DEDIŠČINA

Bowie poskrbel tudi za sinovo varuško

Objavljeno 01. februar 2016 18.35 | Posodobljeno 01. februar 2016 18.36 | Piše: A. P.
Več kot polovico imetja je zapustil ženi Iman, preostalo otrokoma.

V javnost so prišli podatki o tem, kako je nedavno umrli zvezdnik David Bowie razdelil svoje premoženje. Približno polovico od 93 milijonov evrov in stanovanje na Manhattnu je namenil ženi Iman. 
Bowie je 8. januarja dopolnil 69 let in istočasno izdal svoj zadnji album Blackstar, umrl je le dva dneva zatem, 10. januarja, in to po 18 mesecev trajajoči bitki z rakom. Slovo ikone je močno pretreslo svetovno javnost in še enkrat razkrilo Davidovo izjemno priljubljenost.

Po poročanju britanskih medijev je bila oporoka kultnega glasbenika s pravim imenom David Robert Jones dolga 20 strani in podpisana 25. avgusta 2004. V njej je zapisal, da bo Iman dobivala štirikrat na leto nakazila iz svojega deleža, za kar bosta poskrbela odvetnika. Iman je danes stara 60 let, poročena pa sta bila 23 let. Ob tem lahko kadar koli zahteva več denarja, če bo imela težave z zdravjem, če bi ga rada namenila v izobraževanje ali za vzdrževanje. 
Večino preostalega denarja si bosta razdelila njegova 15-letna hčerka Alexandria Lexi Zahra Jones in 44-letni sin Duncan Jones, ki ga ima z prvo ženo Angie Bowie. Duncan Jones je uveljavljen in uspešen filmar. Na njegov račun bodo nakazali 23 milijonov evrov, medtem ko bo Lexi na svoj kos morala počakati, dokler ne napolni 25 let. Poleg tega bo podedovala bivališče v newyorški četrti Ulster County.

Svoj delež bosta dobili tudi Duncanova varuška Marion Skene, ki ji je namenil 920.000 evrov, in Bowiejeva osebna asistentka Corinne Schawb Coco, ta bo prejela dvakrat toliko. Dal je tudi navodilo, naj njegove posmrtne ostanek odpeljejo na Bali in jih tam upepelijo po lokalnih budističnih ritualih. Če to ne bo izvedljivo, potem naj na Bali odpeljejo njegov pepel in ga tam raztresejo. Že pred tem so prišla v javnost poročila, da so ga na skrivnem kremirali. Poznavalec je povedal, da je bila Davidova želja, da bi se od njega poslovili brez fanfar. Njegovo slovo je prav album Blackstar.

Marsikoga je presenetilo, da je Bowie tako visoko vsoto namenil varuški iz Škotske, vendar je imela Marion zelo pomembno vlogo v življenju njegovega sina Duncana. »Kot par sva bila popolna razvalina,« se je v nekem intervjuju spominjala Angie Bowie. »A ko se je rodil sin, je postal David super oče, vendar najin način življenja preprosto ni mogel obstajati ob otroku. Takrat sva se z Davidom drogirala, v tem času je Marion postala Duncanova mama.« 
Tudi Duncan je povedal, da je imel Marion vseskozi za mamo. Schwabova pa je postala pevčeva asistentka leta 1973, ko se je odzvala na časopisni oglas, in mu je ostala zvesta več kot 40 let. Odvetnik Patrick Grafton Green iz Londona je povedal, da je dejansko premoženje še večje in še vedno raste, predvsem iz naslova avtorskih pravic, ki jih je Bowie zelo skrbno in učinkovito varoval. 

Deli s prijatelji