filma Zakopan, v katerem se igralec Ryan Reynolds prebudi v zakopani krsti, pri roki ima zgolj vžigalnik in mobilni telefon. Ob tem se vam bo zdelo najmanj, da imate obilo prostora za gibanje.

Če pa se vam še vedno kolca po prostranosti narave, si oglejte film Dannyja Boyla 127 ur, v katerem se James Franco poda na solo plezalno odpravo, o kateri nikogar ne obvesti. A doživi nesrečo in ostane zataknjen pod skalo z eno samo možnostjo rešitve – s samoamputacijo. Morda bo privlačnost narave in gora vsaj začasno nekoliko zbledela.
 

Družinsko kratkočasje


Na konec karantene čakate v krogu družine. S (starejšimi) otroki. V tem primeru bi bilo vredno pogledati napeti triler Soba, v katerem sta mama in njen petletni sin (Brie Larson in Jacob Tremblay) ujeta v sobici brez oken, a uspe mami v tem ujetništvu sinku pričarati brezskrbnost z igrami in z njim v izjemnih razmerah stkati tesno vez. V sobo je postavljena tudi naslednja filmska zgodba, in sicer Soba za paniko, v kateri se mama in hči v podobi Jodie Foster in Kristen Stewart pred vlomilci zatečeta v sobo za paniko, a ne vesta, da želijo kriminalci priti prav vanjo.


Lahko pa si ogledate kultno srhljivko Izžarevanje Stanleyja Kubricka z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi, ob kateri boste spoznali, da dokler vas po domači hiši ne preganjajo paranormalni pojavi in strahote, vam je še nadvse lepo. Kajti v filmu se pisatelj Jack Torrance z ženo Wendy in sinom Dannyjem preseli v gorski hotel Overlook, kjer naj bi čez zimo delal kot oskrbnik. A čeprav je odročni hotel zunaj sezone zaprt in naj bi bil zapuščen, ne sameva povsem. V njem se namreč dogajajo – in klatijo – srhljive reči.
V naboru filmov je tudi Soba za paniko.
V naboru filmov je tudi Soba za paniko.

Če te dneve 24 ur na dan preživljate s partnerjem, ki vas na trenutke spravlja ob živce, si morda oglejte film Svetilnik v režiji Roberta Eggersa, psihološko srhljivko, ki se vrti okoli dveh svetilničarjev (Williem Dafoe in Robert Pattinson) na odročnem otoku. Ali morda lanskoletni film Vivarium, v katerem se mlad par preseli v na prvi pogled popolno hišo, iz katere pa nato ne moreta uiti – kamor koli kreneta, vedno se spet znajdeta pri njej.


V precej obsežnem naboru filmov o izolaciji, s katerimi si lahko krajšamo čas, se je znašel še znanstvenofantastični Marsovec, v katerem Matt Damon kot znanstvenik Nase obstane sam na drugem planetu – na Marsu, kjer mora vpreči vse samopreživetvene spretnosti in znanje, da preživi ponesrečeno odpravo. Ali psihološki triler Kocka, v katerem se šest neznancev znajde v futurističnem zaporu, nekakšnem labirintu sob v obliki kock, pri čemer vsaka skriva svojo smrtonosno past. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije