DRAMA

Gangsterska ali zakonska drama, to je zdaj vprašanje

Začetek sezone podeljevanj filmskih nagrad ugoden za Netflix. Vsaj dva njihova filma že slavita v najbolj laskavih kategorijah.
Fotografija: Stari hollywoodski mački že slavijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Stari hollywoodski mački že slavijo. FOTO: Reuters

Netflix bo, če bo Ameriška filmska akademija sledila zgledu dozdajšnjih letošnjih podeljevalcev, na prihodnjih oskarjih slavil v večini najbolj laskavih kategorij: na samem vrhu se namreč izmenjujeta dve njihovi drami, Irec in Zgodba o zakonu.
Adam Sandler naj bi bil letos brez tekmeca.
Adam Sandler naj bi bil letos brez tekmeca.

Gangsterska drama, ki jo je posnel mojster Martin Scorsese in je obenem poklon igralskim veteranom, kot sta Al Pacino in Robert De Niro, si je prislužila priznanje narodnega združenja kritikov (National Board of Review), ki je že lani uspešno napovedalo zmagovalca na oskarjih, Zeleno knjigo. Nad Ircem so absolutno navdušeni, zgodbo so opisali kot mafijsko epopejo z ganljivo in bogato zgodbo, enim od vrhuncev filmske umetnosti.


Slavil je tudi Steven Zaillian za prirejeni scenarij, odličje za režijo pa je pobral Quentin Tarantino za Bilo je nekoč ... v Hollywood. Pri igralcih so slavili Adam Sandler za srhljivko Uncut Gems in Renee Zellweger za biografsko dramo Judy, v stranskih vlogah pa so se poklonili Bradu Pittu za nastop v Tarantinovi uspešnici in Kathy Bates, ki je blestela v Richard Jewell.

Podelili pa so tudi nagrade gotham, kjer si je Netflix nadel še eno krono: za najboljši film so razglasili Zgodbo o zakonu v režiji Noaha Baumbacha, kandidati za zlate globuse, ki bodo znani prihodnji teden, so tako upravičeno na trnih.
 

Če ne zmaga, se bo maščeval


Z mnogo več sproščenosti in celo humorja pa sezono podeljevanj spremlja Sandler, eden najbolj dobičkonosnih igralcev v Hollywoodu, ki pa se po večini premiernih predstavitev spopada s poraznimi kritikami za svojo igro. Da je najbolj preplačani igralec, bentijo strokovnjaki, medtem ko je med obiskovalci kinematografov med najbolj priljubljenimi, a to je pač eden od paradoksov filmske industrije.


No, po zaslugi vloge karizmatičnega newyorškega draguljarja, ki se poda v zelo tvegane posle, se mu tokrat ne gre bati zlatih malin in lahko upravičeno računa na oskarja: mnogi celo pravijo, da bi bilo povsem absurdno, če bi sijoči kipec prejel kdo drug, kajti tako popolne igre ni v letošnjem letu prikazal noben igralec. In če oskarja ne dobi? »Potem bom posnel še en tako zanič film, da jim po presneto žal,« je v svojem duhovitem slogu naznanil Sandler med pogovorom z razvpitim Howardom Sternom.

Nominiranci za zlati globus bodo znani 9. decembra, za bafte 7. januarja, za oskarje pa 13. januarja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije