KRONANE GLAVE

Na britanskem dvoru ne smejo igrati monopolija

Kraljičini bližnji morajo upoštevati precej nenavadnih pravil. Monopoli je prepovedala, ker so preveč tekmovalni.
Fotografija: Sprejeti morajo vsa darila. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Sprejeti morajo vsa darila. FOTO: Guliver/getty Images

Britanska kraljeva družina je ena medijsko najbolj izpostavljenih na svetu, kraljica Elizabeta II. pa ena najbolj priljubljenih vladaric. Ko se je družini lani pridružila nekdanja ameriška igralka Meghan Markle, se je zanimanje za britanski dvor še povečalo. Čeprav se zdi, da o najvplivnejši družini na Otoku vemo že vse, se kljub temu najdejo podatki, ki presenetijo celo tiste, ki so z življenjem kraljice in njenih najbližjih dobro seznanjeni. Morda je najbolj nenavadno pravilo, ki ga morajo upoštevati, to, da ne smejo igrati družabne igre monopoli. Gre bolj za priporočilo in nihče ni kaznovan, če se ga ne drži, kraljica pa je pravilo uvedla pred leti, saj so njeni otroci in vnuki menda veliko preveč tekmovalni, in kot je pred časom pojasnil princ Andrew, stvar hitro uide izpod nadzora.

Drugo pravilo, ki se ga drži kraljica, je, da na uradnih dogodkih vedno nosi živahne barve oblačil. Mnogi po svetu hvalijo njen občutek za modo, izbira barv pa je pri njej predvsem praktične narave. Vladarica je namreč precej nizke postave, visoka je okrog 1,60 metra, in v živahnih opravah jo ljudje lažje opazijo. Pravilo, ki bi se ga morali držati tisti, ki se srečajo s člani kraljeve družine, pa je, da se navadni smrtniki kraljevih ne smejo dotikati. Pravilo so sicer veliko bolj dosledno upoštevali v preteklosti, v zadnjem času pa ga je kar precej ljudi, ki so se srečali s kraljico, prekršilo, med njimi denimo nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama in aktualni predsednik ZDA Donald Trump.

Nihče, ki ni modre krvi, se kraljevih ne sme dotikati, a mnogi to pravilo prekršijo. FOTO: Guliver/getty Images
Nihče, ki ni modre krvi, se kraljevih ne sme dotikati, a mnogi to pravilo prekršijo. FOTO: Guliver/getty Images


Tradicionalno ženske vladarske družine od otrok sicer prejmejo šopek rož, kaj več kot to pa ni zaželeno. Kraljevi se morajo namreč držati pravila, da morajo sprejeti prav vsako darilo, ki jim je ponujeno, in če bi jim vsi nekaj prinesli, bi bili v zagati. Ko sta Harry in noseča Meghan na obisku v Avstraliji dobila veliko daril za svojega še nerojenega otroka, so se mnogi spraševali, ali bosta vse obdržala. A to ni njuna odločitev. Vsa darila, ki jih prejme kateri koli član kraljeve družine, pripadajo monarhiji, o njihovi usodi odloča kraljica. Ta pa denimo ne potrebuje potnega lista za potovanje v tujino, avto, ki ga vozi, pa ne registracije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije