KRALJEVI DVOR

Grde račke kraljevih družin

Španska princesa Cristina se je poročila s kriminalcem. Norveška princesa Mette-Marit je kar sama priznala razuzdano življenje.
Fotografija: Nekdanji izvrstni rokometaš in španska princesa Cristina sta pošteno prekoračila mejo dobrega in kraljevega okusa.
Odpri galerijo
Nekdanji izvrstni rokometaš in španska princesa Cristina sta pošteno prekoračila mejo dobrega in kraljevega okusa.

Bila je angelska princesa, ki je živela v pravljični palači na obrobju Madrida, in bil je prelesten rokometaš s svojo legijo oboževalk in oboževalcev, bil je celo dobitnik olimpijske bronaste medalje. Njuna razkošna poroka v barcelonski katedrali leta 1996 je bil eden izmed vrhuncev tistega leta.


Mlada in privlačna, španska princesa Cristina in princ Inaki Undargarin, sta postala za španske medije v trenutku najslajša bisera. Med študijem je delala za dobrodelne ustanove, s svojimi štirimi otroki sta se leta 2009 preselila še v ameriški Washington. Že leta 2011 je padel Inaki v korupcijsko zanko. Njuna pravljica se je tedaj v hipu sesula. Inaki Undargarin, vojvoda Palme de Mallorce, je bil namreč obtožen kaznivega prelivanja 4,6 milijona funtov denarja, vse iz javnih sredstev prek neprofitne organizacije do lastnega žepa. Njegova žena Infanta Cristina, takšno je njeno pravo ime, je bila prav tako vpletena.

Njegova ekscelenca: kriminalec

Ko se je družina vrnila v Barcelono in so ju preiskovalci začeli razkrinkavati, so objavili tudi nekatera elektronska sporočila, ki so še posebno razburkala strasti. Undargarinove neslane šale o svakinji, zdajšnji kraljici Letizii, so izbile sodu dno. Njegovo Cristino so za nameček obtožili še davčne utaje.


Za špansko kraljevo hišo je bil to seveda škandal stoletja. Kralj Felipe IV. se je na vsak način poskušal oddaljiti od družinske sramote, ki sta jo povzročila sestra in njen mož, ki ga bodo morali sojetniki, če se bodo le držali ustaljenih pravil, v zaporu še kar nekaj let naslavljati z – njegova ekscelenca! Na Felipejevem kronanju ni bilo sestre; za nameček so jo izbrisali še s kraljeve spletne strani. Tudi javna podpora kraljevi družini se je občutno zmanjšala. Monarhije po Evropi so bile zgrožene, pa čeprav jim ne bi bilo treba: Cristina še zdaleč ni edina, ki ji ni uspelo uresničiti vsesplošnih pričakovanj, ki pritičejo tistim z modro krvjo. Na stari celini jih že zgodovinsko kar mrgoli s spornimi in škandaloznimi kraljevimi zgodbami. V nadaljevanju objavljamo seznam štirih v bistvu ne tako disneyjevskih princesk.

Bolgarska pobrita glava

Denimo tale: leta 2004 je prej omenjeni španski princ Felipe IV. glamurozno napovedal, da se je zaljubil v Letizio Ortiz Rocasolan. Takrat so mediji že kmalu izvohali njeno barvito preteklost: da je bila vojna poročevalka, da je imela afero z južnoameriško rock zvezdo, da je bila za njo ločitev od učitelja, da se je na neki naslovnici pojavila skoraj gola. Tudi pozneje se je izkazalo, da je še kako ambiciozna in temperamentna, nagnjena k plastičnim operacijam, v biografiji so jo obtožili celo uporabe najstniških drog, za seboj naj bi imela tudi že splav.

Bolgarska ekstravagantna princesa Kalina in njen avanturist
Bolgarska ekstravagantna princesa Kalina in njen avanturist

Edina hči izgnanega bolgarskega carja Simeona II. je princesa Kalina, ta pa je zaslovela kot nekonvencionalna pripadnica te kraljevske elite, svojo osebnost je kar naprej izpostavljala z nenavadnimi pričeskami, make-upom in nasploh slogom oblačenja. Nekoč si je, denimo, pobrila glavo, saj naj bi takrat izgubila stavo, dolgo sta jo krasila tudi piercing in ekstravaganten nakit. Kalino mediji označujejo za provokativno in ekstravagantno. Leta 2002 se je poročila s španskim avanturistom in nekdanjim komandosom Kitinom Munozom. Imata enega sina, ime je dobil po velikem dedku, ta je obenem prvi član kraljeve družine, ki se je po 70 letih znova rodil v Bolgariji.

Zadeta princesa

Ko se je nizozemski kralj Willem-Alexander leta 2001 poročil z argentinsko bankirko Maxime Zorreguieta, so njuno poroko zasenčila razkritja o preteklosti njenega očeta, ki je bil član vojaške hunte, ta pa je v določenem trenutku vladala Argentini. Čeprav je vztrajno zavračal, da bi bil vpleten v kakršen koli zločin, oče bodoče kraljice ni prisostvoval na kraljevi poroki.

Jorge Zorreguieta, oče nizozemske kraljične, je bil pripadnik zloglasne hunte.
Jorge Zorreguieta, oče nizozemske kraljične, je bil pripadnik zloglasne hunte.

Znano je, da Willem-Aleksandrova mati kraljica Beatrix ni marala Maxime, menda je sinu spočetka celo prepovedovala, da bi se družila. Pred poroko je prav tako zahtevala, da se nevestini prijatelji umaknejo, da ne bi zmanjšali pomembnosti samega dogodka.

Norveška princesa je v zakon pripeljala štiriletnega sinka.
Norveška princesa je v zakon pripeljala štiriletnega sinka.

V primeru žene norveškega prestolonaslednika Haakona pa, zanimivo, novinarjem ni bilo treba prav nič razkrivati, saj je Mette-Marit Tjessem Høiby kar sama razodela, da je imela nepopravljivo in razuzdano preteklost. Nekdanja natakarica in samohranilka je v kraljevo družino pripeljala še svojega štiriletnega sinka, ki se ji je rodil v zvezi z obsojenim preprodajalcem drog. Njen pokojni oče je bil kroničen alkoholik in velik ljubitelj striptizet. Za svojo divjo preteklost, prežeto z marsikakšno drogo, se je še pred poroko s prestolonaslednikom Haakonom opravičila norveški javnosti in so jo Norvežani vzeli za svojo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije