ZADNJE SLOVO

Slavka Avsenika je vzela huda in neozdravljiva bolezen

Objavljeno 02. julij 2015 23.02 | Posodobljeno 02. julij 2015 22.21 | Piše: T. L., M. M.
Poslovil se je v letu, ko je od nastanka svetovno znane skladbe Na Golici minilo 60 let.
Vedno s prepoznavnim nasmeškom na obrazu.

Po hudi, kratki in neozdravljivi bolezni se je poslovil velikan slovenske narodnozabavne glasbe Slavko Avsenik. Novembra lani je praznoval 85. rojstni dan, avgusta pa bo ob 60. letnici legendarne skladbe Na Golici Festival Avsenik 2015, ki pa se ga žal Slavko ne bo več mogel udeležiti. Njegovo bogato in z glasbo zaznamovano pot je presekala smrt, zadnje dni je legendarni skladatelj, glasbenik in producent preživel v bolnišnici.

Slavko je kljub težavam z zdravjem še dolgo skladal. Zaradi težav s hrbtenico je v zadnjih letih harmoniko sicer zamenjal za klavir. Strast do ustvarjanja nove glasbe je zaradi bolezni poniknila le v zadnjega pol leta. 

Glasbeni legendi so se še novembra lani, na njegov 85. rojstni dan, poklonili v posebni oddaji Slovenski pozdrav, ki jo TV Slovenija posnela v gostilni Pri Jožovcu.image

Prepešačil 10 kilometrov dnevno

Kot je povedal za Slovenske novice pred dvema letoma, je tedaj še vsak dan prepešačil 10 kilometrov in tudi skladal je še naprej. Rad pa je spremljal tudi šport, predvsem smučarske skoke, saj je kot mlad fant tekmoval v Planici. 

Kljub svetovnemu uspehu je ostal skromen. In s prepoznavnim nasmehom, ki je vsa desetletja ostal enak, je na izjave, da je legenda, odgovarjal: »Dobro, nimaš kaj.« In čeprav je igral po vsem svetu, se je vse do smrti držal besedila iz zimzelene skladbe Slovenija, odkod lepote tvoje in ni iskal sreče nikjer drugod, kot le doma ...

Slavka Avsenika je veselilo, da je med mladimi vsako leto več zanimanja za igranje harmonike in narodno glasbo. Njegova dediščina pa živi še naprej. Glasbi so namreč zavezani tudi ožji družinski člani.

Poslovil se je ob jubileju Golice

Ali gre za igro usode ali ne, je težko oceniti, vendar letos Avsenikova skladba Na Golici praznuje častitljivi jubilej, od njenega nastanka je namreč minilo 60 let.image In zdaj je napočil čas, da se je od bližnjih, prijateljev in Slovenije poslovil Slavko Avsenik. Sicer pa Golica velja za največkrat izvajano melodijo na svetu. Tudi sicer so Avseniki svojo glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane doma in na tujem.

Slavkova žena Brigita je zadnja leta skrbela za zaščito blagovne znamke Avsenik. V Begunjah na Gorenjskem namreč delujejo muzej, galerija, založba in trgovina s spominki in ploščami, leta 2012 pa je bila ustanovljena edina originalna Avsenikova glasbena šola

Osvežite si spomin z nekaterimi večnimi Avsenikovimi uspešnicami.

 

Deli s prijatelji