Kultni Rocky zdaj še kot dokumentarec

Ob 40-letnici je začel nastajati film iz zakulisja o športni drami Sylvester Stallone v vlogi pripovedovalca.
Fotografija: Nizkoproračunski Rocky je doživel nesluten uspeh.
Odpri galerijo
Nizkoproračunski Rocky je doživel nesluten uspeh.

Ljubitelji filmskih klasik in zgodovine prihajate na svoj račun. Na plačljivih pretočnih platformah bo danes namreč zaživel dokumentarec 40 Years of Rocky: The Birth of a Classic, ki vas bo povedel v zakulisno dogajanje morda najbolj kultne športne drame vseh časov, ameriškega akcijskega filma Rocky. Čeprav je treba na tej točki dodati, da je film starejši od štirih desetletij, premierno je v kinodvorane namreč prišel novembra 1976, a se je ob njegovi 40-letnici režiserju in scenaristu Dereku Waynu Johnsonu utrnila zamisel o dokumentarcu, s katerim bi se poklonil kultni uspešnici. »Na film smo nadvse ponosni. Gledalci lahko pričakujejo nove zgodbe in še nevidene posnetke z vaj in iz zakulisja,« obljublja Johnson nadvse čustven in intimen pogled na ustvarjanje filma, od katerega nihče ni pričakoval veliko, a je nepričakovano postal svetovna uspešnica in temeljni kamen ene od najuspešnejših filmskih franšiz.

V liku, ki ga je sam ustvaril, je Stallone dobil najbojšega prijatelja.
V liku, ki ga je sam ustvaril, je Stallone dobil najbojšega prijatelja.

Vsestranski zvezdnik

Odločen je bil, da si ustvari priložnost. Ko se je Sylvester Stallone namreč lotil pisanja scenarija za Rockyja, je bil v svetu filma še povsem nepoznano ime, a se je to z zgodbo o Rockyju Balboi, neizobraženem, a dobrosrčnem pobiralcu dolgov italijansko-ameriškega rodu iz Philadelphie, spremenilo. Kot je Rocky na koncu filma z boksom dosegel uresničitev svojega ameriškega sna, tako je bil ta film tisti, s katerim so se Sylvestru uresničile sanje o filmski veličini. Nizkoproračunski film neznanega Sylvestra je menda nastal le s približno milijonom proračuna, a je z 225 milijoni zaslužka postal kinematografska uspešnica, izmed desetih oskarjevskih nominacij je domov odnesel tri – tudi najpomembnejši kipec za najboljši film –, Stallone pa je postal eno najvidnejših imen Hollywooda.

»Lahko se šteješ za srečka, ko ugotoviš, da je tvoj najboljši prijatelj neki lik, ki se je rodil v tvoji glavi, ki je bil vedno ob tebi, tudi ko si šel skozi težka obdobja, in se ti nikoli ni izneveril,« v dokumentarcu pove Sly. In Rocky je tudi v resnici že vseskozi ob njem, saj je originalnemu filmu sledilo kar sedem nadaljevanj, in sicer Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990), Rocky Balboa (2006), Rojstvo legende (2015) in Rojstvo legende II (2018). Stallone je v vseh igral Rockyja, pod sedem izmed skupno osmih filmov se je podpisal tudi kot scenarist, v štirih primerih pa je sedel še na režijskem stolčku. Svoje je zdaj pridal v dokumentarcu kot pripovedovalec, ki vse poveže v celoto. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije