SPORNI ŽREBIČEK

Konji ga zanimajo bolj kot usoda otrok

Šejk Al Maktoum je za tri milijone kupil žrebička. Dražbi je dal prednost pred obravnavo na sodišču.
Fotografija: Konj, ki ga je kupil šejk, je polbrat Barneyja Roya, enega najuspešnejših dirkačev. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Konj, ki ga je kupil šejk, je polbrat Barneyja Roya, enega najuspešnejših dirkačev. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images

Dubajski vladar šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum in njegova žena princesa Haja bint Hussein, ki je poleti pobegnila iz svoje dubajske zlate kletke, sta začela obiskovati sodišče, kjer odločajo o usodi njunih otrok, ter kako si bo kmalu nekdanji par razdelil premoženje. Nekaj obravnav je že za njima, veliko jih še sledi, saj se šejk in princesa o mnogih rečeh ne strinjata. In medtem ko Haja redno prihaja na londonsko sodišče, se šejk na zadnjem naroku, ki je bil razpisan v začetku tega tedna, ni prikazal. Raje kot da bi razpravljal o tem, kje bodo po ločitvi živeli njegovi otroci, je namreč kupoval konje.
Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum je za žrebca odštel pravo bogastvo.
Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum je za žrebca odštel pravo bogastvo.

Tako šejk kot princesa sta namreč velika ljubitelja konj in konjeniškega športa, prek tega sta tudi stkala močne prijateljske vezi s člani britanske kraljeve družine, Haja je leta 2000 celo zastopala rodno Jordanijo na olimpijskih igrah v Sydneyju. Šejk se je zdaj odločil, da bo v svoje hleve, v katerih bivajo eni najboljših dirkalnih konj na svetu, dodal nove pridobitve in tako se je pred dnevi udeležil dražbe v angleškem Suffolku, kjer so ponujali izjemno uspešne primerke teh plemenitih živali.
Princesa Haja je na sodišče prišla zaman.
Princesa Haja je na sodišče prišla zaman.

In po poročanju lokalnih medijev je šejku eden še posebno padel v oči. Tako zelo, da je bil zanj pripravljen plačati pravo premoženje, natančneje dobre tri milijone evrov. Gre za žrebička, polbrata žrebca, ki je leta 2017 zmagal na eni najbolj prestižnih konjskih dirk v Veliki Britaniji, zato ima šejk z njim velike načrte. Kljub temu da se vsota, ki jo je odštel za žival, navadnim smrtnikom zdi astronomska, pa vladarju ne pomeni prav veliko. Premoženje šejka Mohameda oziroma njegove družine je namreč ocenjeno na dobrih 15 milijard evrov, za svojo prvo poroko leta 1979 pa je odštel rekordno vsoto denarja – okrog 80 milijonov evrov.


Kljub temu pa ni najbogatejši vladar na svetu, pravzaprav zaseda komaj deveto mesto, daleč za prvouvrščeno kraljevo družino Savdske Arabije, katere premoženje je ocenjeno na 1,5 bilijona evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije