LOČITVE

FOTO: To so najdražje ločitve v zgodovini

372 milijonov evrov je plačal Mel Gibson nekdanji ženi, kar velja za najdražjo ločitev v zvezdniških krogih.
Fotografija: FOTOGRAFIJE: GULIVER/cover images
Odpri galerijo
FOTOGRAFIJE: GULIVER/cover images

Konec ljubezni ne pride nujno s strtim srcem, lahko pa pošteno udari po žepu. In več ko imaš, več lahko izgubiš, zaradi česar je med slavnimi in bogatimi podpis predporočne pogodbe, najsi zveni še tako neromantično, postal že nujni del njihovih ljubezenskih razmerij. Vseeno pa se najdejo takšni, ki na to formalnost bodisi pozabijo bodisi so prepričani, da je ne potrebujejo, saj so sveto prepričani o večnosti svojih čustev.
 

Najbogatejša na planetu


Med slednjimi naj bi bil tudi Jeff Bezos, s skoraj 140 milijard vrednim premoženjem nedavno razglašen za najbogatejšega zemljana. Ki pa zna s tega zlatega prestola že hitro pasti, saj je letošnje leto začel z oznanitvijo ločitve od MacKenzie, s katero sta si zaobljube dahnila pred dobrega četrt stoletja. Leta 1992, le dve leti preden je v svoji garaži osnoval spletno trgovino Amazon, ki mu je tlakovala pot k milijardam. Tako bo polovica njegovega premoženja verjetno pristala na računu MacKenzie in jo izstrelila na prestol najbogatejših zemljank.
Jocelyn je iz zakona odkorakala bogatejša za skupno pet milijard. A jih ni smela trošiti za lepotne posege.
Jocelyn je iz zakona odkorakala bogatejša za skupno pet milijard. A jih ni smela trošiti za lepotne posege.

Njuna ločitev bo vsekakor zapletena. Jeffovo ljubimkanje s televizijsko voditeljico Lauren Sanchez bo ob nepredstavljivi vsoti denarja in vrsti nepremičnin po vsej obli povzročilo delitev premoženja, ki bo nedvomno precejšen zalogaj tudi za odvetnike. Najdražja ločitev v zgodovini, ki bi MacKenzie Bezos lahko ustoličila kot peto najbogatejšo osebo, pa seveda ne pomeni, da prej ni bilo ločitev ultrabogatih, ki so jih pospremile celo milijardne vsote.
 

Ločitev za pet milijard


Najbolj nezaslišano vsoto doslej je ob podpisu ločitvenih papirjev izpljunil francoski poslovnež Alec Wildenstein, ki ga je 20 let zakona z Jocelyn stalo pet milijard evrov. Prvi dobri dve milijardi je moral izpljuniti takoj ob ločitvi, bivši ženi pa je moral še 13 let plačevati skoraj 90 milijonov na leto. Ob sodniškem zahtevku, da Jocelyn, danes morda najbolj znana kot ženska mačka in živi dokaz, kako lahko kozmetična kirurgija skazi človeka, teh finančnih injekcij ne troši za nove lepotne posege. Podobno visok znesek pa bi moral ženi Eleni za 23 skupnih let plačati ruski oligarh Dmitrij Ribolovljev, natančneje 4,2 milijarde, a mu je ob pritožbi verjetno že nesramno dragih odvetnikov začetno vsoto uspelo zbiti na 530 milijonov evrov.
Čeprav so ga ločitve že ogromno stale, je Murdoch pred tremi leti že v četrto stopil pred oltar, tokrat z Jerry Hall.
Čeprav so ga ločitve že ogromno stale, je Murdoch pred tremi leti že v četrto stopil pred oltar, tokrat z Jerry Hall.

Da ločevanje in vnovično poročanje s seboj potegneta velikanske kupe zelencev, dobro ve tudi medijski mogul Rupert Murdoch. Ko je po tridesetih letih, v katerih so se jima rodili trije otroci, v slovo pomahal Anni Torv, ženi številka dve, je odkorakala bogatejša za 1,5 milijarde, večinoma v delnicah. Kar pa ga ni ustavilo, da ne bi le 17 dni pozneje vzel Wendi Deng, ki je po koncu 14-letnega zakona dobila več razkošnih domov. Z milijardnim zneskom pa je bila zaznamovana tudi ločitev prvega moža formule ena Bernieja Ecclestona od hrvaške manekenke Slavice, ocenjena na okroglo milijardo.

Največji ljubezenski poraženec v hollywoodskih krogih je dvakratni oskarjevec Mel Gibson. Ko se je leta 2011 izpela njegova 26-letna ljubezen z Robyn Moore, ker jo je zamenjal za rusko pianistko Oksano Grigorievo, je moral prevarani ženi – ker pač ni podpisal predporočne pogodbe – prepustiti kar polovico svojega premoženja, natančneje 372 milijonov evrov, kar še danes velja za najdražjo ločitev v zvezdniških krogih. Podobno se je premoženje razpolovilo pevcu Neilu Diamondu, saj naj bi Marcia Murphey ob ločitvi dobila 130 milijonov. Na tretjem mestu med zakonskimi osmoljenci zabavne industrije pa je Steven Spielberg, ki so ga štiri leta z Amy Irving stala 87 milijonov. A bi verjetno moral plačati še precej več, če ne bi sodnik priznal predporočne pogodbe, spisane na preprostem prtičku.


Nista le poslovni svet in zabavna industrija tista, ki nosita kupe denarja. Tudi šport je lahko več kot dobičkonosen, ločitve športnih zvezd pa boleče drage. Če bi nekdanji NBA-zvezdnik Michael Jordan na svoj zakon pogledal skozi številke, ne bi pomislil le na število 27 – toliko let je namreč preživel s Juanito Vanoy, čeprav sta približno polovico tega časa zakon le reševala –, ampak verjetno tudi na skoraj 150 milijonov, kolikor jih je izplačal. Približno za tretjino manj, menda 96 milijonov, pa je iz zakona odnesla Elin Nordegren, ko so na plan privrele skoraj brezštevilne zunajzakonske afere njenega zvezdniškega moža, zlatega dečka golfa Tigra Woodsa

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije