V PRIMERU SMRTI

Kraljica bo žalovala osem dni

Ko bo umrla Elizabeta II., bodo žalovali 12 dni. Protokol tudi za smrt moža.
Fotografija: Kraljica Elizabeta in princ Filip FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Kraljica Elizabeta in princ Filip FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Da se V Buckinghamski palači še za časa kraljice pripravljajo na njeno smrt, ni nobena skrivnost niti nič neobičajnega, saj bo na ta dan treba upoštevati protokol in stroga pravila. Tako bodo denimo iz palače s posebno kodo o njeni smrti obvestili britanskega premierja in ta koda bo: »Londonski most je padel.« Večino osebja iz Buckinghamske palače in drugih posesti bodo poslali domov in Anglija se bo ustavila, da se bodo državljani lahko spominjali svoje vladarice. Žalovanje bo trajalo 12 dni, tako pogreb kraljice Elizabete II., ta bo na 12. dan, kot kronanje njenega naslednika princa Charlesa pa bosta razglašena za državna praznika. V času žalovanja nacionalna televizija ne bo predvajala komedij.

A poseben protokol ne bo veljal zgolj za kraljičino smrt, tudi ko bo na drugo stran odšel njen mož princ Filip, bo podobno, a v manjšem obsegu. Najprej bodo iz Buckinghamske palače o dogodku obvestili javnost, in sicer na nacionalnem radiu in televiziji. Če bo umrl ponoči, bo novica objavljena naslednjega jutra ob 8. uri. Že pred časom je Filip, ki je junija dopolnil 97 let, izrazil željo, naj njegov pogreb ne bo pretirano spektakularen, prav tako ne želi, da njegovo truplo v času žalovanja »postavijo na ogled« v westminstrsko dvorano, kot je običaj. Njegov pogreb v nasprotju s kraljičinim ne bo javen, povabljeni bodo le družinski člani, prijatelji in visoki državniki iz drugih držav Commonwealtha. Pokopali ga bodo na vrtu posesti Frogmore, kjer kraljica rada sprehaja svoje corgije, prav tako posest ni dostopna za javnost. Če bo Elizabeta preživela svojega moža, se bo po njegovi smrti zanjo začelo osemdnevno žalovanje, med katerim se ne bo udeleževala nobenih javnih in uradnih dogodkov, nato bo znova začela delati, a za zaprtimi vrati, medtem ko bo Velika Britanija žalovala skupno 30 dni.

Pred kratkim so kraljico močno razburile objave na družabnih omrežjih, v katerih so ljudje natolcevali, da je njen mož pravzaprav že umrl. V palačo so dobili celo nekaj pisem z izreki sožalja, telefoni so skoraj pregoreli, saj je ljudi zanimalo, koliko resnice je v govoricah. Princ Filip je sicer letos nekoliko slabšega zdravja, in odkar se je lani upokojil, se je umaknil iz javnega življenja, zato mnoge skrbi, kaj se z njim dogaja. Predstavniki kraljevih poudarjajo, da ni s princem popolnoma nič narobe, v nasprotnem primeru bi o tem obvestili javnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije