PRIJATELJI

Le težko se je privadila na Phoebe

Objavljeno 14. september 2019 21.46 | Posodobljeno 15. september 2019 20.32 | Piše: E. B.

Znamenita vloga je bila za Liso Kudrow trd oreh. Konec meseca 25. jubilej prve epizode Prijateljev.

V prvih sezonah Prijateljev ni bila niti najmanj samozavestna. FOTO: Reuters
Bliža se veliki dan, 25 let, odkar je televizijska mreža NBC predvajala prvo epizodo Prijateljev in začela prav posebno poglavje v zgodovini malih zaslonov. Šesterica igralcev je bila videti rojena za vloge, ki so jim jih ustvarjalci dodelili, toda Lisa Kudrow, ki je upodabljala simpatično in pogosto zmedeno Phoebe, se je s svojo junakinjo le stežka poistovetila.
image
Iz zagate ji je pomagal Matt LeBlanc.

Phoebe se ni mogla približati


»Ni bilo lahko najti skupnega jezika s Phoebe, zelo sva si različni,« je nedavno povedala 56-letna Lisa, ki se je v svoji vlogi sprostila in normalno zaživela šele po tretji sezoni. »Saj ne da bi mi bile takšne vloge tuje, podobna dekleta sem že upodabljala, ampak dolgo nisem našla pravega stika.« Priznava, da še danes ne razume povsem, kako se ji je uspelo prebiti skozi avdicijo, a očitno je nekako prelisičila ustvarjalce, da so ji zaupali tako pomembno vlogo.

»Vse do tretje sezone sem se prerekala sama s seboj in se spraševala, le kaj je narobe z menoj. Prepričana sem bila, da mi ne gre najbolje,« se spominja Lisa, ki si v mladosti nikoli ni predstavljala, da se bo znašla v igralskem svetu. Kariera jo je namreč že čakala v naravoslovju, ne nazadnje je uspešno končala študij biologije na uglednem Vassar Collegeu, potem pa jo je bratov prijatelj, komik Jon Lovitz, prepričal, da se je preizkusila v improvizirani igri na odru. Komedija ji je bila pisana na kožo, je takrat ugotovila, vrata v svet televizije so se ji odprla na stežaj.
Svojo prihodnost je sprva videla v biologiji.


A vendarle jo je Phoebe postavila pred poseben izziv, tako velik, da bi kmalu vrgla puško v koruzo. Nazadnje jo je opogumil soigralec Matt LeBlanc, ki je upodabljal Joeyja, se spominja: »Rekel mi je – in mi ni prizanašal s kletvicami – naj se že enkrat zberem in neham komplicirati. Da mi gre odlično in da se preveč trudim, da se moram sprostiti.«
Nasvet je bil nedvomno dragocen in Phoebe ga je upoštevala, čeprav je bila med vsemi glavnimi igralci v seriji vseh 10 sezon najbolj na trnih glede rezultatov in odzivov.
3
sezone se je borila s Phoebe in s seboj.


V strahu, da bo opazila svoje napake in nepopolnosti, si epizod po koncu snemanja nikoli ni ogledala, čeprav so jo k temu vsi spodbujali, saj se ji kritik resnično ni bilo treba bati. »Ampak slišim, da je bila to kar dobra in uspešna serija, morda si jo bom kdaj ogledala,« v svojem šaljivem slogu pove Lisa, ki se kakor preostali iz znamenite šesterice nadvse veseli okroglega jubileja. 
Deli s prijatelji