Ledeno kraljestvo 2 z novim rekordom

Najuspešnejši animirani film vseh časov. Prehitel svojega predhodnika in Neverjetne 2.
Fotografija: Sestri se podata na novo dogodivščino.
Odpri galerijo
Sestri se podata na novo dogodivščino.

Takšnega rezultata verjetno ni bilo težko predvideti, a v poplavi animiranih presežkov je boj vendarle neusmiljen, zato je zmaga Ledenega kraljestva 2 še toliko slajša. Nadaljevanje priljubljene zgodbe iz leta 2013 se je uradno zavihtelo na sam vrh najuspešnejših animiranih filmov vseh časov, za seboj pa je pustilo svoj prvi del in pa Neverjetne 2.
 

Sami Disneyjevi vrhunci


Drugi del ledene pravljice je v kinematografih za zdaj zaslužil neverjetne 1,19 milijarde evrov, medtem ko je prvi iztržil 1,15 milijarde, nadaljevanje Neverjetnih pa 1,11. Ledeno kraljestvo 2 je bilo tudi tretje na seznamu najuspešnejših filmov v minulem letu, za akcijo Maščevalci: Zaključek (še en Disneyjev izdelek) in novo različico pustolovske klasike Levji kralj, ki je prav tako nastala v produkciji velikana Disneyja.
Iščejo izvor Elzinih moči ... in v kinematografsko blagajno nosijo denarce.
Iščejo izvor Elzinih moči ... in v kinematografsko blagajno nosijo denarce.

Ta je resnično sklenil bogato in uspešno leto, saj je kar šest filmov iz imperija velikega Walta Disneyja preseglo magično milijardno mejo, v kratkem se jim bo pridružila še Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja. Ledeno kraljestvo je navduševalo tako na ameriških tleh kot na drugih koncih sveta, najbolj pa je navdušilo Kitajce in Japonce. Že ob izidu je podrlo več rekordov, z neverjetnimi številkami po samo par dneh predvajanja, denimo, in zanesljivo zgledno sledi prvemu delu, saj se že uvršča med najuspešnejše filme vseh časov.


Ustvarjalca, Jennifer Lee in Chris Buck, sta sicer nekoliko presenečena nad uspehom drugega dela, pa čeprav sta v ledeno zgodbo vložila kar precej let življenja. Sezona podeljevanja nagrad se je že začela, Ledeno kraljestvo 2 si je prislužilo že številne nominacije, med drugim dve v nedeljo, na podelitvi zlatih globusov, a je nagrada šla v roke drugih ustvarjalcev. Kakor koli že, zima je še dolga, kipcev pa še veliko, nominacije za tiste najprestižnejše, oskarje, bodo znane v kratkem.

Še napovednik za tiste, ki si uspešnice v predpraznični gneči morda še niste utegnili ogledati: Elza in Ana skupaj s Krištofom, Olafom in Svenom zapustita Arendelle in se podata na nevarno potovanje globoko v gozd, na katerem odkrivata izvor Elzinih čarobnih moči, s katerimi bodo rešili kraljestvo. Če se je kraljica v prvem delu bala svojih nadnaravnih sposobnosti, pa v drugem trepeta, ali jih ima dovolj, skratka, nova avantura, ki z najrazličnejšimi posebnimi učinki znova pričara pravi spektakel.


Kristen Bell (Ana), Idina Menzel (Elza), Jonathan Groff (Krištof), Josh Gad (Olaf) in Santino Fontana (Hans) spet očarajo z duhovitimi dialogi in privlačnimi skladbami, sloviti zasedbi pa se je pridružilo še več zvezdnikov, ki so posodili glas novim junakom, denimo Evan Rachel Wood, Alfred Molina in Sterling K. Brown

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije