FINALNI IZBOR V TORINU

Med grozotami vojne je Ukrajina postala zmagovalka Evrovizije 2022

Drugo mesto je osvojila Velika Britanija, tretje pa Španija.
Fotografija: Kaluš Orkestra za Ukrajino. FOTO: Yara Nardi, Reuters
Odpri galerijo
Kaluš Orkestra za Ukrajino. FOTO: Yara Nardi, Reuters

»Slava Ukrajini!« je odmevalo iz Torina, kjer je nocoj potekal finalni izbor za pesem Evrovizije 2002. Zmagovalka je namreč po pričakovanjih postala Ukrajina. Evropejci so izvajalcem iz države, ki že 80 dni trpi vojno na svojem ozemlju, namenili široko podporo, zmagala pa je zasedba Kaluš Orkestra s pesmijo Stefanija

»To je zmaga za vse ljudi Ukrajine!« je po zmagi dejal vodilni pevec skupine. Ukrajina je sicer na Evroviziji zmagala že tretjič: prvič je leta 2004 zmagala Ruslana s skladbo Wild Dances, leta 2016 pa Džamala s pesmijo 1944. 

Strokovne žirije iz 40 držav so sicer največ točk namenile Veliki Britaniji, ki je bila v vodstvu po polovici glasovanja. A je Sam Ryder s pesmijo Space Man prejel premalo glasov gledalcev. Le 183, medtem ko so Ukrajino podporniki z vseh koncev Evrope nagradili s kar 439 glasovi. Velika Britanija je tako osvojila drugo mesto, tretja pa je bila Španija s pevko in plesalko Chanel Terrero s pesmijo SloMo.

Med 25 nastopajočimi žal ni bilo slovenskih predstavnikov, mlade celjske zasedbe LPS, ki je s skladbo Disko (pričakovano) obstala v polfinalu. 

Dogajanje smo spremljali v živo

Za koga so se odločili gledalci?

Državam so počasi prištevali glasove iz telefonskega glasovanja. Točke žirije in gledalcev so se pri nekaterih državah močno razlikovale. Med državami z repa lestvice (po glasovih žirije) je prepričala zlasti Moldavija, ki je prejela kar 229 točk in se povzpela v sam vrh lestvice. Norveška in njihovi volkovi so dobili 146 točk ter se prebili precej visoko, 105 točk je prejel Poljak. Srbija je z 225 glasovi poletela na sam vrh lestvice in prehitela celo Veliko Britanije (ki pa dotlej še ni prejela glasov gledalcev). Švica je bila edina, ki v telefonskem glasovanju ni prejela glasov.

Napetost je bila na vrhuncu: Italija je dobila 110 točk, se prebila na tretje mesto in že je bilo jasno, da zmage ne bo ubranila. Grčija je prejela le 57 točk in ostala brez vidnejše uvrstitve. Tudi Portugalska, ki ji je po glasovih žirije kazalo odlično, je ostala razočarana in prejela le 36 točk.

Nato pa odločitev večera: Ukrajina je od gledalcev dobila 439 glasov! To je že napovedovalo pričakovano zmago.

Na točke so čakale le še tri države. Španija je dobila 228 točk in se prebila na tretje mesto, za Ukrajino in Srbijo. Švedska je dobila le 180 točk in prehitela Srbijo. Kaj pa Velika Britanija, zmagovalka glasovanja žirije? Dobili so 183 točk, se povzpeli na drugo mesto, to pa je že pomenilo, da je zmagovalka Ukrajina!

Predstavilo se je 25 držav

Finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2022 je odprla predstavnica Češke, zasedba We Are Domi s pesmijo Lights Off. V živahnih plesnih ritmih so prebili led in odprli tekmovanje.

Druga pesem večera je iz Romunije, pevec WRS s pesmijo Llamame. Je nekdanji član fantovske skupine. Tudi evrovozijsko množico deklet je navdušil s plesnimi gibi in v oprijeti svetleči opravi. Po petih letih je Romuniji spet uspelo v finale.

Portugalsko je predstavila pevka Maro, s pesmijo Saudade, Saudade. Pevka je že pela pred velikimi množicami, med drugim je po študiju v Los Angelesu nastopala kot predskupina zvezdnice Jessie J.

Prvi so v dvorano rockovske ritme vnesli Finci iz zasedbe The Rasmus s pesmijo Jezebel. Gre za mednarodno uveljavljeno skupino, gotovo se spominjate njene velike uspešnice In the Shadow.

Švica je v Torino poslala balado Boys Do CryMarius Bear sicer ni dobil pohval modnih kritikov, vseeno pa mnoge navdušil z zelo preposto točko in osvetlitvijo na odru.

