KRONANE GLAVE

Botra princa Williama izzvala rasistični škandal

Lady Susan Hussey je temnopolto Londončanko večkrat vprašala, od kod zares prihaja. Iz Buckinghamske palače so se opravičili, izjave lady Hussey je obsodil tudi William.
Fotografija: Lady Susan Hussey (stoji druga z leve) z Williamovo družino in preostalimi botri na prinčevi birmi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lady Susan Hussey (stoji druga z leve) z Williamovo družino in preostalimi botri na prinčevi birmi. FOTO: Reuters

BRITANSKE kraljeve so posamezniki že večkrat obtožili rasizma, nazadnje Meghan Markle, ki je trdila, da je med prvo nosečnostjo preslišala ugibanja, kakšne polti bo otrok. Kdo se je o tem spraševal, nikoli ni hotela javno povedati, so se pa pojavila ugibanja, da naj bi to v šali pripomnil pokojni princ Filip, ki ga je prav malo brigalo za politično korektnost in se v glavnem ni oziral na posledice svojih besed. Redno je zaradi opazk na račun temnopoltih v zobeh Britancev princesa Michael Kentska, soproga bratranca pokojne kraljice Elizabete II., ki so jo v javnosti večkrat opazili nositi žaljivo broško temnopoltega obraza, ki po mnenju mnogih poveličuje krvavo in izkoriščevalsko preteklost monarhije. Princesa je ogromno prahu dvignila, ko je broško nosila na kosilu pri kraljici, ki se ga je udeležila tudi Meghan. Takrat se je opravičila in obljubila, da si je ne bo več nadela.

Odstopna izjava

Zdaj pa se je v rasistični škandal zapletla lady Susan Hussey, nekdanja dvorna dama in prijateljica pokojne kraljice, ki je pred dnevi na srečanju v Buckinghamski palači temnopolto ustanoviteljico in direktorico londonske dobrodelne organizacije, ki pomaga žrtvam družinskega nasilja karibskih in afriških korenin, menda večkrat vprašala »od kod zares prihaja«. »Bila sem popolnoma šokirana in vsi, ki me poznajo, vedo, da takšnih neumnosti ne toleriram,« je pozneje dejala Ngozi Fulani. »Veliko je bilo stvari, ki sem jih morala vzeti v obzir. Sem temnopolta oseba in znašla sem se v položaju, ko sem hotela nekaj odgovoriti, a moje besede bi zagotovo obrnili tako, da bi bilo videti, da sem bila kriva jaz, kar bi slabo vplivalo na mojo organizacijo,« je pojasnila Fulanijeva, ki jo je 83-letna lady menda večkrat vprašala po njenem rojstnem kraju, četudi ji je Ngozi že takoj povedala, da se je rodila v Veliki Britaniji, kjer tudi živi. Ngozijeva je podrobnosti pozneje opisala v objavi na družabnem omrežju, kjer je sogovornico označila zgolj kot »lady SH«, a bilo je dovolj, da se je kmalu razvedelo, o kom teče beseda.

Še istega dne so se odzvali iz Buckinghamske palače ter v izjavi zapisali: »Stvar jemljemo izredno resno in takoj smo uvedli preiskavo, da bi ugotovili vse podrobnosti. Izrečeni so bili nesprejemljivi komentarji, ki jih globoko obžalujemo. Kontaktirali smo Ngozi Fulani in jo povabili na pogovor, da bo lahko, če bo tako želela, pojasnila svojo plat zgodbe. Dotična posameznica bi se medtem rada iskreno opravičila za bolečino, ki jo je povzročila s svojimi komentarji, podala je tudi že odstopno izjavo s svojega častnega mesta v kraljevi družini.« Prek tiskovnega predstavnika je izjave lady Hussey, ki je sicer njegova botra, obsodil tudi princ William, ki se je v njenem imenu opravičil in dejal, da »rasizem v naši družbi nima kaj iskati«.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas