LUKSUZ

Grajska kašča bo hotel

Ob gradu bo mogoče prespati. Njegova lastnica je bila Charlesova babica.
Fotografija: Kraljica mati je imela tukaj svojo poletno rezidenco. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kraljica mati je imela tukaj svojo poletno rezidenco. FOTO: Guliver/Getty Images

Princ Charles je, kot je znano, zagrizen okoljevarstvenik in tudi prvi član britanske kraljeve družine, ki je kupil električni avto. Kot kaže, pa je prestolonaslednik tudi eden najbolj podjetnih kraljevih. Odločil se je namreč, da hleve in kaščo ob palači svoje babice spremeni v luksuzna prenočišča z zajtrkom.
Grad Mey, najbolj severni britanski grad, leži ob obali severnega Atlantskega oceana. FOTO: Wikimedia Commons
Grad Mey, najbolj severni britanski grad, leži ob obali severnega Atlantskega oceana. FOTO: Wikimedia Commons

Grad Mey leži v mestu Caithness v čudovitem škotskem visokogorju, kraljica mati pa je bila vanj enostavno zaljubljena. Nekoč je bilo celotno posestvo v lasti caithneških škofov, grad na njem pa je med letoma 1566 in 1572 dal zgraditi George Sinclair, četrti vojvoda caithneški. Posest je po Georgeevi smrti podedoval njegov sin William. V stoletjih, ki so sledila, so grad večkrat obnovili, kaj dodali in kaj odvzeli, od leta 1889, ko je umrl petnajsti vojvoda, pa posest ni bila več v lasti družine Sinclair. Štirideset let pozneje jo je kupil britanski vojaški poveljnik in med drugo svetovno vojno so v njem uredili počivališče za vojake. Kraljica mati je posest kupila leta 1952 po smrti svojega moža. Grad je povsem obnovila, dala napeljati elektriko in vodo ter ga uporabljala za počitniško rezidenco. Redno ga je obiskovala vsakega avgusta in oktobra do svoje smrti leta 2002.

Princ Charles, ki je bil na svojo babico zelo navezan, si želi njej tako ljubi grad, v katerem je kot otrok vsako poletje preživel en teden, zdaj pokazati ljudem.

»Charles si želi, da bi grad živel naprej v spomin na njegovo babico. Rad bi mu dal lepo prihodnost. Preden ga je rešila kraljica mati, je stavba razpadala in princ noče, da bi se to spet zgodilo,« je dejal Kenneth Dunsmuir, predsednik prinčeve fundacije. Cene prenočitev najverjetneje ne bodo za vsak žep, grad pa bodo za obiskovalce odprli predvidoma aprila.

»Zdaj načrtujemo sobe, barve, materiale, način osvetlitve, izbiramo pohištvo,« je dejal Dunsmuir. Charles aktivno sodeluje pri opremljanju, sam je menda izbral pohištvo, preproge in druge detajle. Seveda bo hotel kolikor se bo dalo ekološki. Takšno bo denimo ogrevanje, oprema pa je v glavnem iz lesa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije