EVROVIZIJA 2019

FOTO in VIDEO: Kakšno veselje! Zala in Gašper sta se uvrstila v veliki finale

Objavljeno 14. maj 2019 21.01 | Posodobljeno 15. maj 2019 08.19 | Piše: N. K.

Do zadnjega je bilo napeto.

Zala in Gašper sta navdušila na polfinalnem odru. FOTO: posnetek zaslona
Nocoj je v Tel Avivu potekal prvi polfinalni izbor za pesem Evrovizije, kjer so se za deset mest v finalu potegovali predstavniki sedemnajstih držav. S pesmijo Sebi sta nastopila tudi naša predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta svetovno občinstvo navdušila in se uvrstila v sobotni finale. Napetost se je stopnjevala vse do konca razglasitve finalistov, saj sta voditelja Slovenijo prebrala nazadnje. Vrstni red je bil naključen.

Poleg slovenskih predstavnikov so se v finale uvrstili tudi Grčija, Belorusija, Srbija, Ciper, Estonija, Češka, Avstralija, San Marino in Islandija.23.10 Veselje v Sloveniji! Voditelja sta razglasila finaliste, med katerimi sta tudi slovenska predstavnika Zala in Gašper. 

22.48 Glasovanje je zaključeno, vsi že nestrpno pričakujejo razglasitev finalistov.

22.35 Veliko pozornosti je na spletnih omrežjih pritegnila Zala, ki se med glasovanjem v zaodrju skriva pod slovensko zastavo, pri tem pa ne kaže velikega navdušenja.


22.24 Vseh 17 nastopov v prvem polfinalnem večeru je za nami. Sledi glasovanje, držimo pesti za Zalo in Gašperja!

22.07 Med najbolj ekscentričnimi nastopi na letošnji Pesmi Evrovizije so gotovo islandski predstavniki Hatari, zasedba, ki se opisuje z oznako »antikapitalistični tehno sadomazo«.


21.49 Zala in Gašper sta se kmalu po nastopu svojim oboževalcem zahvalila na družbenih omrežjih: »Hvala! Vedno vaša, zalagašper.«

21.41 Beloruska predstavnica, ki je najmlajša tekmovalka na letošnji Evroviziji, je pela o všečkih in družbenih omrežjih. Sledila je Srbija, ki je navdušila s pevko Neveno Božović, saj je ta ljubezensko balado posvetila svojemu bodočemu možu.

21.39 Naše vzhodne sosede je predstavil Joci Pápai s pesmijo Az én apám. Nastopil je bos.

21.26 Prišel je težko pričakovani trenutek! Zala in Gašper sta na odru v preprostih belih opravah in s sceno, polno zvezd, preprosto navdušila občinstvo, ki je njun nastop pospremilo z glasnim aplavzom. Na uradnem twitter profilu Evrovizije so ob objavi njunega nastopa zapisali: »Ooo, kako luštkano!«.


21.23 Poljska je zapela v kombinaciji maternega in angleškega jezika. Čez nekaj trenutkov na odru pričakujemo Zalo in Gašperja.

21.19 V ritmih elektronske glasbe se je predstavil finski duet Darude feat. Sebastian Rejman s skladbo Look.

21.12 Prva je nastopila predstavnica Cipra Tamta, ki je z modreno energično skladbo Replay in vročo opravo dodobra razgrela občinstvo. Sledila je črnogorska skupina D Mol, ki je svojo skladbo Heaven zapela v angleškem jeziku.


21.00 64. izbor za Pesem Evrovizije je odprla lanskoletna zmagovalka, Izraelka Netta s pesmijo Toy.
.

Več vsebin na temo Evrovizije najdete tukaj.

Vrstni red nastopajočih

1. Ciper: Tamta, Replay
2. Črna gora: D Mol, Heaven
3. Finska: Darude feat. Sebastian Rejman, Look Away
4. Poljska: Tulia, Fire of love
5. Slovenija: Zala Kralj & Gašper Šantl, Sebi
6. Češka: Lake Malavi, Friend of a Friend
7. Madžarska: Joci Pápai, Az én apám
8. Belorusija: Zena, Like it
9. Srbija: Nevena Božović, Kruna
10. Belgija: Eliot, Wake up
11. Gruzija: Oto Nemsadze, Sul tsin iare
12. Avstralija: Kate Miller-Heidke, Zero Gravity
13. Islandija: Hatari, Hatrið mun sigra
14. Estonija: Victor Crone, Storm
15. Portugalska: Conan Osiris, Telemóveis
16. Grčija: Katerine Duska, Better Love
17. San Marino: Serhat, Say Na Na Na
 

Kako poteka glasovanje?

Po vseh nastopih se začne glasovanje gledalcev in poslušalcev, ki prispeva polovico glasov h končni uvrstitvi. Strokovne komisije držav, ki nastopajo v prvem predizboru, so pesmi ocenile že v ponedeljek na drugi vaji. Glasbeni poznavalci so prispevali 50 odstotkov glasov. Zvečer so glasove združili in razglasili deset finalistov. Poleg 17 nacionalnih strokovnih komisij so svoje glasove oddale tudi francoska, španska in izraelska komisija. Gre za polovico držav, katerih izvajalci so neposredno uvrščeni v finale.

Letošnji slogan Evrovizije je Dovolite si sanjati, kar pa Zala in Gašper s svojo čarobno pesmijo in sceno, v kateri ne manjka zvezd, še kako upoštevata.

Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali štirje voditelji: Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar in Lucy Ayoub.
Deli s prijatelji