STUDIJSKI ALBUM

Gašper Bertoncelj se s stilom vrača v mesto

Objavljeno 07. maj 2012 20.55 | Posodobljeno 07. maj 2012 20.53 | Piše: Andrej Predin

Mednarodno najbolj dejaven jazz bobnar predstavlja tretji studijski album.

Gašper Bertoncelj v elementu

Kranjčan Gašper Bertoncelj spada med maloštevilne domače jazz glasbenike, ki se lahko pohvalijo z uspešnim prodorom v tujino. Po prejeti diplomi na Brucknerjevem konzervatoriju v Linzu se je odpravil v New York, kjer je uspešno končal še podiplomski študij na univerzi The City College Of The City University Of New York. V dolgih letih bivanja v prestolnici svetovnega jazza se je prekalil v odločnega bobnarja, ki je s svojim izjemnim občutkom za ritem pritegnil pozornost številnih uglednih in svetovno znanih glasbenikov. Nedavno je pri založbi Arabesque recordings izdal svoj tretji studijski album Gasper's Back in Town, na katerem se je njegovi zasedbi The Swingers of Jazz pridružil sloviti flavtist in tenor saksofonist Lew Tabackin.

Glasba na albumu je svojevrsten prerez Gašperjeve dozdajšnje kariere in njegovega trenutnega pogleda na glasbo. Ob poslušanju ugotovimo, da se je avtor v to smer ponekod nagibal že na prejšnji zgoščenki The Swingers of Jazz, kar je še posebno očitno pri skladbi Jr. Monk, ki ima, recimo temu, standardno jazz formo. »Leta 2010 sem s odločil narediti nadaljevanje zgodbe The Swingers of Jazz, gre za isti band, vendar je gostovanje Lewa Tabackina albumu dodalo zvoka in energije. Zame je bil največji izziv uskladiti termine, saj ne živimo več v istem mestu (Gašper se je leta 2010 preselil v Izrael), pa tudi Lew je zelo zaseden. Veliko energije sem vložil v iskanje skladb in ustreznih aranžmajev, da imajo skladbe skupni imenovalec, da je album smiseln in deluje kot celota,« nam je zaupal Gašper, ki bo oktobra odšel v Rusijo na enomesečno turnejo s slovitim pevcem Kevinom Mahoganyjem.

Ole, ole, ole

Avtor večine skladb na albumu Gasper's Back in Town je pianist Gabriel Jodorkovsky, ki je s svojimi kompozicijami Gašperja prepričal že na prvem albumu zasedbe Swingers of Jazz. »Najbolj me je presenetila skladba Jose Jose Jose Jose, ker je uptempo, ker gre za hiter komad, ki ima v melodiji znano navijaško melodijo ole, ole, ole. Tudi Blood Count je zanimiva, Lew jo je odlično odigral. To je komad, ki ga je preigraval že Duke Elington, vendar ni bil nikoli namenjena soliranju. No, mi smo to spremenili in priredili.«

Skupno si je svoj prostor na zgoščenki izborilo sedem skladb, ki nas navdušujejo tako z domiselnimi podrobnostmi kot celotno aranžmajsko sliko. Album je tudi produkcijsko presežek, ki ga priporočamo tudi drugim glasbenikom v poslušanje, saj zasedajo glasbila ravno pravšnja mesta v prostoru. Gasper's Back in Town je domača izdaja s področja jazza, ki bo letos težko našla konkurenta. Gotovo pa bo avtorja le še utrdila na mednarodnem glasbenem prizorišču.

Deli s prijatelji