ZVEZDNIK IN MLADENKA

Brosnan se je poklonil mladi ekologistki

Objavljeno 11. september 2019 14.56 | Posodobljeno 11. september 2019 14.56 | Piše: E. B.

Na filmskem festivalu je opozoril na globalno segrevanje. Igralec se pripravlja na premiere treh filmov.

Predlaga istospolno usmerjenega Bonda ali pa žensko agentko. FOTO: Reuters
Na mladih svet stoji, je prepričan nekdanji James Bond, ki je tudi sam goreč okoljevarstvenik: švedska najstnica Greta Thunberg je nanj naredila izjemen vtis, prepričan je, da bi se mladostniki morali zgledovati po mladi aktivistki in se mnogo bolj zavedati pereče problematike, ki da bo nedvomno usodna za naš planet, če se je ne bomo lotili skrajno resno.

Brosnan je nadvse zaskrbljen zaradi globalnega segrevanja.

Na festivalu ameriškega filma Deauville v Franciji je Pierce Brosnan kar nekaj besed namenil mladi Švedinji, ki je avgusta lani komaj 15-letna pogumno protestirala pred domačim parlamentom in pozvala politike k ukrepom proti globalnemu segrevanju, k odločni drži pri varovanju narave pa je spodbudila tudi številne vrstnike po vsej državi in Evropi. Greta si je zdaj izborila prostor pri OZN, v New Yorku se namreč trenutno mudi na podnebnem vrhu. A ker je najprej treba pomesti pred svojim pragom, je že zdavnaj korenito spremenila tudi življenje svoje družine: njeni domači so se odpovedali mesu, letenju in vsem drugim dejavnikom, ki po oceni okoljevarstvenikov zemljo spravljajo v pogubo. Čez lužo je odpotovala na jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, potovanje pa je namesto nekaj udobnih letalskih ur trajalo 15 dni.

image
Švedinja Greta Thunberg je navdušila tudi zvezdnika. FOTO: Reuters

Greta naj bo previdna!

A prav takšna požrtvovalnost posameznikov priteguje pomembno pozornost in daje upanje za spremembe, je prepričan tudi Brosnan, ki je še poudaril, da bi morala biti mlada aktivistka v nadvse predrznem in sebičnem svetu previdnejša, saj ima nasprotnikov nedvomno veliko. Tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki zanika že sam obstoj globalnega segrevanja, obžaluje Brosnan, ki je v Francijo, kjer so se poklonili njegovi bogati karieri, odpotoval kot častni gost. Katero prevozno sredstvo je izbral, ni znano, a za jadrnico si verjetno ni vzel časa.

15 let je bila stara Greta, ko je pogumno stopila pred parlament.

Spomnimo, Brosnan je z ženo Keely Shaye pred leti ustvaril dokumentarec Poisoning Paradise o agrokemični industriji na Havajih, za izdelek sta prejela številne pohvale in nagrade. Najnovejši Brosnanovi projekti sicer niso okoljevarstveno naravnani, trenutno se na izid pripravljajo trije njegovi izdelki, fantazijski film, grozljivka in kriminalka. Še vedno mu misli uhajajo k 007, nedavno je tudi predlagal, da bi glavno vlogo v franšizi morali nujno nameniti ženski, izvirna pa bi bila zgodba z istospolnim tajnim agentom. 
Deli s prijatelji