Meghan brez poročnega prstana, nato je pobegnila v Kanado

V Veliko Britanijo sta se vrnila brez sina Archieja. Odhod skrivaj načrtovala.
Fotografija: Harry in Meghan sta ujezila Britance. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Harry in Meghan sta ujezila Britance. FOTO: Reuters

V sredo sta Harry in Meghan presenetila in razburila britansko kraljevo družino in javnost, ko sta povsem nepričakovano po šesttedenskem dopustu oznanila, da ne želita biti več aktivna člana kraljeve družine, ampak si želita služiti lasten denar, svoj čas pa bi preživljala med Veliko Britanijo in Severno Ameriko, da bi bil njun sin deležen kulture obeh staršev.

Voščeni lutki Harryja in Meghan so na ogled postavili maja lani. FOTO: Reuters
Voščeni lutki Harryja in Meghan so na ogled postavili maja lani. FOTO: Reuters
Da sta odhod na skrivaj načrtovala že nekaj časa, priča nova spletna stran, ki je zaživela na dan, ko sta oznanila novico, viri pa so pozneje razkrili, da sta domeno sussexroyal.com registrirala že marca lani. Tako kraljica kot drugi člani družine pa tudi zaposleni na dvoru se menda počutijo razočarano in kot bi jim Harry in Meghan zarila nož v hrbet, kraljica Elizabeta II. je nemudoma sklicala nujen sestanek, na katerem se je prek videoklica sestala s Harryjem ter princema Charlesom in Williamom, vključila se je celo britanska notranja ministrica Priti Patel, saj potencialna selitev družine pomeni velik varnostni zalogaj.

Med vso paniko, ki sta jo povzročila s tem, ko sta na vrat na nos objavila novico, da zapuščata kraljeve, pa se je Meghan odločila, da se vrne v Kanado in moža pusti, da se sam spopada s posledicami njune odločitve. Viri blizu paru so medijem sporočili celo, da se je par minuli konec tedna sam vrnil v Veliko Britanijo, kjer sta se udeležila tudi enega uradnega dogodka, v sredo pa so Meghan med obiskom Nacionalnega gledališča paparaci ujeli brez poročnega prstana. Le nekaj ur zatem je odjeknila novica, da par ne bo več opravljal svojih kraljevskih dolžnosti. Še ne enoletnega sina Archieja sta z varuško pustila v Kanadi, kamor se je Meghan medtem že vrnila. Ali se ji bo kmalu pridružil Harry, ni znano, vsekakor pa bo moral princ najprej pomiriti strasti v domovini ter s kraljico skleniti nekakšen kompromis o njegovi in ženini prihodnosti v kraljevi družini.

Podoben škandal je kraljevini povzročil že kraljičin stric Edward VIII., ki se je zarad ljubezni odpovedal prestolu. FOTO: Wikipedia
Podoben škandal je kraljevini povzročil že kraljičin stric Edward VIII., ki se je zarad ljubezni odpovedal prestolu. FOTO: Wikipedia
Britanska javnost je besna predvsem zaradi odločitve Sussexovih, da se ne nameravata odreči varovanju, ki davkoplačevalce stane veliko denarja, obdržala naj bi tudi kočo Frogmore, ki jima jo je kot poročno darilo podarila kraljica in kjer bi živela, ko bi bila v Veliki Britaniji. Za obnovo hiše so prav tako plačali davkoplačevalci, in to ne malo, dela so jih namreč stara dobra dva milijona evrov. Je pa princ Charles menda Harryju že zagrozil, da mu ne bo več dajal denarja, ki bi mu sicer pripadal kot aktivnemu članu kraljeve družine. Doslej je od očeta, ki mu denar prinaša njegovo vojvodstvo Cornwall, namreč na leto dobil približno 2,7 milijona evrov.


Nad početjem Sussexovih pa niso zgroženi le Britanci, novica o njunem odstopu je preplavila tudi svetovne medije, ki se v glavnem strinjajo, da njuno početje ni pravično do kraljice, ki je ne nazadnje stara že 93 let in zadnje mesece ji življenje ni prizanašalo. Njen mož, 98-letni princ Filip, je menda hudo bolan, nato je hud škandal povzročil njen sin princ Andrew, ko so v javnost prišle informacije o njegovem prijateljevanju z obsojenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, še prej pa sta za ogorčenje Britancev poskrbela Harry in Meghan, ko sta v dokumentarcu, ki naj bi se osredotočil na njun sicer uspešni obisk Južne Afrike, raje jadikovala o tem, kako težko jima je, ker ju mediji ne pustijo pri miru. Njuno početje so obsodili tudi Meghanini sorodniki.

Kraljici zadnje mesece ni lahko. FOTO: Reuters
Kraljici zadnje mesece ni lahko. FOTO: Reuters
Oče Thomas je britanskim medijem povedal, da je nad hčerko zelo razočaran, njena sestra Samantha Markle pa je dejala, da je to, kar sta si zakonca privoščila, »klofuta kraljici in njeni družini«, Meghan da le išče pozornost, njune zahteve po zasebnosti pa so »smešne«. »To je smešno. Vedela je, s kom in kam se poroča, prav tako sta oba vedela, v kaj se spuščata, kakšne so njune obveznosti in dolžnosti ter kaj pride s tem. Paparaci niso neka nova pogruntavščina,« je med drugim dejala Samantha in dodala, da Meghan kamor koli gre, za seboj pušča opustošenje.



»Zlomila je svojo družino, zlomila je moževo družino, odrekla se je mnogo prijateljem, ki ji niso več koristili. Morda bodo ljudje počasi začeli spoznavati, kakšna je v resnici,« je še dejala Samantha.

Kar se trenutno dogaja z Meghan in Harryjem, Britance močno spominja na škandal, ki je kraljevo družino pretresel v tridesetih letih prejšnjega stoletja in zaradi katerega je Elizabeta II. pravzaprav sploh postala kraljica.

Njen stric in takratni kralj Edward VIII. se je namreč zaljubil v Wallis Simpson, žensko, izjemno podobno Meghan – bila je Američanka, običajna državljanka in ločenka. Ker je bila poroka z ločenko v nasprotju s prepričanji in nauki Anglikanske cerkve, poleg tega Britanci niti v sanjah ne bi sprejeli Simpsonove za svojo kraljico, se je Edward VIII. po komaj 11 mesecih odrekel prestolu in nanj je sedel njegov brat ter hkrati Elizabetin oče Jurij VI. Wallis in Edward sta se poročila pol leta pozneje v Franciji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije