VRTNI OKRASEK

Slovo očeta rožnatega flaminga

Objavljeno 12. julij 2015 14.48 | Posodobljeno 12. julij 2015 14.48 | Piše: S. I.
Donald Featherstone je leta 1958 izdelal vrtni okrasek, ki je v ZDA priljubljen še dandanes in velja za ikono ameriškega kiča.

Donald Featherstone, oblikovalec plastičnega rožnatega flaminga, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA sprožil pravo invazijo plamencev iz plastike na ameriških vrtovih in dvoriščih, zdaj pa velja za ikono kiča, se je v starosti 79 let poslovil od tega sveta. Leta 1957 je ravno končal šolo za oblikovanje, ko je dobil naročilo tovarne plastike Union Products, naj iz njihovih ploskih likov oblikuje tridimenzionalne.

In 1958. se je rodil plastični rožnati flamingo, ki je še dandanes eden najbolj priljubljenih vrtnih okraskov v ZDA. Plamenec je postal tako priljubljen, da je Featherstone 1996. za svoje delo prejel nagrado Ig Nobel (besedna igra na ignoble, neplemenit), nekakšno parodijo Nobelove nagrade, ki jo podeljujejo za najbolj nenavadne ali nepomembne dosežke v znanosti.

Kičasti ponos

»Imel je čudovit smisel za humor in bil je srečen, da je ustvaril nekaj, kar je razveseljevalo toliko ljudi,« je dejala njegova žena Nancy. Zakonca Featherstone, ki sta rada nosila identična oblačila, sta imela na dvorišču pred hišo v Fitchburgu v zvezni državi Massachusetts postavljenih 57 rožnatih plamencev.

Donaldov prijatelj in nekdanji sodelavec Bruce Zarozny je povedal, da je bil Donald izjemno ponosen na svojo stvaritev, eno izmed 600 vrtnih okraskov, ki jih je izdelal v dolgi karieri. »Morali bi ga videti, s kakšnim veseljem je oblikoval Božičke, snežake in race,« je poudaril Zarozny, čigar družba Cado je na začetku novega tisočletja odkupila tovarno Union in s tem tudi pravice za izdelavo slovitih rožnatih flamingov. In prodaja v zadnjih letih menda spet raste.

Deli s prijatelji