OD VARNOSTNICE DO KONKUBINE

Kraljeva ljubica postala uradna priležnica

Objavljeno 19. avgust 2019 16.12 | Posodobljeno 19. avgust 2019 16.12 | Piše: B. K. P.

Tajski kralj se je maja poročil z nekdanjo varnostnico. Zdaj je svojo ljubico razglasil za konkubino.

Tajski kralj mora biti višje od preostalih ljudi. FOTO: Guliver/Getty Images
Tajski kralj Rama X. oziroma Maha Vajiralongkorn je, odkar je leta 2016 od pokojnega očeta prevzel prestol, storil že mnogo reči, s katerimi je presenetil svoje bližnje pa tudi Tajce. Nazadnje pred dnevi, ko se je odločil, da svojo ljubico Sineenat razglasi za uradno konkubino. Na Tajskem pač vladar velja za nedotakljivega in neke vrste božanstvo, zato lahko počne, kar se mu zljubi.

Vojiralongkorn, ki se je maja poročil s svojo nekdanjo varnostnico Suthido Vajiralongkorn na Ayudhyajo ter jo nekaj dni potem, ko so ga letos tudi uradno okronali za vladarja, imenoval za kraljico, je prvi tajski vladar v moderni zgodovini, ki je tudi
image
Tudi žena in konkubina sta morali, preden sta postali enakovredni kralju, ležati pred njegovimi nogami. FOTO: Guliver/Getty Images
javno priznal, da je poligamist. Na ceremoniji, potekala je na kraljev 67. rojstni dan, je bila prisotna tudi Suthida, sedela je na prestolu ob kralju in ni kazala nobenih čustev, čeprav je bil to trenutek, ko je uradno dobila tekmico za kraljevo naklonjenost. Njegove odločitve, da si omisli priležnico, niso komentirali, še manj obsodili Tajci, saj je zakonsko prepovedano govoriti kar koli negativnega o kraljevi družini, kazen za neupoštevanje zakona pa je lahko celo smrt. Nenavadni dogodek so predvajale lokalne televizijske postaje. Sineeat je Vajiralongkornova priležnica postala, potem ko je legla predenj, on pa jo je poškropil z blagoslovljeno vodo. Enak obred je maja doživela Suthida. Ali se namerava Vajiralongkorn poročiti še s katero od svojih zaposlenih, ni znano, saj izjemno strogo varuje svoje zasebno življenje, o njem je znanega bore malo, v javnost pošlje le tiste informacije, za katere se mu zdi, da jih ljudstvo mora poznati.

Morajo se plaziti po kolenih

Vladarji so na Tajskem obravnavani kot polbožanstva, zato mora kralj vedno sedeti višje od vseh preostalih. Med uradnimi dogodki, ceremonijami in govori morajo biti celo njegova stopala nad glavami prisotnih. Na uradnem kronanju so tako kralja Ramo X. naokoli nosili na nosilih, kadar Tajce pozdravlja ali nagovarja, pa to običajno stori z balkona svoje palače v Bangkoku. A ne le to, tradicija veleva, da se morajo gostje v kraljevi palači do kralja in kraljice priplaziti po kolenih in vladarja v nobenem primeru ne smejo pogledati v oči.
Deli s prijatelji