22 LET

FOTO: Poklonili so se Diani, obletnico brat izkoristil za dobiček

Lady Di je umrla v prometni nesreči 31. avgusta 1997. Pred Kensingtonsko palačo so ji tudi letos prinesli cvetje.
Fotografija: Prince Harry v naročju svoje mamice, princese Diane FOTO: Reuters Reuters
Odpri galerijo
Prince Harry v naročju svoje mamice, princese Diane FOTO: Reuters Reuters

V soboto je minilo 22 let, odkar je v hudi prometni nesreči v Franciji življenje izgubila priljubljena princesa Diana. In ljudje, ne le iz Velike Britanije, temveč z vsega sveta, se še vedno spominjajo nekdanje žene princa Charlesa, ki je umrla stara komaj 36 let.

Bila je velika dobrotnica, ki si je prizadevala pomagati čim več ljudem po svetu ter ozaveščati o problematiki, s katero so se takrat spopadali. Veliko je denimo naredila za okužene z virusom HIV, ki so jih dotlej ljudje zavračali, Diana pa je vsemu svetu pokazala, da se jih lahko brez skrbi dotikajo, ne da bi zboleli tudi sami.
 

Njen brat je ob obletnici še služil


Odpravila se je v Bosno in se sprehajala po minskem polju, da bi pozornost sveta obrnila še v to smer, pogosto se je odpravila v Afriko, da bi pomagala lačnim in bolnim, otrokom tudi do izobrazbe. Diana je bila znana kot predana mama, ki bi za svoja sinova princa Williama in Harryja naredila vse, in malokomu se ni orosilo oko ob pogledu na dečka, ko sta, stara 15 in 12, stopala za krsto pokojne, ki so jo peljali k večnemu počitku na posest Althorp Park, ta je že stoletja v lasti družine Spencer.

Procesijo si je prek televizijskih zaslonov ogledalo na milijone ljudi po svetu, na stotine jih je priromalo tudi v London, kjer so pred Kensingtonsko palačo že na dan njene smrti polagali rože, balone, plišaste igrače, pisma in fotografije.
Pokojni princesi v spomin so okrasili ograjo pred Kensingtonsko palačo.
Pokojni princesi v spomin so okrasili ograjo pred Kensingtonsko palačo.

Tudi v soboto so tisti najbolj zvesti oboževalci pokojne princese na isto mesto prinesli spominke in cvetje, balone in fotografije, da bi se znova spomnili Diane ter velikega pečata, ki ga je pustila za seboj.

Žal so tudi nekateri, ki so obletnico izkoristili za svoj dobiček. Dianin brat, vojvoda Charles Spencer, je denimo za 40 evrov prodajal podpisane kopije govora, ki ga je imel na sestrinem pogrebu.

V modre platnice vložen govor lahko zbiratelji še vedno kupijo na družinskem posestvu v Northamptonshiru ali naročijo prek spleta. Lord Charles Spencer vse prej kot potrebuje denar, saj ima okrog 120 milijonov premoženja.

Kot je povedal eden od Britancev, ki gre pogosto mimo hiše Spencerjevih, lord Charles tu in tam pred vrata prinese mizo in stol ter vsem zainteresiranim podpisuje svoje zgodovinske knjige.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije