VIŽE

Valček mnogim naježil kožo

Nagrado za večglasno vokalno izvedbo prejeli Špadni fantje. Fanika Požek popisala bolečino ob izgubi ljubljenega moža.
Fotografija: Špadni fantje med nastopom na Vurberškem gradu FOTOGRAFIJE: Mojca Marot
Odpri galerijo
Špadni fantje med nastopom na Vurberškem gradu FOTOGRAFIJE: Mojca Marot

Špadni fantje, kot Primorci imenujejo lepo urejene, poštirkane fante, so ansambel, katerih člani prihajajo iz Vipavske doline. Ime so obdržali, čeprav so v svoje vrste pred enim letom sprejeli čedno dekle, pevko, s katero so se vokalno le še okrepili. In postali prepoznavni, saj so začeli nastopati po vsej Sloveniji, na festivalih pa osvajati nagrade.
David Puc in Nina Kovšca sta bila nekdaj člana Ansambla Gorski cvet, zdaj pa sta okrepila Špadne fante.
David Puc in Nina Kovšca sta bila nekdaj člana Ansambla Gorski cvet, zdaj pa sta okrepila Špadne fante.

Pred natanko enim letom so na festivalu v Števerjanu postali absolutni zmagovalci, letos pa so Matej Šček, kontrabasist in vodja ansambla, kitarist Tomaž Šček, harmonikar David Puc in pevka Nina Kovšca na 28. Vurberškem festivalu postali ponosni dobitniki plakete Jožeta Šifrarja, ki jo lahko vsak ansambel prejme samo enkrat, strokovne komisije pa jo podelijo za najboljše večglasno vokalno izvedbo.

In Špadni fantje so tekmovalni valček z naslovom Nekoč bova skupaj, za katerega je Fanika Požek napisala besedilo, in to po lastni, resnični življenjski zgodbi, zaigrali in zapeli tako čutno, da se je ob poslušanju mnogim naježila koža. Izjemna in večkrat nagrajena tekstopiska Fanika Požek je namreč popisala bolečino ob izgubi ljubljenega moža, ki je prehitro zapustil ta svet. A besedilo je kljub žalostni zgodbi optimistično.


Melodijo in priredbo je napisal modrijan Rok Švab, Špadni fantje pa so zanj že posneli videospot, in to v sodelovanju s člani metliške folklorne skupine Ivana Navratila. Kadre so posneli v okolici Črnomlja v Beli krajini, od koder je doma avtorica besedila.

»Zelo smo veseli nagrade za najboljšo vokalno izvedbo, Šifrerjeve plakete, saj je to za nas potrditev, da bomo še naprej delali tako in se trudili ustvarjati kakovostno glasbo. Ta valček je požel zelo velik aplavz že na festivalu in vsem, ki so nam namenili svoj glas, smo hvaležni. Najlepše plačilo vsakemu glasbeniku je pač aplavz,« je po festivalu misli strnil harmonikar David Puc.


Ni pa bila to edina skladba, s katero so Špadni fantje prepričali na Vurberku. Kot vsi drugi tekmujoči ansambli so namreč izvedli še eno vižo iz zakladnice Lojzeta Slaka; izbrali so živahno polko z naslovom Po rožah se pozna (kje je dekle doma). 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas