MODRA KRI

Kraljeva varuška mora obvladati samoobrambo

Zasluži okrog 9000 evrov na mesec. Zasebnemu življenju se mora odreči.
Fotografija: Španka Maria Teresa je del družine.
Odpri galerijo
Španka Maria Teresa je del družine.

Premožne družine, med katere spada tudi britanska kraljeva, si pogosto omislijo varuške za svoje otroke. Princ George in njegova sestra princesa Charlotte denimo nista hodila v vrtec, kot je to v navadi pri nas. Dokler nista dopolnila treh let in začela obiskovati pripravljalnice na šolo, so zanju skrbele varuške. Vojvodinja Cambriška je sicer veliko bolj prisotna mama, kot so bile kraljeve ženske pred njo, in nemalo reči rada postori sama, tudi z otrokoma se veliko ukvarja. A so trenutki, ko brez pomoči ne gre.
Maria Teresa Turrion Borrallo je v kraljevo družino prišla leta 2014. FOTO: Guliver/getty Images
Maria Teresa Turrion Borrallo je v kraljevo družino prišla leta 2014. FOTO: Guliver/getty Images

Cambridgeeva se morata namreč udeleževati različnih uradnih dogodkov in sprejemov in ti niso vedno v času, ko bi bila otroka v šoli. Banketi in slavnostne večerje potekajo zvečer in ponoči, prav tako družina veliko potuje, in takrat je pomoč varuške še posebno dobrodošla, če ne kar nujna. A biti varuška kraljevih otrok ni lahko.

Trenutno je varuška 43-letna Španka Maria Teresa Turrion Borrallo, pred njo pa je to odgovorno delo desetletja pripadalo Jessie Webb, ki je skrbela tudi za Williama in Harryja, ko sta odraščala. Maria jo je nasledila pred petimi leti, ko je Webbova dopolnila 72 let. Obe ženski pa sta se morali za čast delati za kraljevo družino povsem odreči zasebnemu življenju. Plača je res lepa, varuška na britanskem dvoru zasluži okrog 9000 evrov na mesec, a mora biti na razpolago 24 ur na dan, podnevi in ponoči.
Cambridgeeve spremlja tudi na potovanjih.
Cambridgeeve spremlja tudi na potovanjih.

Običajno živi v hiši z družino, kjer jim naredijo lastno bivališče, tako da se jim za pomanjkanje zasebnosti ni treba bati. Poleg skrbi za otroke se od kraljeve varuške pričakuje še, da bo prala perilo in likala, sprehajala pse in za otroke pripravljala zdrave obroke. Ličenje obraza jim ni dovoljeno, od nakita pa si smejo nadeti le diskretne uhane in zapestnice.


Ves čas morajo nositi posebno uniformo, prepovedano je prijateljevanje z ljudmi, ki niso iz plemiških vrst. Ker je vedno na prvem mestu varnost otrok, mora imeti varuška opravljen tečaj samoobrambe, eden od pogojev za delovno mesto je tudi znanje več tujih jezikov. Dobro mora znati voziti in biti dobra plavalka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije