VELIKA ČAST

18-letnica bo pela naslovno skladbo v novem Bondu

Objavljeno 16. januar 2020 16.35 | Posodobljeno 16. januar 2020 16.35 | Piše: T. P.

Billie Eilish je najmlajša ustvarjalka, ki jo je doletela ta čast. Snemalno pogodbo dobila s svojo domačo nalogo.

Z bratom Finneasom ne moreta verjeti, da sta postala del kultne franšize. FOTO: guliver/cover images
Niso le omamno lepa dekleta, hitri avtomobili in izjemne tehnološke igračke neločljivo povezani z najslovitejšim tajnim vohunom Jamesom Bondom, ampak je prav toliko zaščitni znak agenta 007 tudi vsakokratna naslovna pesem vsakega novega nadaljevanja iz filmske serije. In ker je premiera petindvajsetega filma o zapeljivem vohunu že skoraj pred vrati, je zdaj zadonelo tudi ime izvajalca, ki se bo z naslovno pesmijo zapisal v zgodovino. »Noro je, da sem del tega! James Bond je najbolj kulska filmska franšiza, kar jih obstaja. Še vedno sem v šoku,« je nekoliko v nejeveri, ker ji je bila dodeljena izjemna čast, da s svojo pesmijo in vokalom postane del kultne franšize, dejala najstniška pop zvezdnica Billie Eilish, s komaj 18 leti najmlajša glasbenica, ki je z nosilno skladbo postala del bondijade.

Skupaj z bratom

Komaj minuli mesec je dopolnila 18 let, a vendar že soustvarja filmsko in glasbeno zgodovino hkrati. »Pesem je neizmerno močna in ganljiva, odlično bo ujela čustveno plat filma,« sta prepričana producenta Michael G. Wilson in Barbara Broccoli, nad skladbo, ki jo je Billie ustvarila z bratom Finneasom O'Connellom, pa je navdušen tudi režiser Cary Joji Fukunaga. »Le redki izbranci posnamejo pesem o Bondu. Sem velik občudovalec Billie in Finneasa, z njunim glasbenim talentom in ustvarjalnostjo se lahko kosa le malokdo. Komaj čakam, da njuno stvaritev slišijo tudi gledalci, saj prinašata novo perspektivo in vokale, ki jih bodo poslušale tudi prihodnje generacije.«

Zadnji dve naslovni skladbi za film o agentu 007, Adelina Skyfall in Writing’s On The Wall Sama Smitha, sta osvojili čislanega oskarja za naj pesem.

Bratsko-sestrska dvojica je pometla s konkurenco, med temi se je omenjalo Beyonce in Duo Lipo, ter se pridružila elitni skupini imen, kot so sir Paul McCartney, Shirley Bassey, Duran Duran, Madonna in Tina Turner, ki so se že podpisali pod nosilne bondovske skladbe. »Ustvariti pesem za Jamesa Bonda je nekaj, o čemer sva sanjarila vse življenje. Ne moreva verjeti najini
image
guliver/cover images  Svojo glasbeno pot je komaj začela, a nagrade se že kopičijo. FOTO: guliver/getty images
sreči, da sva postala del te legendarne franšize,« je dejal pevkin brat, ki je s sestro sodeloval tudi pri ustvarjanju njenega prvega albuma When We Fall Asleep, Where Do We Go?, ki je v svetu zadonel komaj lani, se brzinsko zavihtel na vrh najbolje prodajanih in se bo ta mesec boril za grammyja za najboljši debitantski album. Kar je le ena izmed šestih grammyjevskih nominacij, ki jih je požela Billie, med temi tudi štiri nominacije v vseh najpomembnejših glasbenih kategorijah.

Uspelo ji je čez noč

Billie je očitno novo vroče ime v glasbenem svetu, na katero moramo biti pozorni, svojo zgodbo pa je začela pisati kar med stenami družinskega doma. In kot del domače naloge! Bila je le 13-letni deklič, ki so jo doma šolali starši, ko je kot domačo nalogo posnela pesem Ocean eyes, ki jo je spisal njen brat. In čeprav jo je nato zgolj za lastno zabavo naložila na glasbeno spletno platformo SoundCloud, je s tem spremenila potek svoje usode. Dovolj je bila le ena skladba in na začetku leta 2016 je podpisala snemalno pogodbo z založbo Interscope Records in v istem letu, stara komaj rosnih 14, že začela ustvarjati in snemati svoj prvi album. Isti album, ki je lani ob izidu zatresel glasbene sfere in Billie izstrelil med zvezdnice. Šest grammyjevskih nominacij je zgolj potrdilo njen izjemni glasbeni dar. Pri čemer velja omeniti, da je bila v času nominacij stara komaj 17 let in se je v zgodovino vpisala kot najmlajša umetnica, nominirana v vseh glavnih kategorijah. »Z bratom sem ustvarjala skladbe, počela sva to, v čemer uživava. Zdaj pa sem nenadoma ta velika umetnica!« dekle ne more verjeti, kako se je zanjo vse spremenilo skoraj čez noč. 
Pred Billie je naziv najmlajše izvajalke naslovne pesmi za film o Jamesu Bondu v rokah držala Sheena Easton, ki je leta 1981 zapela hit For Your Eyes Only. Škotska pevka jih je tedaj štela 22.
Deli s prijatelji