STARI OBIČAJI

Zreški kovači so kožuhali

Kožuhanje ni le skladba o kmečkem opravilu, temveč tudi o ljubezni, ki se ob tem rojeva.
Fotografija: Nova zasedba Zreških kovačev Foto: Aleš Mrzdovnik
Odpri galerijo
Nova zasedba Zreških kovačev Foto: Aleš Mrzdovnik

Člani Ansambla Zreški kovači so na pobudo KUD Vladka Mohoriča iz Zreč nedavno posneli videospot za skladbo z naslovom Kožuhanje, ki jo najdemo tudi na njihovi drugi zgoščenki Sprehod pod gradom.

Prva zasedba ansambla je prvič javno nastopila že davnega leta 1958, a že pet let pozneje so se člani razšli. Pred 15 leti, leta 2006, se je zbrala nova, studijska zasedba Zreških kovačev, danes pa v ansamblu pojejo Miha Lesjak, Petra Mrzdovnik, ki je obenem tudi vodja ansambla, in Brigita Petre, harmonikar je Mirko Polutnik, ki ustvarja tudi melodije, bas kitaro igra Jože Sadek, kitaro Gusti Gorjup, ki je hkrati umetniški vodja zasedbe in tonski mojster, violini pa igrata Ekaterina Lepoša in Benjamina Trtnik.

»Stari običaji so bili nekoč čisto vsakdanja opravila. In morda bo nekoč stari običaj tudi to, kar mi počnemo danes, torej brskanje po internetu ali pisanje na facebook. In folklorne skupine bodo plesale plese, kot smo jih mi, in društva obujala spomine na zlate stare čase, ko smo še imeli internet in se nismo toliko ukvarjali z medzvezdnimi potovanji in plavanjem na Saturnovih lunah,« je slikovita vodja ansambla Petra Mrzdovnik. In tako je tudi s kožuhanjem ali ličkanjem koruze. Nekoč povsem običajno jesensko kmečko opravilo je danes star običaj. »Kako ne bi bil star, če pa danes koruze že skoraj ne vidimo več, kar je je, pa jo z njiv pospravijo s stroji,« pravi Mrzdovnikova.

A pravzaprav skladba z naslovom Kožuhanje niti ne opeva kožuhanja samega kot opravila, temveč opisuje, kaj vse se je dogajalo ob kožuhanju. In seveda so se rojevale tudi ljubezni, ki pa niso bile vselej rožnate. »Ljubezen je lahko korenček, lahko pa je tudi palica,« je skrivnosten scenarist videospota Aleš Mrzdovnik. Glasbo za omenjeno pesem je ustvaril harmonikar Mirko Polutnik, član prvotne zasedbe Zreških kovačev, avtor besedila je že pokojni Franc Padežnik, harmonikar prvotne zasedbe Zreških kovačev. Aranžer in producent je Miha Lesjak, sicer tudi član skupine Erosi ter Ansambla Vikend.

Celotna ekipa, zbrana pod kozolcem
Celotna ekipa, zbrana pod kozolcem

Skladbo so posneli v studiu Multimedia Zreče, pri kitaristu in umetniškem vodji zasedbe Gustiju Gorjupu, v videospotu pa so poleg omenjenih sodelovali še Jože Sadek, tudi član skupine Erosi in Črna mačka, pevka Brigita Petre in violinistka Benjamina Trtnik. V njem igrajo tudi Tjaša Kovač, Urban Dolinšek, Karolina Kotnik, Andraž Trtnik in Miha Mrzdovnik. Nastal je na idilični lokaciji pri župnijskem kozolcu nadžupnije sv. Jurija v Slovenskih Konjicah, posnel in zmontiral pa ga je znani Konjičan Andrej Pratnemer, ki mu je asistiral Denis Vengust.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije