BRITANSKI DVOR

Britanska kraljica in njen mož ne spita v isti postelji

Britanska kraljica in njen mož imata vsak svojo spalnico. Za angleške aristokrate je to menda povsem običajno.
Fotografija: Poročila sta se 20. novembra 1947.
Odpri galerijo
Poročila sta se 20. novembra 1947.

Zakon kraljice Elizabete II. in princa Filipa velja za enega najbolj trdnih in harmoničnih. Kako tudi ne, par je poročen že dolgih 72 let! In čeprav sta pred oltar stopila dokaj mlada, sta bila na moč zaljubljena, ta zaljubljenost pa je z leti prerasla v globoko ljubezen. Kraljica je o svojem možu večkrat dejala, da je njena največja opora ter človek, ki jo zna resnično nasmejati. Kljub temu pa niti v najdaljšem zakonu katerega koli od britanskih vladarjev ni šlo vedno vse gladko, predvsem na začetku so bile menda težave, saj se je moral princ navaditi na dejstvo, da nikdar več ne bo glavni, moral je pustiti obetavno službo v mornarici, požreti ponos ter se sprijazniti z dejstvom, da bo vedno živel v ženini senci. Že dolgo se šušlja tudi, da Elizabeti II., čeprav jo globoko ljubi, ni bil vedno zvest. Govorice seveda nikdar niso bile potrjene, saj kraljevi redko govorijo o zasebnem življenju v javnosti, še redkeje pa v medijih perejo umazano perilo. A kraljica je v zakonu vztrajala vsem domnevnim težavam navkljub.

»Čeprav je videti kot ljubka mala gospa, je njena hrbtenica iz jekla. Močnejše osebe še nisem spoznala. In to velja za vsa področja njenega življenja. Ko je pri 13 letih spoznala Filipa, se je vanj na smrt zaljubila in obljubila je, najprej sebi, na poročni dan še njemu, da bo vedno ob njem. Tega se strogo drži,« je dejala Eileen Wood, ki je s kraljico večkrat sodelovala ter jo dobro spoznala. Videla ju je tudi zasebno, proč od fotografov in televizijskih kamer, ko sta menda zelo ljubeča drug do drugega in se pogosto šalita.

Uradna fotografija ob platinasti obletnici poroke, ki sta jo Elizabeta in Filip praznovala leta 2017. FOTO: REUTERS
Uradna fotografija ob platinasti obletnici poroke, ki sta jo Elizabeta in Filip praznovala leta 2017. FOTO: REUTERS


}Par si sicer v javnosti redko izkazuje naklonjenost, a kraljica svojega moža še vedno tu in tam nežno pogleda tudi na uradnih dogodkih, ko se običajno strogo drži protokola in množice nenapisanih pravil. Mnoge je zato presenetila novica, da par v vseh desetletjih zakona ni spal v isti postelji, niti v isti spalnici ne. Ko sta se po poroki preselila na posestvo Clarence House, ki ima čudovito in veliko glavno spalnico, sta se raje odločila, da bosta imela vsak svojo sobo, povezani z vrati. To pa menda za britanski višji sloj niti ni tako zelo nenavadno in neobičajno, kot se to zdi nam, navadnim smrtnikom. »V Angliji so premožni, sploh pa plemiči, vedno spali vsak v svoji spalnici. Tako jim spanca ni kratilo partnerjevo smrčanje in ni se jim bilo treba vsako noč boriti za odejo. Kadar so bili bolj intimno razpoloženi, pa so si spalnico za nekaj ur, lahko tudi ves večer, če se jim je tako zahotelo, delili,« je navade pojasnila lady Pamela Hicks, Filipova sestrična.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije