CENA

Dylanov arhiv za skoraj pol milijona

Tony Glover je bil glasbenik in Dylanov tesni prijatelj. V njegovem arhivu številna pisma in zapisi intervjujev.
Fotografija: Dylan je Gloverju skozi desetletja prijateljevanja veliko zaupal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dylan je Gloverju skozi desetletja prijateljevanja veliko zaupal. FOTO: Reuters

Skoraj pol milijona evrov je zaslužila izgubljena zakladnica dokumentov Boba Dylana, čeprav je bila njihova lastnica dolgo prepričana, da so le kup stare šare. Zbirko je podedovala po svojem možu, Dylanovem tesnem prijatelju ter kritiku in glasbeniku Tonyju Gloverju, ki je lani umrl, dragoceni arhiv pa je pred časom sklenila ponuditi na dražbi.


In zadela terno, kajti samo za eno stran besedila znamenite skladbe Blowing In The Wind je anonimni kupec odštel vrtoglavih 91.000 evrov, skupno pa je zbirka zaslužila kar 417 tisočakov. Na prodaj so bila predvsem pisma, ki sta si jih Glover in Dylan, pozneje tudi Nobelov nagrajenec, izmenjevala več desetletij, pa zapisi intervjujev, fotografije in plakati ter številni verzi in kitice iz šestdesetih let minulega stoletja, ki do zdaj niso bili znani javnosti. Intervjuji razodevajo, da je glasbena legenda skladbo Lay Lady Lay namenil divi Barbri Streisand, Gloverju, kot razodevajo številna pisma in pogovori, pa je zaupal veliko tudi o zasebnem življenju in pogledih na zakon ter antisemitizem.

Večino arhiva je pokupil isti lastnik, ki seveda ostaja neimenovan, avkcijska hiša R. R. Auctions iz Bostona pa je ponudila tudi dragocenosti, ki jih je Glover hranil v spomin na druge umetnike, s katerimi je kdaj prijateljeval ali sodeloval. Denimo, knjigo poezije Jima Morrisona, majico Boba Marleyja ter pismo Johna Lennona in Yoko Ono

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije