KNJIGA

Lord bi rad opral mamino ime

Objavljeno 01. april 2019 08.22 | Posodobljeno 01. april 2019 08.22 | Piše: B. K. P.

David Armstrong-Jones bo napisal knjigo. Princesa Margaret ni bila samo žurerka.

Princesa Margaret se je res rada zabavala, a bila je veliko več kot žurerka, pravi njen sin. FOTO: Guliver/Getty Images
Na britanskem dvoru nikdar ni manjkalo kontroverznih ljudi, mednje pa mnogi štejejo tudi pokojno princeso Margaret, sestro kraljice Elizabete II. O njenem življenju je bilo napisanih in posnetih že več knjig in filmov, njen lik so vključili tudi v britansko televizijsko serijo The Crown (Krona, op. p.), ki spremlja zgodbo kraljice Elizabete II. v času njene vladavine. Biografska serija se začne z Elizabetino poroko s Filipom, velik del prve sezone pa je namenjen tudi propadli zaroki princese Margaret in Petra Townsenda. Z njim se princesa, kljub temu da je bil njena velika ljubezen, ni smela poročiti, saj je bil ločenec. Princesa je v seriji
image
Princesa Margaret se ni smela poročiti s svojo veliko ljubeznijo, saj je bil Peter Townsend ločenec. FOTO: Wikimedia Commons
prikazana kot velika žurerka, ki je uživala v pijači in veliko kadila, s čimer pa se nikakor ne strinja njen sin David Armstrong-Jones, ki si je zdaj zadal, da bo opral mamino ime in v biografiji, ki jo bo napisal sam, »končno povedal resnico«. »Mojo mamo pogosto opisujejo, tako v knjigah kot filmih ali serijah, kot žensko, ki so jo zanimale le zabave, a to enostavno ni res. Bila je veliko veliko več kot žurerka. Ogromno časa je posvečala umetnosti in malokdo ve, da je kraljica tudi njej dodeljevala mnogo nalog, v njenem imenu je Margaret pogosto obiskovala uradne dogodke. Bojim se, da se bodo bodoče generacije moje mame spominjala zgolj po teh napačnih opisih njenega življenja in osebnosti, zato sem se odločil predstaviti resnico. Skrajni čas je, da popravim njen ugled,« je dejal 57-letni Armstrong-Jones, ki se je že začel posvetovati z zgodovinarji, kako se najbolje lotiti projekta.

71 let je bila stara Margaret, ko je umrla.


Prijateljem se je lord Snowdon, ki se v javnosti sicer redko pojavlja, že večkrat potožil, da je razočaran nad to serijo in njihovo upodobitvijo njegove mame, češ da so pisci premalo časa namenili raziskovanju in pograbili le tiste informacije, ki so se jim zdele zanimive, s tem pa popolnoma popačili njeno podobo.

image
David Armstrong-Jones bo o mami napisal biografijo. FOTO: Guliver/Getty Images


Kot mladenka je bila Margaret ena največkrat fotografiranih Britank, o njej se je tudi ogromno govorilo, z govoricami pa so se med ljudmi razširile tudi laži. Ker so bile te sočne, so tudi ostale. Največ prahu je dvignila fotografija princese, takrat je štela 45 let, ter njenega 25-letnega ljubimca, vrtnarja Roddyja Llewellyna, na počitnicah na Karibih. Njen ugled je bil takrat hudo omadeževan in nikdar več si ni popolnoma opomogel. Margaret je zaradi kapi umrla leta 2002, stara je bila 71 let.
Ogromno časa je posvečala umetnosti in malokdo ve, da je kraljica tudi njej dodeljevala mnogo nalog.
Deli s prijatelji