Iz skupine velikih pet se je prva predstavila Francija. Zasedba Alvan & Ahez je zapela pesem Fulenn. Mešanico elektronske in etno glasbe so podkurili z ognjem in precej razgreli vzdušje v dvorani.

Evrovizijska vročica pa se je kot kaže povsem razvnela ob nastopu Norvežanov. Skupina Subwoolfer je s pesmijo Give That Wolf a Banana, posebno vesoljsko koreografijo in kostumi v rumenih barvah dodobra ukradla pozornost in sodeč po odzivu publike doslej najbolj navdušila. 

Tudi Armenija pesmijo Snap je sodeč po odzivih po polfinalu obeta precej, četudi so si tudi Roso Linn in njeno 'pižamo' v spalnici modni kritiki precej privoščili.

Kocine so šle pokonci in dvorana je pela ob nastopu domačih adutov. Mahmood & Blanci sta se v bleščeče-črni kombinaciji predstavila z balado Brividi in kajpak požela najglasnejši aplavz.

Pete so zasrbele ob predstavi Španije. Chanel Terrero je v latino ritmih zapela in odplesala svoj prvenec SloMo.

Razgreto ozračje je nato nekoliko umirila Nizozemska. Pevka Stiene den Hollander z umetniškim imenom S10 je zapela De Diepte.

Družno Evropa ploska predstavnikom Ukrajine, ki jim stavnice napovedujejo prepričljivo zmago. Etnoskladba s pridihom repanja Stefanija v izvedbi zasedbe Kaluš Orkestra je znova navdušila vse, še bolj pa v srce ganile besede njenih predstavnikov ob koncu nastopa: »Evropa, pomagajte Ukrajini, pomagajte Mariupolu, ujetim Azovstalu, takoj!« Bodo prejeli kristalni mikrofon za empatijo Evrope?

Nemčijo je predstavil reper Malik Harris s pesmijo Rockstars.

V slogu prave dive se je v bleščečem nastopu predstavila Monica Liu iz Litve. Priljubljena umetnica in žirantka v različnih resničnostnih šovih je odpela pesem Sentimentai.

Azerbajdžan je predstavil Nadir Rustamli, potem ko je zmagal v šovu The Voice of Azerbaijan. Pri njegovem nastopu s pesmijo Fade to Black je menda tesno sodeloval tudi Eldar Gasimov, ki je leta 2011 na Evroviziji zmagal s pesmijo Running Scared.

Belgijec Jérémie Makiese, ki je nastopil s skladbo Miss You, ima ob glasbenih tudi športne sanje. Rad bi postal eden najboljših nogometašev na svetu, kot vratar igra v moštvu belgijskega drugoligaša Excelsior Virton.

Amanda Georgiadi Tenfjord je Grčijo predstavila s sončnim vzhodom in pesmijo Die Together. Začarala je z izjemnim vokalom.

Za Islandijo so nastopile sestre Sigga, Beta in Elín, v zasedbi Systur. V spevni skladbi Með Hækkandi Sól in precej statičnim nastopom sicer ne spadajo med favorite.

Za več pozornosti je poskrbela Moldavija. Zasedba Zdob şi Zdub & Advahov Brothers je poskrbela za točko, polno glasbenih slogov, od polke do hiphopa.

Cornelia Jakobs s Švedske velja za eno od favoritinj, ki bi morda lahko presenetila. Navdušenje ob skladbi Hold Me Closer je pevka pospremila s čustveno zahvalo.

Še bolj čustven je bil po nastopu Avstralec Sheldon Riley. Ob skladbi Not The Same si ga bodo številni zapomnili po nenavadni opravi, ki ga je spremljalo belo perje in »zavesa« čez obraz.

Tudi Britanec Sam Ryder velja za enega od favoritov. Dolgolasec je v svetleči kletki presenetil z visokim vokalom ob skladbi Space Man.

Poljska je na Evrovizijo poslala pevca Ochmana, ki je zapel pesem River. V ZDA rojeni glasbenik se je prav tako proslavil v enem od resničnostnih šovov.

Ogromno pozornosti je požela srbska Konstrakta. Njen nastop je zares nekaj posebnega, s pesmijo In Corpore Sano je želela opozoriti na pomanjkljivosti zdravstvenega sistema, prav tako jo je navdahnila umetnica Marina Abramović in njen performans Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep.

Nastope pa je zaključil vestern – Stefan je predstavil Estonijo in pesem Hope.

image_alt
Slovenec pred finalom Evrovizije 2022 iz prve roke razkril: To se dogaja v Torinu

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas