LOČITEV

Ločil se je, ker ni bila devica

Zgodovinarkina knjiga o četrti ženi Henrika VIII. Po njenem telesu je kralj sklepal, da je že rodila.
Fotografija: Zgodovinarka Alison Weir. FOTO: Zaslonski Posnetek, Twitter
Odpri galerijo
Zgodovinarka Alison Weir. FOTO: Zaslonski Posnetek, Twitter

Nekdanji angleški kralj Henrik VIII. je eden najbolj zanimivih in hkrati kontroverznih britanskih vladarjev. Slednje predvsem zaradi kar šestih zakonov. O njem kroži mnogo legend, napisanih je bilo veliko romanov, zdaj pa je svojega dobila še njegova četrta žena Ana Klevska.
Henrik VIII. je žene menjaval kot za stavo. FOTO: Wikipedia
Henrik VIII. je žene menjaval kot za stavo. FOTO: Wikipedia

Bila je angleška kraljica zgolj pol leta, toliko je namreč trajal njen zakon s Henrikom VIII. Julija 1540 je bil njun zakon razglašen kot nekonzumiran ter posledično neveljaven. Kralj ji je ob razhodu namenil velikodušno preživnino, zaradi česar so mnogi prepričani, da jo je imel res rad.
V Ano se je zaljubil, ko je sploh še ni videl v živo, ampak ga je prevzel njen potret.
Anne je bila kraljica komaj šest mesecev. FOTO: Wikipedia
Anne je bila kraljica komaj šest mesecev. FOTO: Wikipedia

A v 16. stoletju upodobitve žensk niso bile vedno realistične in menda je Henrik povsem ponorel, ko je ugotovil, da je na sliki veliko lepša kot v resnici, v živo mu predvsem ni bilo všeč njeno telo. To naj bi bil razlog, da se nikakor ni mogel pripraviti, da bi zakon konzumiral. A zgodovinarka Alison Weir v romanu o kraljevi četrti ženi trdi, da je bil to zgolj izgovor za ločitev, v resnici pa naj bi kralj ugotovil, da Ana ni več devica, kar ga je močno razjezilo, a o tem javno ni želel govoriti, saj bi izbruhnil velik škandal.

Poleg tega naj bi podvomil tudi o njenem odnosu s sinom Karla III., vojvode Loreinskega, ki mu je bila obljubljena v zakon, preden jo je za roko zaprosil Henrik. Zaradi slednjega je zaroko z vojvodovim sinom prekinila oziroma je tako trdila, a o tem ni obstajal noben dokument, čeprav so v tistih časih beležili tudi zaroke in njihove razdore.
Zgodovinarka Alison Weir je svojo najnovejšo knjigo posvetila četrti ženi Henrika VIII. FOTO: Guliver/Getty Images
Zgodovinarka Alison Weir je svojo najnovejšo knjigo posvetila četrti ženi Henrika VIII. FOTO: Guliver/Getty Images

»Verjamem, da je bil pravi razlog za ločitev to, da je bil kralj prepričan, da Ana ob poroki ni bila devica, druga argumenta sta bila izmišljena, da bi kralj Ano pa tudi dvor obvaroval pred škandalom, ki bi izbruhnil, če bi se izvedela resnica. Henrik VIII. je imel precej izkušenj z ženskami, pred Ano je bil že trikrat poročen, in vedel je, kako je videti telo ženske, ki je že nosila in rodila otroka. Ona je imela nekoliko povešene prsi in trebuh, zato je sklepal, da je to zaradi nosečnosti, ni pa se zavedal, da se človeku koža povesi tudi, ko izgubi precej kilogramov, in veliko žensk gre pred poroko na dieto. To ni značilno le za današnji čas, pred stoletji je bilo enako. A kralj se je prepričal o tem, da ima Ana otroke, in vsega je bilo konec. Da ji ni zaupal, je delno kriv tudi njen ded William Klevski, znan kot velik zapeljivec, ki je zaplodil 63 zunajzakonskih otrok,« pojasnjuje zgodovinarka.


Skoraj nemudoma po ločitvi se je Henrik znova poročil s 16-letno Catherine Howard, a tudi ona je bila kraljica kratek čas. Eno leto po poroki so jo spoznali krivo izdaje, saj da naj bi kralja prevarala, in jo obglavili. Leta 1543 se je poročil še zadnjič, tokrat s Catherine Parr, ki ga je preživela za eno leto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije