POBRAL MILIJONE

Kraljevemu svaku omilili kazen

Mož španske princese Cristine Federice obsojen zaradi kraje državnega denarja. Iñaki Urdangarin bo lahko odslej dva dni na teden preživel zunaj zapora.
Fotografija: Princeso Christino so oprostili očitkov, njen mož ni imel te sreče. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Princeso Christino so oprostili očitkov, njen mož ni imel te sreče. FOTO: Guliver/Getty Images

Iñaki Urdangarin, svak španskega kralja Felipeja VI., ki so ga junija lani obsodili na skoraj šestletno zaporno kazen zaradi kraje skoraj šest milijonov evrov javnih financ, bo lahko odslej dva dni na teden preživel na prostosti. Sodnik se je tako odločil, da bi se Urdangarin ognil, kot je dejal, razčlovečenju in desocializaciji.


Enainpetdesetletni nekdanji vojvoda Palme de Mallorce bo moral v dneh, ki jih bo lahko preživel zunaj zaporniških zidov, opravljati prostovoljno delo v kateri od madridskih verskih ustanov po lastni izbiri, in sicer ne več kot osem ur, nato se bo vrnil v svojo celico. V izbrani ustanovi bo delal z invalidnimi ljudmi. Moža Felipejeve sestre princese Cristine Federice so obtožili, da je prek svoje neprofitne organizacije Noos Institute španski vladi pobral milijone, ki naj bi jih porabil za izvedbo športnih dogodkov, a je denar pospravil v svoj žep.

Poleg kraljevega svaka je policija zaradi korupcije tedaj ovadila še 17 drugih ljudi, med njimi Cristino Federico in Undargarinovega sodelavca ter soustanovitelja organizacije Diega Torresa. Cristino Federico so leta 2017 oprostili očitkov, kljub temu pa je zaradi škandala tako kot njen mož ostala brez plemiškega naziva vojvodinja, leta 2015 jima ju je odvzel kralj Felipe VI., a je kljub temu ostala princesa, poleg tega je niso odstranili iz vrste za španski prestol. Na njem je na šestem mestu, za Felipejem, sestro Eleno in njunimi otroki. Urdangarin, nekdanji profesionalni rokometaš​, je Cristino Federico spoznal leta 1996 na olimpijskih igrah v Atlanti, čez eno leto sta se poročila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije