VSE ZA OTROKE

Igralki za podkupovanje grozi do 40 let zapora

Sredi prejšnjega meseca je univerzitetni škandal zatresel temelje ameriškega izobraževanja.
Fotografija: Hčerki je z denarjem spravila na univerzo pod pretvezo, da sta izjemni športnici. FOTO: guliver/COVER IMAGES
Odpri galerijo
Hčerki je z denarjem spravila na univerzo pod pretvezo, da sta izjemni športnici. FOTO: guliver/COVER IMAGES

Agenti FBI so namreč prišli na sled petdeseterici premožnih in vplivnih staršev, ki so s pomočjo podkupovanja, potvarjanja dokumentov in goljufanja na sprejemnih izpitih svojim otrokom omogočili vstop na petične univerze, kamor zgolj zaradi ocen in sposobnosti nikakor ne bi mogli priti. Dve iz skupine tistih, ki sta z denarjem poskušali prevarati šolski sistem in svojim otrokom kupiti pot v lepšo prihodnost, sta igralki Felicity Huffman in Lori Loughlin.

Ali tožilstvo le blefira?

A če je prva krivdo priznala in se opravičila, zaradi česar bo tožilstvo do nje bolj milostno, Loughlinova z možem vztraja pri nedolžnosti. Tudi ko so obtožbi goljufije dodali pranje denarja, zaradi česar lahko, če jo spoznajo za krivo, pristane v ječi tudi za 40 let. »Nisem kriva!« vztraja Lori, očitno prepričana, da je zaradi privilegiranega statusa premožne igralke nad zakonom. Z možem Mossimom Giannullijem sta krivdo – in možnost milejše kazni – namreč zavrnila v prepričanju, da tožilstvo z grožnjami, da lahko dejansko pristaneta za zapahi, zgolj blefira.

...
...


Felicity, ki ji je slavo prinesla serija Razočarane gospodinje, je skesano in osramočeno priznala krivdo, s poudarkom, da njena hči o prevari ni vedela popolnoma nič. »Moja želja, da pomagam otroku, ni izgovor za kršenje zakona,« se zaveda igralka, ki naj bi z navideznim dobrodelnim prispevkom 15 tisočakov plačala za popravke na hčerkinem sprejemnem izpitu, kar je tej odprlo vrata na želeno univerzo. In kar bo Huffmanovi najverjetneje za nekaj časa zaprlo vrata na svobodo, saj naj bi jo zaradi prevare čakalo od štiri do deset mesecev za zapahi. Kar je kapljica v morje v primerjavi s tem, kar zna doleteti njeno stanovsko kolegico.

Vse pride na plan

Loughlinova je zavračala krivdo, ko je nad njo visela obtožba goljufije. In se je zdaj odločila tudi za zanikanje krivde, ko so tej obtožbi dodali še obtožbo pranja denarja. Čeprav naj bi se, ko je slišala, za koliko let lahko pristane v ječi, skoraj zlomila. »Ko so povedali, koliko let ječe prinašata obe obtožbi, se je sesedla v joku. Misel, da bi jo za tako dolgo lahko ločili od njenih najdražjih, jo je zadela naravnost v srce. Gledala je druge starše, kako priznavajo krivdo in se dogovarjajo s tožilstvom, a Mossimo meni, da nista ničesar storila narobe, zato je poslušala nasvete ljudi okoli sebe in se odločila, da se izreče za nedolžno. Prepričana je, da ima dobre možnosti in bo s sodišča odkorakala svobodna,« je povedal vir. A dodal, da je zvezdnice groza misli na sojenje. »Med sojenjem pride vse na plan, tudi če ni povezano s primerom. Tedaj bodo pod mikroskopom vse njeno življenje, vsako njeno dejanje, vsaka njena beseda, pred sodiščem bo gotovo horda paparacev. Oropana bo zasebnosti. Čeprav je to, ko potegnemo črto, družinska zadeva.«

...
...


Huffmanova je hčerki skrivaj plačala popravke sprejemnih izpitov, česar pa pri drugi ni ponovila – četudi se je igrala s to zamislijo. Nasprotno sta Lori in Mossimo obema otrokoma priskrbela vstop na želeno univerzo, in to za precej višji znesek. Glavnemu organizatorju megauniverzitetne prevare, Williamu Singerju, sta namreč plačala 500 tisočakov, da je s podkupovanjem športnih trenerjev in šolskih uradnikov spravil Isabello in Olivio na želeno univerzo pod pretvezo, da sta nadarjeni športnici. Z njegovo pomočjo sta postali članici univerzitetnega veslaškega moštva – četudi ne veslata. Zadovoljna zakonca sta nakazanega pol milijona prikazala kot donacijo univerzi in jo uveljavljala kot davčno olajšavo. A čeprav ju je dohitela roka pravice, zavračata kakršno koli napačno ravnanje. Kar ju zna pošteno stati. Ne le, da je igralka izgubila pogodbo s televizijsko mrežo Hallmark ter je z njo prekinil sodelovanje Netflix, ampak jima grozi tudi polmilijonska globa in vsakemu do 40 let za zapahi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije