NA JAPONSKEM

Cesarja kljub mrazu pozdravilo desettisoče ljudi

Slovesnostim ob kronanju Naruhita ni videti konca. Tokrat so na svoj račun prišli državljani.
Fotografija:
Odpri galerijo

Čeprav je Naruhito vladanje Japonski prevzel že 1. maja, so ga uradno okronali šele 22. oktobra. Takrat so bili na slovesnost vabljeni predsedniki in člani kraljevih družin z vsega sveta, te dni pa je priložnost čestitati novemu cesarju dobilo še ljudstvo.
...
...

Pred cesarsko palačo se jih je v izjemno hladnem vremenu zbralo desettisoče, skoraj vsi z japonskimi zastavami, s katerimi so navdušeno mahali in cesarju vzklikali: »Banzai,« oziroma naj dolgo živi. Naruhito in njegova žena Masako sta se med ljudmi popeljala še v kabrioletu ter jih dodatno razveselila, saj so si ju lahko ogledali čisto od blizu.
 

Zanj napisali pesem


Naruhito, ki se je ob kronanju zavezal, da bo ostal v stiku z ljudmi, je spregovoril tudi nekaj besed ter se jim najprej zahvalil, da se jih je kljub neugodnemu vremenu na ulicah zbralo tolikšno število. Vsem, ki jih je prizadel nedavni uničujoči tajfun, je izrazil sožalje ter dejal, da z njimi globoko sočustvuje. Za cesarja in njegovo ženo so pripravili več glasbenih in plesnih nastopov, nastopila je najbolj priljubljena japonska pop zasedba Araši. Posebno za Naruhita so napisali in zapeli pesem z naslovom Žarek vode, saj je cesar znan po ljubezni do te življenjsko pomembne tekočine, ki jo tudi strastno proučuje.
...
...

Nekaj besed je na slovesnosti spregovoril tudi japonski premier Šinzo Abe, ki je obljubil, da se bo trudil, da bo obdobje Naruhitove vladavine »polno miru in upanja in enakih priložnosti za vse«.
Cesar Naruhito je sicer že vse od začetka med Japonci izjemno priljubljen in brez večjih težav je zasedel mesto svojega očeta, ki so ga imeli ljudje zelo radi. A ta je že pred tremi leti ocenil, da postaja prestar za vladanje, in se odločil, da bo zadnja leta preživel z družino.


Japonski je Akihito vladal od leta 1990, v zgodovino pa se je zapisal prav z omenjeno odločitvijo o prenehanju vladanja, saj je prvi cesar od leta 1817, ki se je odločil za to potezo. Zaradi tega so morali spremeniti zakon, saj ni bilo uradnega načrta, kaj storiti, če cesar odstopi. Celoten postopek se je zato precej zavlekel. Šele maja 2017 mu je japonska vlada dovolila odstop, nato je trajalo še dve leti, da se je to tudi zgodilo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije