POSILSTVO

Mira Sorvino je bila žrtev posilstva na zmenku

Oskarjevka je bila ena prvih, ki so Harveyja Weinsteina obtožile spolnega nadlegovanja. Zlorabo je zamolčala zaradi občutkov sramu in krivde.
Fotografija: Zavzema se za strožje zakone proti spolnim zločinom. Foto: youtube
Odpri galerijo
Zavzema se za strožje zakone proti spolnim zločinom. Foto: youtube

Pred manj kot dvema letoma, oktobra 2017, se je začela odstirati tančica z na videz pravljične filmske meke in razkrivati spodaj ležečo mlakužo spolnega nadlegovanja in zlorabe.

Harveyja Weinsteina čaka sojenje zaradi spolnega nadlegovanja, zlorabe in posilstev. Foto: reuters
Harveyja Weinsteina čaka sojenje zaradi spolnega nadlegovanja, zlorabe in posilstev. Foto: reuters
Igralke so druga za drugo prekinjale več(deset)letno tišino in s prstom pokazale na zvezdniškega producenta Harveyja Weinsteina kot na spolnega plenilca, ki izkorišča vpliv in položaj za zadovoljevanje spolnih potreb, pri čemer ga ni zanimalo, ali so dekleta, ki so potrkala na vrata njegove pisarne, ker so si želele vlog, voljne ali ne. In ena prvih – nabralo se je približno 80 žensk, ki so ga obtožile takšne ali drugačne spolne zlorabe – je bila oskarjevka Mira Sorvino.

Nikoli se ni povsem soočila z bolečimi dogodki preteklosti in poiskala pomoči.
Nikoli se ni povsem soočila z bolečimi dogodki preteklosti in poiskala pomoči.
Tedaj je spregovorila o producentovem neprimernem vedenju, ni pa zbrala poguma, da bi priznala, da je bila tudi žrtev posilstva na zmenku. »Tega še nikoli nisem povedala na glas, a sem tudi žrtev posilstva na zmenku,« je nedavno razgalila še eno nadvse boleče poglavje iz svojega življenja, ki ga je skrivala še sama pred sabo.
 

Zvezana na stolu


Dodobra je spoznala tudi temno, grdo plat ljudi. Prvič pri komaj rosnih 16 letih, ko je šele poskušala prodreti v svet filma in je pristala na avdiciji za grozljivko. Kjer pa je doživela svojo in precej resnično grozljivko. Direktor kastinga, ki ga ni imenovala, jo je, da bi jo tudi v resnici prestrašil za vlogo, zvezal na stol, nič kaj nežno, saj so ji na roki ostale modrice, nato pa ji še začepil usta. »Vse je bila igra, ker me je želel prestrašeno za vlogo. Ko pa mi je na koncu iz ust potegnil čep, se je hkrati opravičil za kondom. Usta mi je zamašil s kondomom!« je opisala svojo prvo grdo izkušnjo s Hollywoodom.

Oskarja ji je prinesla vloga v filmu Mogočna Afrodita. Foto: guliver/cover images
Oskarja ji je prinesla vloga v filmu Mogočna Afrodita. Foto: guliver/cover images
Ki ji je dobro desetletje pozneje, leta 1995, sledilo srečanje z Weinsteinom. Ta ji je, med drugim, poskušal vsiliti masažo, jo lovil po hodniku, ker si jo je želel v postelji, nato pa se je sredi noči pojavil še pred njenimi domačimi vrati, da je prestrašena poklicala prijatelja, prepričana, da potrebuje zaščito. A čeprav jo je Harvey zatem pustil pri miru, vsaj s svojo telesno prisotnostjo, naj bi proti njej, ker si ga je drznila zavrniti, sprožil kampanjo blatenja, zaradi česar ji je med prsti spolzela tudi vloga v filmskem hitu Gospodar prstanov.

Slednje je namreč priznal režiser filma Peter Jackson, češ da je imel Sorvinovo v mislih za vlogo, a da si je nato premislil, saj mu je Weinstein obrazložil, kako težavna je. A če si je ti zgodbi drznila deliti s svetom, ni zbrala poguma še za tretjo, najbolj zloveščo. Da je bila posiljena na zmenku. In čemu je molčala? Zaradi občutkov sramu in lastne krivde.

Mira Sorvino in Ashley Judd sta bili tarči Weinsteinove kampanje blatenja, ker sta zavrnili njegove poizkuse spolnega zbliževanja. Foto: instagram
Mira Sorvino in Ashley Judd sta bili tarči Weinsteinove kampanje blatenja, ker sta zavrnili njegove poizkuse spolnega zbliževanja. Foto: instagram
Na nedavni s čustvi izjemno nabiti tiskovni konferenci v New Yorku, na kateri se je Sorvinova glasno zavzela za strožje zakone proti spolnemu nadlegovanju in posilstvu, se ni le vnovič dotaknila neprijetnih izkušenj z zabavno industrijo.

»Pred vami ne stojim le kot žrtev nadlegovanja Harveyja Weinsteina, ampak tudi kot žrtev spolnega napada in posilstva na zmenku. Tega doslej še nisem glasno izustila, nekatere stvari je namreč pretežko javno priznati. Bilo me je sram. Kot da sem sama kriva za to, kar me je doletelo. Žrtve posilstva imamo namreč včasih občutek, da smo (tudi) same krive, saj da bi morale biti pametnejše, se znati bolje zaščititi, ne sprejeti pijače od neznanca. Kot bi se sama spravila v položaj, da so me nato lahko posilili,« je solznih oči povedala, a se v podrobnosti, vključno z imenom napadalca, ni spustila. Je pa dodala, da se je odločila razkriti tudi ta najbolj boleči delček, da bi pomagala drugim, ki so se znašle v podobni koži. Ženskam, ki so bile kot ona posiljene, je želela položiti na srce, da ni nič narobe, če si vzamejo čas, da predelajo travme in se prebijejo skozi občutke sramu. Vse, česar sama predolgo ni storila.


»Celotno gibanje proti spolnemu nadlegovanju in zlorabi je sicer čudovito, a zame zelo travmatično na globoko osebni ravni. Prisililo me je namreč, da se obrnem v preteklost in se soočim z notranjimi demoni, s katerimi se nikoli nisem v celoti spopadla. Travme sem nerazčiščene pokopala globoko vase, nikoli nisem poiskala pomoči, ki pa bi bila dobrodošla.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije