SNEMANJE VIDEOSPOTOV

Ansambli za videospot plačajo do 1500 evrov

Objavljeno 29. julij 2015 20.08 | Posodobljeno 29. julij 2015 20.09 | Piše: Mojca Marot

TV Slovenija vsak teden predstavi deset novih narodnozabavnih videospotov.

Andrej Pratnemer, rocker po duši, je povsem zaposlen s snemanjem narodnozabavnih videospotov. Foto: Sašo Novoselić

Poleti je oddaja Slovenski pozdrav nadomestila 10 domačih. To je novo narodno-zabavno TV-razvedrilo, v katerem se vsak teden predstavi deset videospotov različnih ansamblov. Javna televizija bi tako rada spodbudila glasbenike, da ustvarjajo kakovostne in izvirne videospote, za katere lahko gledalci potem glasujejo. Preverili smo, kdo je po osmih oddajah na lestvici in komu se na njej ni uspelo obdržati prav dolgo.

Trenutno zaseda prvo mesto videospot Ansambla Roka Žlindre z naslovom Zate, ki je bil posnet v produkciji Golica TV. Tudi Klateži so pri isti hiši posneli videospot za skladbo Punca, pojdi z mano in so na drugem mestu. Na tretjem so Modrijani, ki so prav tako pri Golici TV posneli videospot za skladbo Me imaš še sploh kaj rada. Na četrtem mestu je ansambel Petka z videospotom za skladbo z naslovom Daj mi, dam ti, ki pa je nastal v produkcijski hiši Pratnemer&Vranič. Peto mesto zaseda ansambel Nemir z videospotom za skladbo Bi se poročila z mano, ki je nastala v produkciji Janija Pavca, za njimi so Veseli svatje z videospotom za skladbo Se ti kaj kolca, ki je prav tako nastal v produkciji Golica TV. Poskočni muzikanti z videospotom za Adijo, madam produkcije Pratnemer&Vranič zasedajo sedmo mesto, ista dvojica pa je ustvarila tudi videospot za skladbo Podaj mi roko ansambla Smeh, ki je na osmem mestu. Na predzadnjem je ansambel Unikat z videospotom za skladbo Kar je moje, je tvoje, ki je prav tako nastal v produkciji Golice TV, na desetem pa so Ognjeni muzikanti z videospotom Našel te bom videoprodukcije Pratnemer&Vranič. Le kratek čas so se na lestvici s svojimi videospoti obdržali Gadi, Veseli Dolenjci, tudi Ansambel Saša Avsenika, Stil, Navihanke, Donačka, Dejan Vunjak ter Katrca.

Nekateri 
hočejo v tujino

Ansambli danes več pozornosti kot snemanju albumov posvečajo snemanju videospotov. Razlog za to je preprost: le z njimi se lahko pojavljajo na televizijah. A če je bilo snemanje teh nekoč izjemno drago, danes za to ni treba odšteti vrtoglavih zneskov, je pa treba pri tem stremeti h kakovosti. In koliko ansambel stane snemanje enega videospota? »Okvirna cena za en dan snemanja je 1000 evrov, za dva dni pa 1500,« pove Andrej Pratnemer, ki zase, zanimivo, pravi, da je po duši rocker. Prvi videospot je posnel z Nino Pušlar, do danes pa jih je največ ustvaril za Modrijane. In mimogrede, videospot za njihovo skladbo Povej si je doslej ogledalo že skoraj 1,8, za skladbo Moja pa 1,5 milijona gledalcev.

Sicer na lestvici trenutno prevladujejo videospoti, ki so nastali v produkciji Golica TV. Njihova glasbena urednica in vodja projektov Maja Oderlap pravi, da sodelujejo z najpopularnejšimi izvajalci pa tudi z novinci na sceni. »Izvajalci imajo različne želje in zahteve, kako naj bi bil videti njihov izdelek na koncu. Mnogi se odločijo za več snemalnih dni, tudi v tujini, izbirajo posebne lokacije in rekvizite, statiste, dodatno opremo in podobno. Od izbire je na koncu odvisna tudi cena,« pravi Oderlapova. Dodaja, da se spreminjajo tako viže kot tudi glasbena scena, mladi izvajalci pa imajo povsem drugačne želje kot tisti, ki so že dlje na sceni.

Tudi Jani Pavec, frontman skupine Atomik Harmonik, je v zadnjem času na tem področju izjemno dejaven. »Videospotov ne štejem, zagotovo pa sem jih posnel že več kot 300. Ne le za svojo skupino, temveč tudi za druge, med njimi Gade, Saša Avsenika, Donačko, Nemir, Črno Mačko, Harmonk'n Roll, Rebeko Dremelj, Nove spomine, Svetline, Natalijo Verboten, Mlade Gamse, Škorpijone, Nalet, Vižo, Boštjana Konečnika, Dareta Kauriča. Tehnologiji cena pada, zaradi česar se z videoprodukcijo ukvarja vedno več mladih, povečuje pa se tudi kakovost posnetkov,« meni Pavec, ki je več let delal kot režiser za Golico TV. Sicer pa meni, da je prav, da tudi na RTV vrtijo tovrstne videospote, saj je javna televizija in zato je prav, da poskrbi za vse okuse gledalcev in poslušalcev.

Deli s prijatelji