Filmski producent kriv spolnega napada

Na izrek kazni Harvey Weinstein čaka za zapahi. Čaka ga še podobno sojenje v Los Angelesu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Še pred tremi leti je bil eden najvplivnejših moških Hollywooda. Nato pa je članek v New York Timesu leta 2017 razkrinkal Harveyja Weinsteina kot spolnega plenilca, ki si je za tarče izbiral mlade igralke, kar je odprlo pandorino skrinjico. Igralke so druga za drugo prekinjale več(deset)letno tišino in s prstom kazale na zvezdniškega producenta, češ da izkorišča vpliv in položaj za zadovoljevanje spolnih potreb. Weinsteinov imperij je padel.
Po izreku sodbe so ga iz sodne dvorane odpeljali v lisicah. FOTOGRAFIJI: Reuters
Po izreku sodbe so ga iz sodne dvorane odpeljali v lisicah. FOTOGRAFIJI: Reuters

Iz filmske meke se je po svetu začelo širiti gibanje #jaztudi (#MeToo) proti spolnemu nadlegovanju in nasilju. Na začetku leta se je naposled začelo sojenje proti padlemu producentu in zdaj je doživelo prvi epilog. Kajti čeprav se newyorška porota ni mogla zediniti glede najbolj resne obtožbe, t. i. predatorskega spolnega napada in posilstva prve stopnje, zaradi česar bi mu grozil dosmrtni zapor, so ga vseeno spoznali za krivega spolnega napada in posilstva tretje stopnje Jessice Mann. Vprašanje ostaja, ali mu bo sodnik izrekel najvišjo kazen, 25 let, za zapahi, na kar bo Weinstein do 11. marca čakal v arestu.

Ko se je začel njegov konec, se je nanj vsul plaz obtožb več kot 80 žensk, med katerimi so bile tudi zvezdnice Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Ashley Judd, Uma Thurman in Mira Sorvino. A ko se je pred sedmimi tedni proti Weinsteinu začel sodni proces, je bil na tapeti zgolj zaradi prisilnega oralnega spolnega odnosa z Mimi Haleyi leta 2006 in zaradi posilstva nadobudne igralke Jessice Mann leta 2013. Tožilci so sicer predstavili še štiri ženske, ki trdijo, da jih je Weinstein posilil ali zlorabil, ker pa so njihovi primeri že zastarali, so njihove zgodbe lahko uporabili le kot prikaz vzorca obnašanja Weinsteina skozi leta. To je bila podlaga za obtožbo predatorskega spolnega napada, o čemer pa se porota na koncu ni mogla zediniti.

Porota, v kateri je bilo sedem moških in pet žensk, je poslušala zgodbe o posilstvih, oralnih spolnih odnosih, nadlegovanju, otipavanju, samozadovoljevanju, injekciji za erekcijo, izbruhih jeze in podobnem. Na drugi strani pa je Weinstein trdil, da so bili vsi spolni odnosi z ženskami, ki ga obtožujejo napadov, prostovoljni. Njegova odvetnica Donna Rutino je prepričevala poroto, da so ženske dobile to, kar so iskale – iskale so kariero v Hollywoodu in zato naj bi spale z Weinsteinom.

Porota je za odločitev potrebovala pet dni. »Nedolžen sem. Nedolžen! Kako se lahko v Ameriki zgodi kaj takega?!« se je po razsodbi glasno spraševal Weinstein, njegovi odvetniki pa so že zatrdili, da se bodo na obsodbo, četudi njihovega varovanca ni doletel najbolj črn scenarij, pritožili.


Eno sodno bitko je že izgubil, a s tem še ni konec sodne vojne. Pred njim je namreč še en podobni sodni proces, v Los Angelesu, sodili pa mu bodo zaradi spolnega napada in posilstva dveh žensk v tednu oskarjev leta 2013. Poleg tega je dobil še več deset civilnih tožb. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije