KOMENTIRAMO

VIDEO: Zmaga neobriti Avstrijki, kuhinja pa v polnem teku

Objavljeno 10. maj 2014 22.42 | Posodobljeno 11. maj 2014 11.11 | Piše: Robert Schmitzer

Tinkari kljub odličnemu nastopu ni uspelo: nastop v finalu izbora za pesem Evrovizije je končala na dnu lestvice z zgolj devetimi točkami. Zmagala je neobrita avstrijska pevka Conchita. »Drugo leto pa Murka poslati v Avstrijo, zmaga zagotovljena«, je bil eden od komentarjev na naši facebook strani.

Tinkara v zaodrju, malo pred sedmo zvečer, ko so jo posadili v masko in je začela odštevati do svojega nastopa. Foto: facebook.

KØBENHAVN – S pesmijo Spet/Round and Round je Tinkara Kovač nocoj poskusila očarati Evropo. Zaman, točke smo dobili le od Črnogorcev in Makedoncev. Pa še to ne po dvanajst, ampak le osem in eno. Premalo za kaj drugega kot predzadnje mesto. Slabše od nas se je odrezala le Francija.

Tinkara je svoj nastop v finalu sicer odlično opravila. Finalu, ki ga, vsaj po mnenju naših bralcev, kljub odlični pevki in skladbi, zaradi tradicionalne evrovizijske 'kuhinje' ni nihče pričakoval. In šele tretji je bil za nas! Po navadi smo namreč z Evrovizije domov potovali že po predfinalnem večeru.

Dogodek smo spremljali v živo: iz minute v minuto. Preberite, kako se je odvijal evrovizijski večer.


Vabljeni k sodelovanju: komentirajte na twitterju in uporabite ključno besedo #evrovizija2014 image. Komentirate lahko tudi na našem facebook profilu image

1.02 Preden zaključimo, vas vabimo, da si ogledate zmagovalno pesem. Hvala, da ste finalni izbor za pesem Evrovizije spremljali z nami.

0.57 Objavljamo nekaj (nelektoriranih) komentarjev razočaranih Slovencev:

 • Chiko: »Drugo leto pa Murkota poslat u austrijo zmaga zagotovljena ...«
 • Vanja: »Tinkara Kovac čeprav nisi zmagala za nas si zmagovalka. Čestitke«
 • Maja: »Brezveze te caramonije, dnar naj dajo raje malemu Reneju (nogice) !«
 • Miro: »To je vse skupi ena velika bedarija in svet gre u k... če si Tinkara z svojim odličnim komadom ni zaslužila vsaj sredine, potem pa res ne vem kakšnemu debilnemu namenu služi evrovizija.«
 • David: »Katastrofa,večina pesmi je bilo boljših izključno z našo,to je res ena sama kuhna, bolje, da odklonimo sodelovanje v nadaljne saj nima veze, boljš da investiramo denar v dobrodelne organizacije ,da pomagamo drugim!!«
 • Franci: »Tinkara Super si bile. Kuhinja da ti gre na bruhanje. Mamo pa sosede za vola ubit.«
 • Vanja: »To je šou. Zakaj bi morale same lepotice zmagovati? Pesem pa je bila odlična. Ne razumem vas.«

0.24 Zdaj je že znano: zmagovalka Evrovizije 2014 je Avstrija z neobrito Conchito Wurst! Kot zadnja je glasovala Slovenija: največ točk smo poslali Švedom, Nizozemcem in – 12 točk – Avstriji, je Evropi oznanila Ula Furlan!

image
Končna razvrstitev. Foto: MMC RTVSLO

0.20 Belgijci so naslednji: glasujejo za Nizozemsko, Švedsko in Avstrijo. Kaj pa sosedi Italijani? Ti tako ne vedo, da mejijo na Slovenijo, tako da se na medsosedsko pomoč ne zanašamo. In imamo prav: točke pošiljajo Ukrajini in sosedi Avstriji. Sloveniji pa nič. Približujemo se koncu. Oglaša se Ukrajina. Največ točk pošiljajo Avstriji, Armeniji in Švedski. Zanimivo je, da so Rusom dali 4 točke. Avstrijci so dobili tudi največ točk od Švicarjev.

0.14 »Vse si zmišljujejo! Tega ne bom gledala!« ocenjuje ena izmed gledalk, ko spremlja javljanja točkovanj. Moldavci medtem nadaljujejo; največ točk so poslali v Romunijo. Irci predvidljivo nadaljujejo: točke za Britance, Nizozemce in Avstrijce. Finci so podprli, šokantno, Švede in Avstrijce. Litva je glasovala za Avstrijo in Nizozemsko. Kaj pa Avstrija? Neobrita spikerka Kati točke podarja Romuniji, Švedski in Armeniji. Še eni sosedi, ki so pozabili na nas. Španci brez predaha: točkujejo za Romunijo, Švedsko in Avstrijo. Conchita že skoraj slavi.

image
Foto: Reuters

0.09 Izraelci so točke z vrha seznama namenili Romuniji in Avstriji. Nadaljujejo Portugalci, ki so glasovali za Švede, Nizozemce in Avstriji. Očitno imamo zmagovalca Evrovizije: Conchito iz Avstrije?! A počakajmo, še 14 držav mora sporočiti svoje točke. Norvežani so glasovali za Švede, Avstrijo in Nizozemsko. Iz Estonije se je oglasil spiker, ki si je srajco očitno kupil na lokalnem bolšjem trgu. Kdo ga bo jemal resno? A vseeno, največ točk je poslal Nizozemcem. Kaj pa naši sosedi Madžari? Nam bodo dali kakšno točko? Ne, raje glasujejo za Švede, sosede Avstrijce in Nizozemce.

0.01 Makedonci so Sloveniji namenili eno (1) točko. Sramotno! Dvanajst točk pa, kakopak, Črni gori. Slovenija med vsemi izvajalci ostaja na predzadnjem mestu s skromnimi devetimi točkami. Nadaljujejo Švedi: največ točk Nizozemski in Avstriji! Belorusi so naslednji, spet so, kako nenavadno, največ točk poslali mami Rusiji. Glasilke gledalcev v dvorani so bile spet na preizkušnji: ob oznanitivi Rusije žvižganju ni bilo konca. Kaj pa Nemci? Največ točk gre v soseščino: Dancem, Poljakom in Nizozemcem. Kuhinja je torej v polnem pogonu!

23.57 Angleži točke pošiljajo v Malto in Avstrijo. Conchita je prevzela vodstvo! Iz Latvije se je oglasil spiker, ki očitno nima za obleko, saj nosi prevelik športni dres. Največ točk je poslal Nizozemcem. Iz Armenije točke pošiljajo v Belorusijo, Rusijo (»Buuuuuu!!« iz dvorane) in Črno goro. Islandci so največ točk poslali bradati Conchiti, ki še vedno vodi, in Nizozemcem. Slovenija ostaja pri skromnih osmih točkah. Prihodnje leto Evrovizije v Stožicah pač ne bo.

23.50 Črna gora sporoča točke: končno smo prislužili prve točke. Osem smo jih dobili. Največ, 12, pa odhaja na Madžarsko. Od Črnogorcev smo pričakovali več. Imejte to v mislih, če boste tja šli letos na dopust. Romunija glasuje naslednja: največ točk so dali Švedom. Zdaj pa se oglašajo Moskovčani. Celotna dvorana ponovno žvižga. Točke so dali Azerbajdžanom in Belorusom. »Buuuuu!!« se sliši iz dvorane. Naslednji, postavni Nizozemec, pošilja točke Norvežanom in Avstrijcem. Z Malte se oglaša seksi spikerka Valentina. Največ točk nameni Avstriji in Italiji. Iz Pariza se je oglasila dama, ki očitno ne zna angleško. Čveka naprej in nazaj, večina gledalcev pa je tako ne razume. Deset točk Avstrijcem, dvanajst pa Armeniji. 

23.44 Začenja se sporočanje točk. Prvi je na vrsti Azerbajdžan. 12 točk za mamo Rusijo. Kako nenavadno! Dvorana žvižga. Tudi Grki 10 točk namenijo mami Rusiji, 12 točk pa so poslali Conchiti v Avstrijo. Iz Varšave naslednji javljajo točke: 12 točk namenjajo Nizozemcem. Albanci so 12 točk namenili Špancem, 10 pa Italijanom. Iz San Marina deset točk Švedom in 12 točk Azerbajdžanu. Danci največ točk pošiljajo bratom Švedom, ki trenutno vodijo.  Na Slovenijo so doslej še vsi pozabili. 

23.27 Glasovanja je konec! 

23.21 Še nekaj biserov s twitterja, medtem ko čakamo na začetek točkovanja: ‏Urban (@urban_soban): »Če bi mi hipotetično zmagali na #evrovizija2014, vem dvoje: bankrot države. In da bi Slakonja poownal tole čudo 12 points od komada.« Mateja (‏@Hojkaa) pravi: »Če med prvih 5 ne bo Slovenije, Avstrije, Svice in Grcije, pol je to navadna kuhna.« Se strinjamo! In Sandra (@SandraChibej) ? Ta po domače pribije: »Zdele kuhajo.« Točno!

23.08 Če še niste, hitro pokličite ali esemesajte vašim prijateljem v tujino, naj glasujejo za številko 17, našo Tinkaro! Glasovanje namreč že poteka.

23.05 Na spletu je že posnetek današnje predstave Tinkare Kovač. Kliknimo še enkrat in jo poslušajmo:

23.01 ... in glasbenega dela letošnje Evrovizije je konec. Še malo, pa bomo pri kuhinji: kdo bo komu dal koliko točk?

22.56 Dočakali smo še zadnji nastop v glasbenem delu tekmovanja: Britance. Rahlo hipijevska pevka Molly poje, da je otrok vesolja. Nikoli nam ni bilo jasno, kako država, ki je svetu dala Beatle, Rolling Stonese, Davida Bowieja, Led Zeppeline, Queene, tri četrt vrhunskih boy bandov, Amy Winehouse, Adele in še koga, na Evrosong pošilja same outsiderje.

22.54 San Marino je tako majhen, da se vprašujemo, kje sploh najdejo dovolj kvalificirane pevce za evrovizijske nastope. Šaljiv komentar  @edvardkadic na twitterju: »Če zmaga San Marino, lahko event naredijo kar v Stožicah, pridejo vsi sem, pa še pol bo frej.« Pesem je bila sicer kič; pevka se je predstavila kot biserček v orjaški školjki oziroma Boticellijeva Venera. 

22.52 Conchita medtem v zaodrju čaka na konec pevskega dela tekmovanja. Bomo prihodnje leto Evrovizijo spremljali z Dunaja?

image
Foto: Klavdija Kopina/MMC RTVSLO

22.47 Poslušali smo Dance, do konca prvega dela tekmovanja pa nas ločijo še tri predstavitve držav. Potem pa se bo začelo glasovanje. Robert @Kauro1 spremlja kvote na stavnicah in se nejeverno praska po glavi: »Se sportno-stavni pogled. Na live stavnici je Slovenija zadnja (koeficient 1.000 !?). 1. AVT (2,5), 2. ŠVE (2,75), 3. NIZ (5).« Verjetno so nas vrli stavničarji zamešali s Slovaško (ki danes ne nastopa).

22.32 Med poslušanjem Švicarja in Madžara preberimo nekaj komentarjev na Tinkarin nastop:

 • @marusagrah  Tinkara, pripelji eurosong v stožiceee!!!! ;)
 • @darjapograjc  Ne glede na uvrstitev, #topshit. All for #sLOVEnia!
 • ‏@DC43  Bravo @tinkarakovach, vokalno močna, dober performance, sedi, 5!
 • ‏@NusaZajc Bravo,Tinkara..in da ste vsi tiho s kakimi bednimi komentarji...ker je svetovno zastopala naso drzavo!
 • @izrodek  Meni nekaj boljšega na #evrovizija2014 in nekaj najboljšega, kar smo kdajkoli poslali na #eurosong
 • ‏@alessusnik  bože ne daj da zmagamo, bomo mogli zaprosit za pomoč kot Grčija, da lahko sfinanciramo event v 2015
 • ‏@KatrinHarapin  Kul nastop nasih!! :)) Samo, ne razumem ravno odstopanja glasnosti, spremljevalni vokali so bili znatno preglasni

22.28 Fincev v resnici ni nihče poslušal, zato smo že pri Špancih. Plesali bodo v dežju, pravijo.

22.23 Tinkara je nastop odlično opravila! Sekundo in bomo objavili fotko ... In je že objavljena! Zasluge zanjo gredo naši nacionalki, ki si je lahko privoščila na Dansko poslati celotno novinarsko ekipo.

22.21 ... Čakamo na kak hec s tistim jabolkom, ki ga je prej oznanila na facebooku. V rokah ga nima. Škoda, saj se jo je menda prijel vzdevek Sneguljčica. Je pa Tinkara odlična! Gotovo eden najboljših vokalov današnjega večera.

22.20 IN NA VRSTI JE TINKARA KOVAČ! DAJMO!! SLOVENIJA JE S TABO!!

image
Foto: Eurovision.tv

22.15 Na vrsti je še Italija, potem pa bomo držali pesti za Tinkaro Kovač! Če bi imel Julij Cezar hčer, bi verjetno izgledala tako kot ta Italijanka. Zaradi 'prekratkega' krilca smo izvedeli, da nosi bele spodnje hlačke ... @LJ_Taksist na to temo na twitterju šaljivo pravi: »Če su su vam ušeč noge od kakšne pjevačice, pošaljite sms NOGICE na 1919.« (medklic: s tem donirate evro za operacijo malega Reneja, ki se je rodil z deformiranimi nogicami).

22.12 Kot 15. sta na vrsti mladoletni Rusinji. Kljub deviškemu videzu ima njun komad zločest politični prizvok: besedilo njune pesmi se da interpretirati kot slavospev ruski okupaciji dela Ukrajine. Tisti, ki spremljate spletne Novice, ste o tem že lahko brali. Če pa ste članek slučajno spregledali, ga lahko preberete tukaj, kjer podrobno analiziramo besedilo pesmi: [VIDEO: Ruski dvojčici obtoženi zlorabe Evrosonga v politične namene].

22.09 Medtem ko po odru skačejo nezapomljivi Francozi, si raje oglejmo fotko iz zaodrja. Naša Tinkara se pripravlja na prihod na oder. V objektiv svojega telefona jo je ujela poročevalka Klavdija iz MMC RTV SLO. »Jabolko je enigma,« je povedala Tinkara.

image
Foto: Klavdija Kopina/MMC RTVSLO

22.04 Čas za blondinke! Iz Švedske prihaja Sanna. Malo jo vleče na Celine Dion, ugotavlja ena izmed naših bralk. Bejba na stavnicah sicer trenutno vodi. Ali gledamo nocojšnjo zmagovalko ali jo bo Klobasica Conchita iz Avstrije vseeno zasenčila? Maja na twitterju ni prizanesljiva: »Švedsko zavijanje. Mogoče jo pa kaj boli.«

21.57 Brez premora brzimo naprej: na odru je Nemka Elaiza. S harmoniko. Toda komad ni napačen. Nemci so se sicer neposredno prikradli v finale. Ker največ plačajo v evrovizijske blagajne, jim ni bilo treba skozi sito polfinalnih večerov.

21.53 Tipična Avstrijka Conchita Wurst oziroma Klobasa je naslednja na odru. Komentar gledalke: »Pri temle je klobasca bolj majhna!« Presodite sami. Je pa ta 'dama' ena nocojšnjih favoritinj! In ob koncu njenega nastopa je bila na nogah vsa dvorana. Medtem na twitterju @HermanIICeljski oznanja vsej Sloveniji: »Oprostite, ampak na tole gospodično pa je ful težko drkat ... Dejte Poljakinje nazaj!« Urban pa išče teorite zarote: »Ultralep ultranašminkan 'kristus' iz Avstrije na #evrovizija2014 poje bondijado. Zihr so krivi chemtrails.« Valentin pa je navdušen: »Avstrija, to je zaenkrat to, bravo Conchita.«

image
Foto: Conchita Wurst

21.49 Zdaj pa nazaj na Balkan: Grki s svojim kvazi boybandom. Vokalno šibki, a pri vreščečih najstnicah verjetno to sploh ni pomembno.

21.45 Ostajamo pri Slovanih: Poljakinje so zasedle oder. In navdušile predvsem moško občestvo. Kdo pa ne pogleda rad brhkih deklin z dolgimi, blond kitkami? In tu in tam kipečim dekoltejem (če se milo izrazimo). @maticslapsak na twitterju pravi: »Saj je jasno – če Poljakinje zmagajo, posnamejo pornič. Če izgubijo, ga bodo pa tudi posnele.« Objavljamo detajl z nastopa:

image
Foto: Eurovision.tv

21.41 Čas za Balkance: Črnogorec Sergej je na oder prikorakal samozavestno in zapel eno tipično ljubezensko. Jadranski patos pač. Okoli njega se pa smuka balerina na drsalkah. Šaljiv komentar Maje na twitterju: »Pahor bi se lahko pridruzil drsalki v ozadju.«

21.33 Medtem na twitterju ‏@NejkaG pravi: »Ee, Slovenija! Nič bat – zdej mam nizozemsko številko, ves denar bom zapravla za glasovanje!« Naš komentar: to pa je patriotizem! V ozadju sicer poslušamo Romune. Še en komad iz instantne štanc produkcije.

21.28 Z Islandije selitev na Norveško. 31-letni pevec bi z lahkoto imel tudi kakšna dva križa na grbi več. Daje vtis pravega potetoviranega testosteronca, iz glasilk pa neki nežni napevi ... Toda publika je, po vzklikih sodeč, očitno navdušena.

image
Foto: Eurovision.tv

21.26 Na odru četrti: Islandci. Klovni. Od daleč izgledajo kot kup izgubljenih telebajskov. Popolno nasprotje prejšnjega vokalno in estetsko dovršenega komada. Čakamo, da bo nastopa konec. Komentar poslušalke: »Kot bi pele kokoši v kurniku.« Če ne verjamete:

image
Foto: Eurovision.tv

21.21 Tretji je Azerbajdžan. Tudi oni s pesmijo v angleščini, ki bi lahko prišla od koder koli. Vsekakor pa kompliment njihovemu izboru: tudi pevka Dilara bi lahko tekmovala na kakšnem tekmovanju za miss. Ob njej spremljevalka na trapezu izvaja akrobatske vragolije. Mirna, težka pesem. Ni zmagovalni material ljubiteljev instant poskočnih ritmov, ampak z veseljem smo jo poslušali.

21.17 Belorusija je naslednja. Z bližnjim srečanjem z eno od kamer. 

21.15 Premierni nastop za simpatično Ukrajinko. Samo stas ali tudi glas? Poslušajmo! Na oder je pripeljala svojega hrčka v moški podobi, ki se trudi v tistem vrtljivem kolescu.

21.12 Počasi bo čas, da v roke vzamete mobilnike in svojim prijateljem v tujini naročite, da morajo svoj mesečni prihodek zapraviti za glasove, namenjene Sloveniji. Za Tinkaro namreč lahko glasujejo samo v tujini, pri nas pa za številko 17 ne moremo glasovati.

21.10 Na oder prihajajo gostitelja tega večera. Že v našem prvem komentiranju v živo nismo znali pravilno zapisati njihovih skandinavskih imen in tudi danes si ne bomo lomili prstov. Pravijo, da nocojšnji finale spremlja 180 milijonov Evropejcev.

image
Foto: Eurovision.tv

21.09 Klavdija (‏@KK_MMC) na twitterju napoveduje favorite na nocojšnjo zmago: »Avstrija, Nizozemska, Švedsko, Španija in moja osebna Italija.«

21.05 ‏@AlenLapanja na twitterju pravi: »Pol milijarde Evropejcev mece se zadnje vrecke kokic v mikrovalovko, da bo #evrovizija2014 gledalo.« Alen, če imaš kakšne kokice odveč, jih bomo veseli.

21.03 Dajmo kakšno spodbudno za Tinkaro! Objavite komentar na našem facebooku.image

21.00 Šov se je začel! Srečno, Tinkara!

20.59 Priznanje za skladbo seveda ne gre samo Tinkari. Njena ekipa na odru bodo še spremljevalni vokalisti Nika Zorjan, Lea Sirk, Manca Špik in Raay.

20.55 Nekaj statistike: nocoj bomo videli 26 pesmi. Začela bo Ukrajina, končala pa Velika Britanija. Naša bo 17. po vrsti. Od bivše Juge bomo v finalu poslušali samo še Črnogorce. Bodo Hrvati, Srbi in Bošnjaki svoje glasove namenili nam?

20.50 Medtem ko čakamo, si ponovno oglejmo Tinkarin polfinalni nastop. Verjetno se vsi lahko strinjamo, da je bil vrhunski:

20.45 Pozdravljeni v našem komentiranju v živo. Z vami bo ekipa spletnih Slovenskih novic vse do konca današnjega večera. Do začetka prireditve je še 15 minut. 

Deli s prijatelji