ROJSTNI DAN

Kraljev oče se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov

Objavljeno 21. julij 2019 20.30 | Posodobljeno 21. julij 2019 20.30 | Piše: B. K. P.

Na današnji dan pred 60 leti se je rodil kralj Tonge. Gostil je Meghan in Harryja.

Oktobra lani sta Tongo obiskala princ Harry in vojvodinja Susseška ter se srečala tudi s kraljem in njegovo ženo.
Svoj 60. rojstni dan danes praznuje vladar Tonge, kralj Tupou VI. Tonga je arhipelag v južnem Tihem oceanu, nedaleč od nekoliko bolj znanega Fidžija, sicer pa nekje na pol poti med Novo Zelandijo in Havaji. Oktobra lani sta Tongo, ena najmanjših in najrevnejših dežel na svetu, med turnejo po Avstraliji in okoliških otokih obiskala princ Harry in vojvodinja Meghan in se med drugim srečala s kraljem Tupoujem. Slednji je najmlajši sin nekdanjega vladarja, kralja Tupouja IV., in brat pokojnega kralja Georgea Tupouja V. Njegov oče je umrl leta 2006 in na prestolu ga je nasledil, kot je tradicija v večini kraljevin, tudi na Tongi, kraljev najstarejši sin. A ker George Tupou V. ni bil poročen in ni imel otrok, so le nekaj dni pozneje za njegovega naslednika določili njegovega brata Tupouja VI. in tako je pred sedmimi leti, po bratovi smrti, zasedel prestol. Poročen je s svojo sestrično iz drugega kolena, par pa ima tri otroke in dva vnuka. Aktualnemu kralju je v sedmih letih, kolikor je na prestolu, uspelo vladati precej zgledno, kar pa ne velja za njegove predhodnike.
Poročen je s svojo sestrično iz drugega kolena, par ima tri otroke in dva vnuka.

Predvsem njegov oče je bil znan kot težaven, pa tudi težak. Kralj Tupuo IV. se je namreč leta 1976 vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot najtežji vladar na svetu, saj je takrat tehtal kar 209,5 kilograma. Nezdravo življenje ga je stalo zdravje, saj se je dolgo boril s sladkorno boleznijo in težavami s srcem. Znan je bil tudi kot velik zapravljivec, pravzaprav je bila takšna vsa kraljeva družina, medtem ko so se državljani komaj prebijali iz dneva v dan. Kralj je pogosto potoval po svetu in se srečeval z visokimi državniki, ki so državi pogosto namenjali denar.
image
GETTY IMAGES Kronanje kralja Tupouja VI., ki je na prestolu po smrti nasledil svojega brata.

Milijone, ki jih je tako dobila Tonga, pa so vladarji v preteklosti vložili v vse prej kot uspešne ali smiselne projekte. Pred leti je denimo kralj Tupou IV. na otok dovolil skupini verskih fanatikov, ki so trdili, da so izumili generator v velikosti škatlice za vžigalice, ki v kombinaciji z molitvijo pretvarja morsko vodo v gorivo. Ker je Tonga obkrožena z morjem, je kralj skupini podaril zemljo, na kateri bi zgradili cerkev, a se je njihov izum kmalu izkazal za neumnost in denar je šel v nič. Par let pozneje je kralj znova hotel pridobivati gorivo z alternativnimi metodami. Iz ZDA je hotel uvoziti 30 milijonov rabljenih pnevmatik, ki bi jih zažgali in tako proizvedli energijo. Na srečo se je vmešal Greenpeace in ustavil projekt, ki je bil bližje naravni katastrofi kot uspešnemu poslu.
Deli s prijatelji